Hyppää pääsisältöön

Arman Alizad pakolaiskeskustelusta: Ongelma on, että hädän takaa ei nähdä ihmistä

Alizad haluaa tuoda tv-ohjelmissaan esiin myös ihmisten toivon ja selviytymishalun.

Arman Alizadin omat mielipiteet ovat muuttuneet, kun perspektiiviä ja ymmärrystä on tullut maailmanmatkaamisen ansiosta lisää. // Kuva: Jani Nivala/YleX

Jos näet kuvan rannalla lojuvasta hukkuneesta lapsesta ja ajattelet, että tuo ei kuulu meille, ei ole meidän ongelma, ajattelutavassa on jotain vinksallaan.

Näin sanoo Arman Alizad, maailmanmatkaaja, tv-tähti ja vaatturi, joka pistäytyi YleX Kesäaamun vieraana torstaina.

- Ongelma on se, että ei nähdä hädän takaa ihmisiä ihmisinä.

Alizad on itsekin joutunut tarkistamaan mielipiteitään maahanmuutosta ja pakolaisuudesta. Hän päivitti hiljattain City-lehden kolumninsa ajatuksia vuodelta 2008. Vanhassa kolumnissaan hän esimerkiksi ehdotti turvanpaikanhakijoille pakollisia kielitestejä, työllistymisvelvoitetta ja lapsisäännöstelyä, tai muuten Suomesta saisi lähtöpassit.

Nyt vuonna 2015 Alizad kertoo, että vanhassa kirjoituksessa on ollut silkkaan tietämättömyyteen ja kokemattomuuteen perustuvaa argumentaatiota.

- Ei ole ollut sellaista perspektiiviä, että näkee asian niin laajasti, jotta voi käsitellä asiaa.

Myös toivoa ja selviytymishalua

Perspektiiviä Arman Alizad on saanut viime vuosina matkustamalla ympäri maailmaa ja tutustumalla kulttuureihin ja yhteisöihin, jotka poikkeavat täysin suomalaisesta arkielämästä. Nämä matkat ovat poikineet suurelle yleisölle tutut Kill Arman- ja Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelmat – mutta myös vieneet eteenpäin Armanin omaa henkistä kasvua ja ymmärrystä.

Toisaalta kurjuuden ja kärsimyksen kohtaaminen on myös lisännyt katkeruutta maailmaa kohtaan: tieto lisää aina tuskaa, Alizad sanoo. Ristiretkien ja maailmanmatkailun alussa onkin helposti ottanut maailman kaiken kärsimyksen harteilleen.

- Nyt on enemmän realisti, että ei todellakaan pysty millään tavoin auttamaan kaikkia. Mutta jos pystyt auttamaan edes yhtä ihmistä, se on paljon. Jos pystyt avaamaan yhden ihmisen silmät, se on paljon.

Tv-ohjelmissa Alizad tiimeineen haluaa painottaa myös asioiden valoisaa puolta. Ihmisten onnellisuus ei kulje käsi kädessä materiaalisen hyvinvoinnin kanssa, vaan myös karuissa oloissa ihmiset voivat olla onnellisia.

- Vaikka pakolaisleireillä tai Nepalin maanjäristyksen jälkeisessä elämässä näkyy ihmisen sisäänrakennettu selviytymishalu ja sellainen toivon olemassaolo. Se on todella kaunis asia.

Kuuntele alta YleX Kesäaamun haastattelu, jossa Arman Alizad kertoo maanantaina Jimillä alkavan Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelman toisesta tuotantokaudesta.