Hyppää pääsisältöön

Kuorimatta paras - tai sitten ei

Kuvassa banaaneja, yksi kuorittu auki.
Kuvassa banaaneja, yksi kuorittu auki. Kuva: Pixabay / Public Domain pixabay

Aina välillä kuulee väitteitä, että hedelmät kannattaisi syödä kuorineen – muutkin kuin perusomenat ja -päärynät. Banaania poskeen siis! Vai ehkei sittenkään?

Hedelmien syömistä kuorineen on perusteltu terveyshyödyllä: kuoressa on ravinteikkaita ainesosia, jotka menevät hukkaan, kun kuoret jäävät syömättä. Käymme läpi viisi väitettä, joita kommentoi laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Väite 1: "Omenan kuoressa on kuitua sisältävää pektiiniä ja antioksidantteja, jotka saattavat hidastaa syöpäsolujen kasvua"

Punainen omena, josta haukattu pala pois.
Punainen omena, josta haukattu pala pois. Kuva: Pixabay / Public Domain punainen omena

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ohutkuorisia hedelmiä voi syödä huoletta, sillä kuorten torjunta-ainejäämät ovat pääosin sallituissa rajoissa. Kunnon pesu poistaa vielä noin jopa 40% torjunta-ainejäämistä.

Myös ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kannattaa ohutkuoristen hedelmien ja kasvisten syömistä kuorineen: omenat, päärynät, porkkanat, kesäkurpitsat ja esimerkiksi sharon-hedelmät voi huoletta syödä kuorineen päivineen. Silloin välttyy paitsi kuorimisen vaivalta myös turhalta jätteeltä. Tärkeää on pestä hedelmät huolellisesti, jotta lika ja torjunta-ainejäämät poistuvat. "Ero terveysvaikutuksissa on tosin loppujen lopuksi pieni verrattuna kuorittuihin kasviksiin tai hedelmiin", Laatikainen kommentoi otsikon väitettä muun muassa antioksidanteista. "Toivottavasti kukaan ei päädy ajattelemaan, että hedelmien ja kasvisten hyöty olisi vain kuorissa." Mieluummin omena päivässä siis vaikka kuorittunakin kuin ei ollenkaan.

Kannattaisiko sitten suosia luomukasviksia? Laatikaisen mukaan luomukasviksia ja -hedelmiä syömälllä välttää torjunta-ainejäämiä, ja tutkimusten mukaan luomussa voi olla pieni ravitsemuksellinen etu. Kokonaisterveyden kannalta tämä ero ei kuitenkaan ole ratkaiseva. Kuten edellä, tärkeintä on, että kasviksia syö, olivat ne luomua tai ei.

Väite 1 läpäisee seulan.

Väite 2: "Kun kiivin syö kuorineen, saa kolme kertaa enemmän c-vitamiinia"

Halkaistu kiivihedelmä
Halkaistu kiivihedelmä Kuva: Pixabay / Public Domain kiivihedelmä

"Tätä väitettä en ole nähnyt luotettavista lähteistä, en allekirjoita", sanoo Laatikainen. Hän on kuitenkin ilahtunut kiivin nostamisesta esille testissä, sillä se on hänen mielestään jopa aliarvostettu hedelmä. "Kiivi on hyvin terveellinen hedelmä kuorittunakin, ja yksi hedelmä sisältää päivässä tarvittavan c-vitamiiniannoksen." Ravitsemusterapeutti syö itse yhden kiivin päivittäin, ja hän kannustaisikin ennemmin nauttimaan kiivin kuin pohtimaan kuorimisen problematiikkaa. Hän ei kuitenkaan tyrmää ajatusta kiivin syömisestä kuorineen täysin, kunhan hedelmä on pesty kunnolla. Torjunta-aineiden jäämät karvaisen hedelmän pinnalla tosin arveluttavat häntä. Toisaalta Laatikainen pohtii, että tutkimuksissa saadaan jatkuvasti uusia tuloksia - ken tietää, jos vaikka kymmenen vuoden näkökulmasta kiivin syömistä kuorineen suositeltaisiin? Nykytietämyksen valossa hän ei kuitenkaan pidä väitettä täysin luotettavana.

Väite 2: Ei luotettavaa tutkimustietoa, tuskin suurta haittaakaan.

Väite 3: "Sitrushedelmien kuoressa ja valkoisessa osassa on flavonoideja, jotka muun muassa auttavat alentamaan verenpainetta."

