Syksy tuo taas radioon elokuvanrakastajien toiveuusinnan: Peter von Baghin Elämää suuremmat elokuvat -sarjan valikoituja jaksoja esitetään syksyllä 2016 torstaisin kello 17.20 ja tiistaisin kello 22.05 Yle Radio 1:ssä.
"Millainen on ikivihreiden elokuvien kemia? Miten kiteytyy se rakastunut suhde, joka arvoituksellisesti yksinkertaisesti vain on olemassa tiettyjen elokuvien ja suuren yleisön välillä?" Näin hahmotti Peter von Bagh mysteerejä, joita hän lähti selvittämään keväällä 1984. Lopputuloksena oli radiosarja Elämää suuremmat elokuvat, jonka saama voimakas vastakaiku hämmensi tekijänsäkin.
"Olen kuullut ohjelmista kommentteja enemmän kuin mistään muusta tekemästäni työstä", von Bagh kirjoitti viisi vuotta myöhemmin, kun ensimmäinen radiosarjaan pohjaava kirja ilmestyi.
Peter von Bagh teki elokuvaklassikkoja käsitellyttä legendaarista radiosarjaansa lopulta peräti sata jaksoa vuosina 1984–93. Kymmenenä perättäisenä kesänä Ylessä esitettyä radiosarjaa on vuosien mittaan kovasti muisteltu ja kaivattu. Nyt toiveisiin vastataan.
Ensimmäiset 18 radio-ohjelmaa uusittiin syksyllä 2015 Yle Radio 1:ssä. Jaksot oli valittu radiosarjan kaikilta tekovuosilta.
Uusinnat jatkuvat syksyllä 2016. Käsittelyssä on nytkin niin klassikkojen klassikkoja kuin uudempaa elokuvaa, Kansakunnan synnystä, Nosferatusta, Charles Chaplinista ja Buster Keatonista Huuliharppukostajaan, Cherbourgin sateenvarjoihin ja Pitkiin jäähyväisiin.
"Olen usein kuullut imartelevan väitteen, että olisin yllättävässä muodossa, radion kautta, onnistunut näyttämään elokuvia", von Bagh kirjoitti.
Osa syksyllä kuultavista jaksoista myös "näytetään", sillä ne liittyvät Ylen elokuvatarjontaan. Näitä ovat Varjot menneisyydestä, Kansan mies eli Ihmiset väkijoukossa, Casablanca, Punainen virta, Ihmeellinen on elämä ja Kunnian polut. Nämä elokuvat esitetään samalla viikolla Yle Teemalla. Myös Chaplin ja Keaton ovat esillä Teeman syysohjelmistossa.
Radiouusinnat aloitetaan syksyllä 2016 komedian ja fantasian merkeissä: ensimmäisten jaksojen aiheina ovat Ihmemaa Oz, Fantasia, Riemuloma Rivieralla ja Diktaattori.
Peter von Baghin oman unohtumattoman äänen lisäksi ohjelmissa kuullaan lukijana toista hienoa radioääntä, näyttelijä Rea Maurasta.
Näin Peter von Bagh kuvaili katsojaankin tarttuvia tunnelmiaan radiostudiossa: "En haluaisi liioitella melodramaattisesti, mutta radio-ohjelmia tehdessäni olen muutaman kerran hoiperrellut ulos studiosta suurin piirtein niin identifioituneena 'elokuviini', että tunsin käytännöllisesti katsoen tehneeni ne itse."
Elämää suuremmat elokuvat Yle Radio 1:ssä torstaisin kello 17.20, pikauusinnat tiistaisin kello 22.05. Jaksot kuunneltavissa myös Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksen jälkeen.
Syksyllä 2016 esitettävät jaksot:
25.8.
Ihmemaa Oz
"Somewhere over the rainbow..." Peter von Baghin legendaarisen radiosarjan toiveuusinnat jatkuvat. Syksyn 2016 ensimmäisessä ohjelmassa on käsittelyssä Victor Flemingin iki-ihana elokuvamusikaali Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz) vuodelta 1939. Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1992.
1.9.
Fantasia
Käsittelyvuorossa Walt Disneyn tuottama Fantasia (1940), joka koostuu kahdeksasta klassisen musiikin inspiroimasta animaatioelokuvasta. Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1992.
8.9.
Riemuloma Rivieralla
Käsittelyssä Jacques Tatin mestarillinen komedia Riemuloma Rivieralla (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953). Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1992.
15.9.
