Hyppää pääsisältöön

Pidättekö dekkareista?

brittikirjailija Kate Atkinson
brittikirjailija Kate Atkinson Kuva: Euan Myles kirjailija kate atkinson

Dekkari yllättää harvoin, peruskaava tahtoo toistaa itseään. David Lagercrantz tekee hyvän tilin Stieg Larssonin kirjallisella jäämistöllä, ne volyymit, ja Pohjoismaissa laji onkin vahva vaikka yksiääninen ja yllätyksetönkin.

Käännösdekkarien joukkoon ilmestyy myös uusia persoonallisia avauksia. Alankomaista tulee Herman Koch, jonka Naapuri (suom.Sanna van Leeuwen) ilmestyi vastikään suomeksi. Se on kolmas Kochilta suomennettu romaani. Tavanomaisen murhamysteerin sijaan Koch tekee häijyä yhteiskunnallista ruumiinavausta, jonka nautittava tyyli auttaa nielaisemaan ihmisvihaa hipovat kuvaukset. Nauraa saa, ja niinpä ilkeistä sivalluksista on helpompi nauttia. Mutta kirjoittaako Koch dekkareita? Missä salapoliisi?

Kirjoittaako brittikirjailija Kate Atkinson dekkareita vaikka hänen päähenkilönsä Jackson Brodie, entinen sotilas, onkin virkaheitto etsivä? Mitä väliä, Atkinsonin tyypit ja tarinat ovat mestarin kynästä ja hänen perspektiivinsä vahvasti omintakeinen. Tekstistä ei tahdo saada kyllikseen, eikä henkilöistäkään, jotka ovat keskushenkilöistä vähäisimpäänkin sivuhenkilöön rupisia ja ainutkertaisia. Brittikirjallisuuden vetävin kertoja juuri nyt. Viihdettä parhaimmillaan. Etukenokirjoja. Joka lapsia ja koiria rakastaa, uusin suomennos, on ilmestyi keväällä 2015. Atkinsonin synkeistä pohjamudista nousee varoittamatta myös kirjojen hurja huumori. Ja nauraa saa.

Atkinsonfanit kirjailija Eeva-Kaarina Aronen, esikoiskirjailija Kaisa Haatanen ja toimittaja Tarleena Sammalkorpi tapaavat Yle Radio 1:n Kirjakerhossa ja intoilevat Kate Atkinsonista.

DekkariNetti

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri