Hyppää pääsisältöön

Polkujuoksu avaa ovet aikuisten leikkipuistoon

Metsän keskellä valo leikkii hippaa varjojen kanssa. Oksa räsähtää jalkapohjan alla ponnistaessani jättimäiseen loikkaan yli kannon, tuntuu siltä kuin osaisin lentää. Laskeudun pehmeästi polulle ja kiihdytän itseni yhä hurjempaan vauhtiin. Aika menettää merkityksensä ja jokainen askel on kuin leikkiä. Juokseminen on kivaa.

Aina ei lenkkeily ole kuitenkaan tarjonnut vastaavanlaisia elämyksiä, päinvastoin.
Vaikka juokseminen on kiireisen arjen keskellä loistava liikuntamuoto helppoutensa ja joustavuutensa takia, niin siitä tuli minulle helposti suoritus, mikä palkitsi vasta kun se oli ohi. Kaupungissa juostessani huomasin usein kääntyväni samoista risteyksistä, nostavani vauhtia samoissa nousuissa ja kuluttavani samoja reittejä päivästä toiseen kuin kone, vähän väliä vilkuillen kellosta kuinka kauan pitää vielä jaksaa, että harjoitus olisi tehokas. Juokseminen oli työtä, jolla pidin itseni kunnossa.

Polkujuoksu poistaa stressiä ja hellii niveliä

Kaikki kuitenkin muuttui vuosi sitten tajutessani, että lenkkeily voi olla myös täynnä yllätyksiä ja improvisointia. Piti vain löytää tie oikeanlaiseen ympäristöön ja minulle se ympäristö oli metsä.
Sen sijaan, että tamppaisin samoja tuttuja reittejä tylsistymiseen saakka,
juokseminen poluilla yllättää minut aina. Jokaiseen askeleeseen on keskityttävä huolella etten löydä itseäni nenälläni makaamasta ryteiköstä ja jokaisen mutkan takana odottaa yllätys sekä haaste siitä, mihin voin jalkani kuoppaisessa juurikossa tai liukkaalla kalliolla laittaa. Tämän takia lenkkeily metsäpoluilla tyhjentää täydellisesti myös mielen. Vastaavanlaista kokemusta en tasaisella juostessa koe, vaan ajatukset harhailevat sinne tänne, oli reitti mikä tahansa.

Polkujuoksusta erinomaisen harrastuksen tekee myös fyysinen monipuolisuus, sillä vaihtelevat maaston muodot rasittavat lihaksia monin eri tavoin ja pehmeä alusta kohtelee niveliä hellästi.

Polkujuoksu on avannut minulle ovet aikusten leikkipuistoon, yllätysten ja seikkailun maailmaan, missä matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän