Hyppää pääsisältöön

Harjoittelun kautta hevosenhoitajaksi

Ystäväni hevonen
Königs Kronos KS oli yksi Julia Setälä on hoitohevosista. Ystäväni hevonen Kuva: Ystäväni hevonen ystäväni hevonen

Julia Setälä päätyi hevosenhoitajaksi koulun ja työharjoittelujen kautta. Vaikka hevosenhoitajan työ on rankkaa ja ympärivuorokautista, terveet ja onnelliset hevoset palkitsevat. Hevosenhoitaja on oleellinen osa hevosen menestystä.

Julia Setälä päätyi hevosenhoitajaksi koulun ja työharjoittelujen kautta. 33-vuotias Setälä työskentelee tällä hetkellä Saksan Krefeldissä kouluratsastaja Henri Ruosteen tallilla.

Yläasteen jälkeen Setälä halusi kehittyä ratsastuksessa ja tunsi olevansa jumissa ratsastuskoulussa. Ulkona oleminen ja hevosten kanssa touhuaminen tuntui omalta jutulta luokkahuoneessa istumisen sijaan. Omaan hevoseen sen sijaan ei ollut varaa. Opiskelun ja ratsastuksen yhdistäminen kävi luontevasti kun Setälä aloitti Harjun oppimiskeskuksessa maatalouden perustutkinnon hevosenhoitajalinjalla. Harjulta hän siirtyi Ypäjän hevosopistolle erikoistumaan remonttiratsastajaksi.

Hoitajan tärkein tehtävä on huolehtia hevosen hyvinvoinnista

Ystäväni hevonen
Kuvituskuva Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ypäjän Hevosopistolla tuleville hevosenhoitajille ratsastuksen teoriaa opettaa Pirkko Herd. Herd muistuttaa koulutettavilleen mihin ammattiin he ovat opiskelemassa. Ammattinimike on hevosenhoitaja. Niin kivaa kuin ratsastus onkin, hevosenhoitajan tärkein tehtävä on huolehtia hevosen hyvinvoinnista. Herd opettaa tulevia hevosenhoitajia huomaamaan muutoksia hevosissa. Pieni muutos käyttäytymisessä voi vaikuttaa merkityksettömältä, mutta olla merkki isommasta ongelmasta. Herdin mukaan hyvän hevosenhoitajan tärkeimpiä piirteitä on se, että osaa ja rohkeaa tuoda esille huolensa, jos uskoo, ettei hevosella ole kaikki hyvin. Hoitaja on tärkeä osa hevosen menestystä.

Herd kehottaa hevosenhoitajan ammatista haaveilevia nuoria viettämään aikaa tallilla. Kun tallin arkea pääsee seuraamaan ja olemaan rutiineissa mukana, työtehtävät ja niiden rankkuus eivät tule yllätyksenä. Hevosenhoito on fyysistä työtä, josta selvitäkseen myös on opittava huolehtimaan myös itsestään.

Työelämän kyytiin harjoittelulla

Ystäväni hevonen
Kuvituskuva Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevosenhoitajan opintoihin kuuluu työharjoittelu. Julia Setälä suoritti työharjoittelun Eeva-Liisa Penttilän luona Hauholla. Hän viihtyi paikassa ja jäi sinne töihin muutamaksi vuodeksi myös opintojen jälkeen. Työskentely loi hyvän pohjan hevosenhoitajan työlle. Penttilän rohkaisemana Setälä uskalsi lähteä ulkomaille töihin, eikä ole siltä tieltä palannut. Ulkomaille lähtö toi parven perhosia vatsaan, ja jännitystä lisäsi se, että muutto oli Setälän ensimmäinen kerta lentokoneessa. Myös englannin puhuminen jännitti, mutta suomenkieliset työkaverit helpottivat. Takaisin Suomeen ei ole ikävä. ”Kun kerran on päässyt ulkomaille hyvään paikkaan töihin, sieltä on vaikeaa tulla takaisin pimeään Suomeen”, Setälä sanoo.