Diktaattori
Käsittelyssä Charles Chaplinin kantaaottava satiiri Diktaattori (The Great Dictator, 1940). Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1986.
Yle Teemalla käsitellään Chaplinia viikonloppuna 1.–2.10.
22.9.
Maltan haukka
Käsittelyssä John Hustonin esikoisohjaus, ensimmäisiin film noir -elokuviin kuuluva Maltan haukka (Maltese Falcon, 1941). Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1992.
29.9.
Varjot menneisyydestä
Käsittelyssä Jacques Tourneurin ohjaama film noir -klassikko Varjot menneisyydestä (Out of the Past, 1947). Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1990.
Varjot menneisyydestä esitetään Yle Teemalla maanantaina 3.10.
6.10.
Casablanca
Michael Curtizin vuonna 1942 ohjaamaa Casablancaa käsittelevä jakso oli aivan ensimmäinen Elämää suuremmat elokuvat -radiosarjan ohjelma. Ensiesitys oli 2.6.1984.
Casablanca esitetään Yle Teemalla lauantaina 8.10.
13.10.
Kansakunnan synty
Käsittelyssä D.W. Griffithin vuonna 1915 ohjaama Kansakunnan synty (The Birth of a Nation), kerronnaltaan uraauurtava mutta sisällöltään rasistinen historiallinen spektaakkeli Yhdysvaltain sisällissodasta. Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1988.
20.10.
Nosferatu
Käsittelyssä F.W. Murnaun ohjaama kauhuelokuva Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922), jossa Max Schreck teki vampyyrihistoriaa kreivi Orlokin hahmossa. Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1989.
27.10.
Suuri illuusio
Käsittelyssä Jean Renoir'n sodanvastainen mestariteos Suuri illuusio (La Grande illusion, 1937), jossa Erich von Stroheim, Pierre Fresnay ja Jean Gabin ovat eri puolilla ensimmäisen maailmansodan vankileirillä. Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1984.
3.11.
Rashomon
Käsittelyssä Akira Kurosawan ja japanilaisen elokuvan kansainvälinen läpimurtoteos Rashomon – paholaisen temppeli (Rashōmon, 1950), neljä erilaista näkökulmaa yhteen rikokseen.
10.11.
Mansikkapaikka
Käsittelyssä Ingmar Bergmanin mestariteos Mansikkapaikka (Smultronstället, 1957), kertomus iäkkään professorin matkasta menneisyyteen, omaan minuuteen, muistoihin, pettymyksiin ja pelkoihin.
17.11.
Kansan mies (Ihmiset väkijoukossa)
Käsittelyssä amerikkalaisen unelman etsintää ekspressionistisesti kuvaava Ihmiset väkijoukossa (The Crowd, 1928), King Vidorin ohjaama mykän kauden mestariteos, joka tunnetaan myös nimellä Kansan mies.
24.11.
Kenraali
Käsittelyssä Buster Keatonin ja Clyde Bruckmanin ohjaama Kenraali (The General, 1928), kaikkien aikojen komediaklassikko, jossa sisällissota, gagit ja rakkaustarina yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla.
Keatonia Teeman elokuvafestivaalilla joka päivä 23.–27.11. sekä sen jälkeen Areenassa.
1.12.
Punainen virta
Peter von Baghin käsittelyssä Howard Hawksin suuri western-klassikko Punainen virta (Red River, 1948), jossa John Wayne ja Montgomery Clift tekevät hienot roolityöt.
Elokuva esitetään Yle Teemalla 4.12. klo 18.
8.12.
Huuliharppukostaja
Peter von Baghin käsittelyssä Sergio Leonen moderni western, eeppinen vyörytys Huuliharppukostaja (Once Upon a Time in the West / C'era una volta il West, 1968).
15.12.
Cherbourgin sateenvarjot
Peter von Baghin käsittelyssä Jacques Demyn uuden aallon musikaali Cherbourgin sateenvarjot (Les parapluies de Cherbourg, 1964), haikea, läpisävelletty kertomus toteutumattomasta rakkaudesta.
22.12.
Ihmeellinen on elämä
Peter von Baghin käsittelyssä Frank Capran Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life, 1946), jouluklassikoksi kasvanut kertomus itsemurhaa harkitsevasta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa.
Elokuva esitetään Yle Teemalla 25.12. klo 11.55.
29.12.
Kunnian polut
Peter von Baghin käsittelyssä Stanley Kubrickin sodanvastainen klassikko Kunnian polut (Paths of Glory, 1957), jossa ranskalaissotilaat joutuvat sotaoikeuteen pelkuruudesta syytettyinä.