Sitrushedelmiä
Sitrushedelmiä Kuva: Pixabay / Public Domain limetti

"Flavonoideja voi olla kuoressa ja valkoisessa osassa, mutta onneksi niitä on myös hedelmän lihassa", toteaa Laatikainen. Kyse ei ole siitä, ettei väite pitäisi paikkaansa, mutta ravitsemusterapeutti on skeptinen miettiessään hyötyä suhteessa mahdollisiin haittoihin. "Epäilen kyllä, sopivatko sitrushedelmän kuoret herkkävatsaisille. Ne voivat ärsyttää mahassa ja suolistossa." Lisäksi moniallergisilla on riski saada oireita kuorista. "Haluaisin nähdä hyöty-haitta-analyysin, sellaisia ei ole tullut vastaan. Kyllä näissä väitteissä jotain perää on, varmasti kuorissa on niitä terveellisiä ravintoaineita, mutta onko niitä niin paljon kuin väitetään, ja onko niitä suhteessa hedelmän lihaan niin paljon kuin väitetään - sitä epäilen."

Väite 3: Haitat ruoansulatukselle tai allergisille saattavat olla suuremmat kuin mahdolliset pienet hyödyt.

Väite 4: "Banaanin kuoressa on mielialaan vaikuttavaa serotoniinia ja näkökykyä hyödyttävää luteiinia."

Banaania koskevat pitkälti samat seikat kuin sitrushedelmiä: kuorien syömisen kokonaishyötyä suhteessa mahdollisiin haittoihin ei ole pitävästi todistettu. Laatikainen on hyvin kriittinen tämän väitteen äärellä ja muistelee pientä tutkimusta, jonka mukaan banaaninkuorien syöminen saattoi aiheuttaa koe-eläiminä olleille rotille syöpää. Jos hyödyt eivät ole toistaiseksi täysin selvillä, voi hyvällä syyllä kysyä, tietävätkö tällaisia väitteitä esittävät tahot tarpeeksi myöskään mahdollisista haitoista.

Väite 4: Hyöty kyseenalainen, kuorien syömisestä voi olla jopa haittaa.

Väite 5: "Syö ananaksen kova keskus! Se on kuitupitoisempi kuin muu hedelmä."

Paloiteltu ananas
Paloiteltu ananas Kuva: Pixabay / Public Domain ananas

Kukaan ei siis kehota syömään ananaksesta sen kuorta – vaan hedelmän kovan keskuksen, joka usein heitetään roskiin.

Ravisemusterapeutti yhtyy väitteen ensimmäiseen osioon. Keskusta ei kannata heittää pois. "Sen voi hyvin laittaa mukaan smoothieen, tai syödä vaikka iltapalaksi, narskutella siinä missä porkkanaa." Erot ravintoarvoissa keskuksen ja hedelmälihan välillä eivät kuitenkaan Laatikaisen mielestä ole merkittäviä.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen pitää väitteitä kuorien syömisestä ylipäätään hyvänä esimerkkinä siitä, miten yksittäisistä ravintoaineista puhuminen ja niiden hehkuttaminen saattaa kuulostaa hyvin houkuttelevalta. Väitteet terveysvaikutuksista perustuvat kuitenkin vähäiseen määrään tutkimuksia ja kunnollista tietoa on saatavilla harvoin. Laatikainen muistuttaa, että ruokavaliossa ratkaisee lopulta kokonaisuus ja kokonaisterveellisyys. "Tällaisilla yksittäisillä asioilla on harvoin suurta merkitystä. Se mitä päivittäin syömme on paljon tärkeämpää kuin yksittäiset aineet - edes hedelmän kuoret."

Miksi ihmiset sitten innostuvat yksinkertaistetuista väitteistä? Ravitsemusterapeutti pohtii, miten yhteen vitamiiniin tarttuminen on usein kiehtovampaa kuin kaikkien tiedossa olevat, "tylsät" ravitsemussuositukset. "Ruoka kiinnostaa niin laajasti ihmisiä, että kaikki yllättävä, mikä sieltä löytyy, puhuttelee varmasti edelläkävijöitä. Niistä saadaan myös aika hyviä otsikoita, jotka vetävät lukijoita blogin tai median sivuille."

Onkin hyvä miettiä, millaisia väitteitä nielaisee purematta - karvoineen päivineen.

Lopputulos: Yksittäisen ruoka-aineen merkitys terveydelle on vähäinen. Kiinnostus ruokakulttuuriin ruokkii mediahuomiota ja päinvastoin. Lähdekritiikki on paikallaan.

Hedelmiä lähikuvassa
Hedelmiä lähikuvassa Kuva: Pixabay / Public Domain kiivi

Miltä tuntuu haukata banaania tai mandariinia kuorineen? Toimittaja pureutui asiaan samalla kun ravitsemusterapeutti kommentoi yllä mainittuja väitteitä. Katso juttu:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän