Hyppää pääsisältöön

60-luvun pöydän uudistaminen

Pöydän tapetoiminen.
Pöydän tapetoiminen. Kuva: YLE/Strömsö tapetti

Hyvää sohvapöytää on vaikea löytää. Sen pitäisi olla tukeva ja riittävän iso, jotta sen ääressä voi syödä iltapalaleivän, mutta se ei silti saisi viedä liikaa tilaa. Sen pitäisi olla myös sopivankorkuinen suhteessa sohvaan ja nojatuoleihin. Sen pitäisi olla tehty oikeanlaisesta puusta tai maalattu oikeanvärisellä maalilla.

Sohvapöydistä on tuhansia erilaisia malleja, mikä kertoo ehkä siitä, miten vaikea mutta samalla mielenkiintoinen haaste täydellisen sohvapöydän suunnitteleminen on. 1950–60-lukujen huonekalut olivat muotoilultaan tavallisesti niukkoja ja selkeälinjaisia. Kalusteissa ei juurikaan ollut yksityiskohtia tai koristelua. Rakenteeltaan ne olivat keveitä ja tietyllä lailla honteloita. Tästä yksinkertaisesta rakenteesta huolimatta näiltä vuosikymmeniltä on säilynyt paljon huonekaluja.

Muutamia yksinkertaisia vinkkejä:

  • Yleisimmät viat huonekaluissa ovat jalkojen löystyminen tai vauriot viilu- tai lakkapinnassa.
  • Jalat on helppo liimata kiinni polyuretaaniliimalla, joka turpoaa kosteuden vaikutuksesta. Liiman kuivuttua se muuttuu kovaksi ja vahvaksi, raot täyttyvät, ja jaloista tulee taas tukevat.
  • Viilupintaan tulleet vauriot voi korjata eri tavoilla. Huonekalun voi viiluttaa uudelleen, paikata samasta puusta tehdyllä viilulla mutta myös lakata tai kiillottaa, maalata tai jopa tapetoida.
  • 50- ja 60-luvuilla käytettiin paljon lakkaa. Jos pöydän pintaan jää kuumasta teekupista vaalea rengas, voi olla melko varma siitä, että pöytä on lakattu selluloosalakalla. Jos haluat tapetoida pöydän, poista lakka, jotta tapetti ja liisteri varmasti tarttuvat kiinni. Lakan voi sulattaa spriillä ja asetonilla.
  • Liisteristä saa pitävämpää sekoittamalla joukkoon tavallista puuliimaa. Tapetti kupruilee liisterin kosteuden vaikutuksesta mutta tasoittuu kuivuttuaan.
  • Lakkaa pinta lopuksi useaan kertaan, jotta siitä tulee tasainen ja kestävä.

Ruotsinkielinen ohjevideo

Teksti: Jim Björni

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa