Hyppää pääsisältöön

Strömsö: Nojatuolin verhoileminen vanhoilla pitsiliinoilla

Virkattu tuoli, Strömsö.
Virkattu tuoli, Strömsö. Kuva: Svenska Yle / Esa Saari virkattu tuoli

Vanha huonekalu on helppo uudistaa uudella päällisellä. Lee ja Camilla tekivät päällisen erikokoisista vanhoista pitsiliinoista ja antoivat sillä nojatuolille uuden elämän ja ilmeen.

Tämän tuolin päällinen oli auringon haalistama ja tahrainen mutta kuitenkin ehjä. Niinpä sitä saattoi käyttää pohjana, johon liinat ommeltiin kiinni. Pitsiliinoista voi tehdä päällisen mihin tahansa huonekaluun tai muuhun esineeseen ohjetta soveltaen. Jos niillä verhoilee muun esineen kuin huonekalun, ne voi ommella kiinni toisiinsa, ellei niitä voi kiinnittää alustaan.

Hyvää tässä työssä on se, ettei tarvitse olla erityisen taitava ompelemaan, koska pistoja ei erota valmiista päällisestä. Liinoja voi tarvittaessa myös melko helposti muotoilla, venyttää tai ommella toistensa päälle.

Tarvikkeet:

  • silitysrauta
  • pitsiliinoja, tämän työn liinat ostettiin kirpputorilta ja niitä kului yhteensä 32, mutta kannattaa ottaa varalle muutama ylimääräinen
  • nuppineuloja
  • ompelulankaa
  • ompeluneula, käyrä verhoiluneula oli erinomainen apuväline hankalissa kohdissa, kuten istuinosassa
  • pihdit neulan vetämiseen hankalissa kohdissa

Tee näin:

1. Silitä kaikki pitsiliinat.
2. Järjestä liinat pinoihin värin ja koon mukaan, jotta saat paremman käsityksen materiaaleistasi.
3. Valitse yksi tai kaksi liinaa, joista teet päällisen katseenvangitsijat, ja neulaa ne haluamiisi kohtiin päälliseen.
4. Asettele loput liinat päällisen päälle niin, että se peittyy. Neulaa liinat päälliseen jättäen ne katseenvangitsijoiksi valitsemiesi liinojen alle.
Huom! Tee istuinosan päällinen erillisenä kappaleena kuin selkä- ja käsinojien päällinen. Jos samat liinat jatkuvat selkänojasta istuinosaan, niihin ommellut ompelet ratkeavat, kun istuudut tuoliin. Pääset myös helpoimmalla, jos asettelet liinat ensin päällisen reunoille ja vasta sitten keskelle, koska muuten reunoille jää pieniä aukkoja, joiden peitteeksi on vaikea löytää riittävän pieniä liinoja.
5. Kun olet tyytyväinen sommitteluun, ompele liinat päälliseen käsin kaksinkertaisella langalla. Älä ota liian pitkää lankaa. Liinat kannattaa ommella kiinni useasta kohtaa. Ompele lyhyin pistoin kaikkien liinojen reunaa pitkin. Ompele muutama pisto myös isojen liinojen keskelle tai löysällä oleviin kohtiin. Käytä hankalissa kohdissa apuna käyrää verhoiluneulaa ja pihtejä.

Ruotsinkieliset ohjevideot: