Hyppää pääsisältöön

Kuuluuko äidin laittaa lapsensa unelmiensa edelle?

Nainen ja koira
Nainen ja koira Kuva: ITV Studios/Annukka Kitinoja johanna hartikainen

Jos ystäväsi kertoisi sinulle silmät hehkuen uudesta työtilaisuudesta, jossa hän saisi toteuttaa itseään ja käyttää koko osaamistaan, käskisitkö häntä unohtamaan koko jutun ja jatkamaan työssä, joka on huonosti palkattua tylsää puurtamista?

Minulle tarjottiin tällaista työtilaisuutta viime joulukuussa, kun tuottajamme Eeva Rantanen ja Heli Koskela kysyivät haluaisinko lähteä käsikirjoittamaan ja sisältöohjaamaan Nyt tai ei koskaan -sarjaa.

Siinä vaiheessa päätyönäni oli olla kotiäitinä ja remonttivastaavana. Kumpikin toimenkuva on sellainen, joissa olen keskitasoa selvästi huonompi. Varsinkin kotiäitiydessä onnistumiselämyksiä tuli vain harvoin ja rutiineihin perustuva työ oli kaltaiselleni luovalle ihmiselle todella puuduttavaa.

Tartuin tilaisuuteen empimättä ja olen iloinen että tein niin. Vaikka kevät oli monin eri tavoin haastava ja kuormittava, se oli myös valtavan innostava, antoisa ja palkitseva. Kuvauspaikalla koin olevani vahvasti elossa. Pisimpienkään päivien jälkeen ei kaduttanut, että tartuin haasteeseen.

Niinpä kuullessani sarjamme ensimmäisessä osassa olevan Johannan ongelman, jouduin välittömästi ristiriitaisten tunteiden valtaan.

Johanna on pienten lasten yksinhuoltajaäiti, joka osan alussa haluaa lähteä kokeilemaan siipiään kauneusalalla työskentelevän ystävänsä kanssa. Aina kun Johanna puhuu liikeideastaan, hän näyttää heräävän henkiin. Kun Johanna ajattelee tilaisuuden torjumista, liekki hänen silmistään sammuu ja hän näyttää jähmettyvän paikalleen.

Johannalla on kuitenkin jotain sellaista, jota minulla ei ole: kuolemansairas lapsi, joka murrosiän kynnyksellä tarvitsee äitinsä huomiota ja tukea enemmän kuin koskaan.

Johanna on hyvä äiti ja pyörittää perhettä rautaisella rutiinilla, vaikkei äitiys ole hänen kutsumuksensa ja suurin täyttymyksensä.

Parvi joutuukin pohtimaan korvaako määrä laadun.

Onko parempi että lapsella on koko ajan kotona äiti, joka tuntee laittaneensa omat unelmansa lasten takia hyllylle odottamaan aikoja, jolloin lapset eivät tarvitse häntä?

Vai riittääkö että äiti viettää vähemmän lastensa kanssa aikaa, jos hän tekee niin kiitollisena ja onnellisena siitä, että saa toteuttaa itseään?

Mitä mieltä sinä olet? Jaa ajatuksesi tämän kirjoituksen kommenttiosastolla tai Facebookissa Nyt tai ei koskaan -keskustelussa, jossa monet parven jäsenet jo pyörivät pohtimassa sarjaa ja sen teemoja.

Kahden parven jäsenen näkökulmat aiheesta löydät videomuodossa täältä.

Unelmat vai äitiys?

Onko parempi, että lapsella on kotona äiti, joka tuntee laittaneensa omat unelmansa lasten takia hyllylle odottamaan aikoja, jolloin lapset eivät tarvitse häntä? Vai riittääkö että äiti viettää vähemmän aikaa lastensa kanssa, jos hän tekee niin kiitollisena ja onnellisena siitä, että saa toteuttaa itseään? Saako äiti toteuttaa aikaa vieviä unelmiaan siitä huolimatta että hänellä on myös perhe?

Unelmiaan toteuttava äiti on onnellisempi myös kotona
70% (513 ääntä)
Lapsen etu pitää olla äidille tärkein
30% (216 ääntä)
Ääniä yhteensä: 729
Kommentit
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.