Hyppää pääsisältöön

Pidättekö dekkareista?

brittikirjailija Kate Atkinson
brittikirjailija Kate Atkinson Kuva: Euan Myles kirjailija kate atkinson

Dekkari yllättää harvoin, peruskaava tahtoo toistaa itseään. David Lagercrantz tekee hyvän tilin Stieg Larssonin kirjallisella jäämistöllä, ne volyymit, ja Pohjoismaissa laji onkin vahva vaikka yksiääninen ja yllätyksetönkin.

Käännösdekkarien joukkoon ilmestyy myös uusia persoonallisia avauksia. Alankomaista tulee Herman Koch, jonka Naapuri (suom.Sanna van Leeuwen) ilmestyi vastikään suomeksi. Se on kolmas Kochilta suomennettu romaani. Tavanomaisen murhamysteerin sijaan Koch tekee häijyä yhteiskunnallista ruumiinavausta, jonka nautittava tyyli auttaa nielaisemaan ihmisvihaa hipovat kuvaukset. Nauraa saa, ja niinpä ilkeistä sivalluksista on helpompi nauttia. Mutta kirjoittaako Koch dekkareita? Missä salapoliisi?

Kirjoittaako brittikirjailija Kate Atkinson dekkareita vaikka hänen päähenkilönsä Jackson Brodie, entinen sotilas, onkin virkaheitto etsivä? Mitä väliä, Atkinsonin tyypit ja tarinat ovat mestarin kynästä ja hänen perspektiivinsä vahvasti omintakeinen. Tekstistä ei tahdo saada kyllikseen, eikä henkilöistäkään, jotka ovat keskushenkilöistä vähäisimpäänkin sivuhenkilöön rupisia ja ainutkertaisia. Brittikirjallisuuden vetävin kertoja juuri nyt. Viihdettä parhaimmillaan. Etukenokirjoja. Joka lapsia ja koiria rakastaa, uusin suomennos, on ilmestyi keväällä 2015. Atkinsonin synkeistä pohjamudista nousee varoittamatta myös kirjojen hurja huumori. Ja nauraa saa.

Atkinsonfanit kirjailija Eeva-Kaarina Aronen, esikoiskirjailija Kaisa Haatanen ja toimittaja Tarleena Sammalkorpi tapaavat Yle Radio 1:n Kirjakerhossa ja intoilevat Kate Atkinsonista.

DekkariNetti

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri