Abitreenit julkaisee aikaisemmissa ylioppilaskokeissa tai niihin valmistautumisessa sattuneita kömmähdyksiä. Toivottavasti ainakin nämä virheet ja kommellukset voidaan tulevaisuudessa välttää.
Eväät aiheuttavat arvaamattomia ongelmia
– Se oli ensimmäinen aurinkoinen kevätpäivä. Istuin ikkunan vieressä, ja kun avasin eväsrasian, haju oli uskomattoman hirvee. Kävi sääliksi edessä ja takana istuvia, koska se haju ei vaan lähtenyt pois edes silloin, kun sulki rasian", kommentoi kana-aurajuusto-salaatin evääksi ottanut abi vuosimallia 2013.
Huonot eväsvalinnat voivat aiheuttaa hajuhaittojen lisäksi fyysistä kipua. Esimerkiksi vaarattomilta vaikuttavat pistaasipähkinät osoittautuivat eräälle kokelaalle kohtalokkaiksi.
– [– –] kaveri päätti kuoria pussillisen [pistaasipähkinöitä] valmiiksi kirjoituksia edeltävänä iltana. Kuoria tuli lopulta rapsittua niin paljon, että sormenpäät olivat menneet rakoille eikä kynä pysynyt kädessä. Kaverini kirjoitti lopulta tuskaisena paksut laastarit sormissa", anonyymi kertoo.
Nestemäiset eväät ovat myös riski.
– [– –] limupulloa vesipullona käytettäessä ei kannata pudottaa sitä saliin mentäessä niin, että pulloon tulee huomaamaton halkeama ja vesi vaivihkaa tuntien kirjoitusten aikana valuu ympäriinsä. Sain kuulla lievästi kommentteja "sua tais kunnolla jännittää, kun et vessaan kerinnyt", kirjoitti Anu Koponen Facebookissa.
Harkitse ennen kuin tartut pilleriin
Uudet lääkeainekokeilut ennen kirjoituksia saattavat olla katastrofaalisia. Eräs kokelas päätti varmistaa hyvät yöunet ja vireän olon äidinkielen tekstitaidon kokeeseen ottamalla unilääkettä edeltävänä iltana. Kokemattomuus kyseeseen lääkkeeseen kostautui, ja kokelas kahlasi tekstitaidon läpi tokkurassa.
Nimimerkki nasu kertoo ottaneensa ennen Saksan kirjallista koetta kipulääkettä, jota hän ei ollut aiemmin kokeillut.
– Yhtäkkiä alkoi pulpetissa istuessa huulet ja kädet turpoamaan ja kun nousin ylös, silmissä sumeni ja pökerryin lattialle.
Taistelussa haavoittuneita
Liika hermoilu voi johtaa yllättäviin tekoihin. Eräs historiankirjoittaja ei saanut yöllä unta vaan pyöri ahdistuneena ympäri huonettaan.
– [– –] onnistuin tiputtamaan silmälasini ja vielä astumaan niiden päälle. (...) Lopulta menin kahden tunnin yöunilla saliin ilman silmälasejani, mutta onneksi menin, sillä sain loppuarvosanaksi E:n.
Toisaalta pieni stressi voisi joskus olla hyödyksi. Nimimerkki Savossa 98 oli äidinkielen kokeessa niin rentona, että nukahti ja koe lähti arvioitavaksi keskeneräisenä.Mutta entä jos abin nenästä alkaa vuotaa verta silkasta epäonnesta? Kokelaan kohteliaat käytöstavat kokeessa ja valvojan hetkellinen tarkkaamattomuus johtivat yllätykseen ylioppilaslautakunnalle.
– Koulun jakama yksi nenäliina ei kauaa riittänyt eikä pystyyn noussut käsi vähään aikaan valvojankaan silmään tarttunut. Tuloksena oli veritippoja ja verisiä sormenjälkiä lähes kaikissa vastauspapereissani. Koska koe oli jo melkein lopussa, ei puhtaaksikirjoitukseen ollut aikaa. Tuloksena oli veristen papereiden lähettäminen YTL:lle.
– Paljon sain kuulla kuittailuita kavereilta "sydänverelläni kirjoittamisesta" ja "taistelussa haavoittumisesta".
Päävastus on paperilla
Täydellinen valmistautuminen, käytännölliset eväät ja hyvä onni koetilanteen sekä henkisen että fyysisen kunnon kanssa vievät pitkälle. Mutta vielä on yksi aita ylitettävänä: itse yo-koe.
Monet saamistamme vastauksista liittyivät juuri koevastauksiin. Yksi kokeili uutta vastaustapaa huonolla menestyksellä, toinen unohti kirjoituksestaan otsikon, kolmas matikan kokeesta nimensä, neljäs laiminlöi tehtävän tarkistuksen, koska se oli olevinaan liian helppo.
Erään ruotsin kirjoittaneen moka oli se, että hän kirjoitti liian persoonallisen ja hyvän tekstin.
– Pommi oli suuri, kun sensorit pudottivat sen 95 pisteestä 30 pistettä alaspäin, eli niin paljon kuin kuulemma oli mahdollista. Samalla arvosana tipahti C:hen. Perusteena pudotukselle kuulemma oli se, että aihetta oli käsitelty "liian" yllättävästi ja kirjoitettu kieliopillisesti "liian" hyvin suomalaisen kirjoittamaksi.
Yleensä ylioppilaskirjoituksissa kuitenkin kämmäillään hyvin yksinkertaisella tavalla.
– Kirjoittamalla väärät vastaukset kysymyksiin, tiivisti Teemu Purhonen Facebookissa.
Huomioithan, että osa jutun mokista on lähetetty nimettömänä, joten Abitreeneillä ei ole varmuutta siitä, ovatko tarinat totta vai tarua.
Auta ensikertalaisia ja kerro oma tai kaverisi moka kommenttikentässä!