Hyppää pääsisältöön

Kullanhuuhdontaa ensimmäistä kertaa MM-tasolla ja Kekkosen suojeluksessa

Heinäkuussa 1977 kultaa huuhdottiin ensimmäisen kerran kilpaa maailmanmestaruustasolla ja tietenkin Suomessa. Kotimaisena arvovieraana paikalle kiiruhti presidentti Urho Kekkonen, joka ei kuitenkaan ehtinyt osallistumaan itse kilpailuun.

Kullanhuuhdonnan MM-voittaja 1977.
Maailmanmestarin voittovaskoolilla oli kokoa ja näköä. Kullanhuuhdonnan MM-voittaja 1977. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Kulta oli ensimmäinen metalli, jonka ihmiskunta otti käyttöönsä. Kullan hyötykäyttöarvo on kuitenkin varsin vähäinen. Silti tämä kaunis, keltainen metalli on ollut syypää jopa ihmiskunnan kamalimpiin tekoihin, sotiin ja rikoksiin. Kultaa on pidetty myös rahan arvon perustana.

Kullanhuuhdonnan MM-kisojen historia taas juontaa alkunsa Sodankylän Tankavaarasta, jossa ensimmäiset mestaruushuuhdonnat järjestettiin. Jo ensimmäisiin kisoihin saapui kullankaivajia ympäri maailmaa.

Paikalle saapui myös presidentti Urho Kekkonen, jonka suojeluksesssa kisat avattiin. Kekkonen suoritti ensimmäisten MM-kisojen aikakapselin muuraamisen ja ehti syventyä veteraanihuuhtojien keskusteluihin kotasavulla. Kekkosen vierailuosuus alkaa artikkelin yläpuolella käynnistyvässä videossa kohdasta 39:00.

Myös presidentti Urho Kekkonen kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan.
Presidentti Kekkonen paljasti tuntevansa monia kullankaivajia jo entuudestaan. Myös presidentti Urho Kekkonen kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen,elävä arkisto

Kullanhuuhdonnan kilpamuodossa kisailijat huuhtovat ennalta määritellyn määrän huuhdottavaa maata. Jokaisen kisailijan maamäärään on järjestäjien toimesta kätketty saman verran kultaa. Hiekka-annoksessa ei saa olla luonnonkultaa, ainoastaan lisättyjä kultahippuja. Kultamäärää ei kuitenkaan paljasteta huuhtojille. Kisahuuhdonta suoritetaan aikavertailulla, jossa nopein voittaa. Laji vaatii vauhdin lisäksi tarkkuutta, sillä löytymättömästä kullasta kilpailijoita sakotetaan lisäajalla.

Kahdeksankymmentäluvulla huuhdonnan MM-kisat lähtivät Suomesta maailmalle ja vuoden 1982 kisailu miteltiin Itävallan Heiligenblutissa. Vuotta aiemmin oli perustettu Maailman Kullanhuuhdontaliitto, joka on sittemmin vastannut maailmanmestaruuskisoista.

Suomessa MM-kisat on aina käyty Tankavaaran Kultakylässä. Alueella on pitkät kullanhuuhdontaperinteet ja yllä käynnistyvässä ohjelmassa kuullaan kisaraportin lisäksi paikkakunnan historiaa keltaisen jalometallin herättämän intohimon puristuksissa. Ohjelman alussa taas esitellään kulta metallina, puhutaan sen hyötykäytöstä ja syvennytään kullan rooliin maailman taloushistoriassa.

Näytä kartalla (Google)