Elokuva esitetään Yle Teemalla 1.1. klo 18 osana Kirk Douglasin satavuotisjuhlasarjaa.
5.1.2017
Pitkät jäähyväiset
Peter von Baghin käsittelyssä Robert Altmanin Pitkät jäähyväiset (The Long Goodbye, 1973), joka päivitti Raymond Chandlerin dekkariklassikon 1970-luvulle.
Syksyllä 2015 esitetyt jaksot:
3.9. Michael Curtiz: Casablanca
"Velvollisuus voittaa, mutta sydämiin jää tieto salatun ja yksityisen elämän mahdollisuudesta. Jokainen ihminen elää monta elämää, joiden kokonaisuus on vaikeasti arvioitavissa. Casablanca on puhtainta Hollywoodia, mutta se on samalla yllättävän monitasoinen kommentti elämän kerrostumista." Casablanca oli aivan ensimmäinen Elämää suuremmat elokuvat -radiosarjan jakso. Ohjelma sai ensiesityksensä 2.6.1984.
10.9. Orson Welles: Citizen Kane
"Citizen Kane oli liian hieno elokuva omalle ajalleen ja mille tahansa ajalle, ja Orson Welles saneli sen tehdessään oman tuomionsa, oman kodittomuutensa, pitkitetyt työttömyytensä ja koko myöhempää elämäänsä piinanneen toteutumattomien suunnitelmien kaavan."
17.9. Alfred Hitchcock: Vertigo
"Vertigon rakenne on niin luja ja katsojan tarve katsoa ohi ja luoda omaa toiveuntaan henkilöiden kanssa niin intensiivinen, että Vertigo on uusilla katsomisilla aina läpitunkemattomampi, muodoiltaan uusiutunut teos."
24.9. Stanley Kubrick: 2001: Avaruusseikkailu
"Missään muussa teoksessaan Kubrick ei ole sallinut vastaavalla tavalla kauneuden astua kuvaan. Ensimmäiset kuvat avaruudesta ovat unohtumattomia."
1.10. Francis Ford Coppola: Kummisetä
"Perhekronikkana Kummisetä on viimeinen perinteisten arvojen monumentti, unenomainen hetki, jolloin vielä kerran olivat täydessä arvossaan sekä elämän eheys että se pyhä ja koskematon perhe, jonka teemaviritys oli vuosikymmenien aikana tehnyt Hollywoodista Hollywoodin, unelmakaupungin."
8.10. Martin Scorsese: Taksikuski
"Scorsese ja De Niro luovat kentän, jossa liikutaan mielenterveyden rajan tuolla puolen ja jossa leikillä ja kuolemalla ei ole paljonkaan eroa. Scorsesella on merkittävä kyky tunkeutua elämisen ja elämänmuodon peruselementteihin, banaalia ja pyhää ei voi erottaa toisistaan."
15.10. Andrei Tarkovski: Peili
"Intiimit teemat ja kokonaisen maan historia, oikeastaan ihmiskunnan kohtalo, kietoutuvat yhteen tavalla, joka on kirkas ja kuitenkin täynnä arvoituksellisia kosketuksia."
22.10. Steven Spielberg: E.T. – The Extra Terrestrial
"E.T. on myös yhtä kuin valo, kuten elokuvan hellä, maaginen aloitusjakso osoittaa."
29.10. Charles Chaplin: Parrasvalot
"Se on ikuisuutta varten tehty elokuva, sillä aniharva aikalaiskatsoja tai varsinkaan kollega nousi puolustamaan Chaplinia. Tätä alakuloisuutta heijastaa kauniisti myös hänen säveltämänsä musiikki, jonka pääsävelmä, hänen tunnetuin laulunsa, onkin soveliaasti nimeltään Eternally."
Parrasvalot esitetään Teemalla 1.11. klo 18.
5.11. Howard Hawks: Arpinaama
"Arpinaama näyttää sivistyksen taantuneen pisteeseen, jossa siitä ovat säilyneet vain itsetuhon räjähdysaineet. Samalla teos on tutkielma amerikkalaisen yhteiskunnan ja elokuvan pyhästä kolmiyhteydestä: seksi, aseet, raha."
Arpinaama esitetään Teemalla 8.11. klo 18.