Ennen nykyistä kotipaikkaansa Saksaa Setälä ehti työskennellä Tanskassa ja Englannissa yhteensä kuusi vuotta. Työnkuvaan kuuluivat kaikki tallityöt. Hän pääsi myös välillä käymään kilpailuissa hoitamassa, ja joskus jopa ratsastamaan nuoria hevosia. Kun Setälän oma hevonen kääntyi kolmevuotiaaksi, hän haki sen luokseen Englantiin. Oman hevosen kouluttamiseen oli aikaa työajan ulkopuolella.

Saksassa Julia Setälä ehti työskennellä kolme vuotta ennen siirtymistä nykyiseen työhönsä Henri Ruosteelle. Nykyään Setälä tekee tallitöitä enää vain vähän. Hevosten ratsutus ja hevosenhoitajan työt ovat hänen pääasiallinen tehtävänsä. Ruosteella Setälä ratsastaa päivittäin yhdestä neljään hevosta ja hoitaa kilpa- ja myyntihevosia kotona ja kilpailuissa. Päivä alkaa hevosten tarhauksella ja kävelyttämisellä. Kun Ruoste ratsastaa, työhön kuuluu hevosten kuntoon laittaminen ja pois hoitaminen ratsastuksen jälkeen, sekä hevosesta riippuen esimerkiksi solarium, hieronta tai jalkojen kylmäys. Tallin siisteydestä huolehtiminen on myös Setälän vastuulla.

Kilpailupäivät tuovat vaihtelua arkeen

Ystäväni hevonen
Kuvituskuva Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kisapäivinä ratsastajan keskittyessä suoritukseensa valmistautumiseen keskittyy hevosenhoitaja hevoseen. Setälä huolehtii veden kantamisesta, karsinan siivoamisesta ja varusteiden hoitamisesta. Startin ajankohdasta riippuen hän pyrkii ruokkimaan hevosen samaan aikaan kuin se kotonakin saa ruuan. Setälän tehtäviin kuuluu myös hevosen letittäminen. ”Olen siinä nopea, mutta kisoissa varaan siihen runsaasti aikaa”, hän kertoo. Kilpailuissa hevosta myös kävelytetään ja sille annetaan erityistä huomiota.

Hevosenhoitajan työ on rankkaa. Päivät ovat pitkiä ja aamut aikaisia, ja kisareissut laajentavat tämän skaalan aivan omiin mittoihinsa. Hevosten kanssa on oltava joustava. Setälä asuu tallin yhteydessä, joten hän on 24 tuntia vuorokaudesta käytettävissä, kun tarve vaatii. ”On tärkeää muistaa, että hevosenhoitajan työ ei ole mitään heppaleiriä, vaan totista työtä, joka vaatii sekä henkistä että fyysistä vahvuutta”, myös Pirkko Herd toteaa.

”Vaikka työ on rankkaa ja kuinka väsyttää, on silti ihanaa avata joka aamu tallin ovi ja saada hevoset hörisemään.” Setälä sanoo. Setälän mielestä työssä parasta ovat onnelliset ja terveet hevoset, mahtavaa tiimiä unohtamatta.

Haaveiletko hevosenhoitajan ammatista? Julian kolme vinkkiä!

1. Ole rohkea ja uskalla lähteä ulkomaille, voit aina palata takaisin kotiin! Älä kuitenkaan luovuta heti koti-ikävän iskiessä, sillä sekin menee ohi.
2. Ole nöyrä ja ahkera. Älä lähde liikkeelle sillä asenteella, että pääset heti ratsastamaan.
3. Lähde ensin töihin suomalaiselle ratsastajalle tai paikkaan, jossa on muita suomalaisia hoitajia. Kysele rohkeasti paikkoja, aina jossain tarvitaan uutta hevosenhoitajaa!

Teksti Mervi Majoinen. Ensimmäinen kuva Julia Setälän kotialbumista, loput kuvat kuvituskuvia.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.