12.11. John Ford: Vaitelias mies
"Punainen tukka joka välkehtii varovaisesti pilkistävien auringonsäteiden tapaamana, vihreät niityt. kapakan vilpoisa siimes, rämäkkä tappelu. Irlanti ja unelma onnellisten saaresta. Rakkauden elementti vielä, ja silmien edessä on näky, joka on yhtä paljon unta kuin yksi kauneimmista elokuvista."
Vaitelias mies esitetään Teemalla 15.11. klo 18.
19.11. François Truffaut: 400 kepposta
"Se kosketti kaiketi tavallisia katsojia enemmän kuin useimmat muut uuden aallon avauksista mutta ehkä myös enemmän kuin mikään tekijänsä myöhempi elokuva. Sen koruttomuus johti suoraan peruskysymyksien lähteille. Viimeinen neljännes on hienoin Truffaut'n koskaan ohjaama jakso, täynnä uhmaa."
26.11. Michael Powell & Emeric Pressburger: Punaiset kengät
"Punaisten kenkien asema ylivertaisena balettielokuvana on helppo ymmärtää, niin selvästi se on paitsi liikkeen juhlaa myös luova tulkinta, ei vain heijastava ja tallentava teos vaan tutkimusmatka siihen, mitä baletti todella on, mikä on sen ydin. Väistämättömästi tekniikan kysymykset ovat osa suurempaa kokonaisuutta: Mitä on taide? Mitä on elämä?"
Punaiset kengät esitetään Teemalla 28.11. klo 19.
3.12. Sergei Eisenstein: Panssarilaiva Potemkin
"Elokuvakopiot kuluvat, muodit väistyvät, jopa koko sosialistinen maailmanjärjestys rakoilee, mutta Panssarilaiva Potemkinin himmentymätön, sivaltava perusajatus ei järky: kuva hmisestä, joka nousee oman itsensä ja yhteisönsä herraksi."
10.12. Victor Fleming: Tuulen viemää
"Kun Tuulen viemää loppuu huimaan kuvaan auringonlaskun väreistä ja Scarlett O'Hara etääntyy pieneksi profiiliksi Etelän palntaasin maisemaa vasten, visuaalinen ratkaisu ei varmaankaan ole tyylikkäin mahdollinen, mutta se veti katsojalta jalat alta 1939, ja vetää yhä vielä."
17.12. Federico Fellini: La strada – Tie
"Elokuvasta tuli valtava menestys ja Fellinin myyttisen – muutamaa vuosikymmentä myöhemmin jo yksinäisen – aseman kulmakivi, jonka arvostuksessa elokuvan klassikkona ei ole mitään pingotettua. Niin monille teos on ollut kauneimpia heidän koskaan näkemiään elokuvia."
25.12. Frank Capra: Ihmeellinen on elämä
"Koko perheen jouluelokuvaksi vakiintunut teos on raivopäinen tunkeutuminen amerikkalaiseen unelmaan, mitään tuon lupauksen monimielisyydestä ja pettämisestä säästämättä. Ja jos tällä kaikella on happy endinsä, se toimii kaksinaisesti kuten Molièren näytelmissä. Teos todistaa ihmisyyden täydestä voimasta tavalla, jonka ymmärtämiseen Frank Capralla yhtenä hyvin harvoista on avaimet."
Huom! Jaksolla on poikkeuksellinen esityspäivä ja -aika joulupäivänä 25.12. kello 10.10.
Ihmeellinen on elämä esitetään Teemalla joulupäivänä 25.12. kello 15.10.
7.1. Gene Kelly & Stanley Donen: Laulavat sadepisarat
"Laulavat sadepisarat käsittelee elokuvan illuusion luomista ja on itse tämän illuusion hellyttävä tulos. Se oli lajinsa kuningasteos, voimakas ja omaperäinen elokuva hetkellä, jolloin valmistavara, Broadway-tuotantojen siirtäminen elokuvaksi, alkoi hallita musikaalituotantoa. Donenin ja kellyn elokuvasta on tullut kulttuuripiirinsä 'ikoni'. Mutta mitä sekään merkitsee sen päättömän, taka-ajatuksettoman ilon rinnalla, jonka Laulavien sadepisaroiden jokainen näkeminen tuottaa?"
Huom! Jakso esitetään poikkeuksellisesti ensin uusintapaikalla 5.1. klo 22.15 ja vasta sen jälkeen normaalilla esityspaikalla 7.1. klo 17.20.

Artikkeliin on päivitetty syksyn 2016 uusintatiedot 19.8.2016.