Hyppää pääsisältöön

Strömsö: Sipsipusseista punottu kori

Sipsipussista punottu kori.
Sipsipussista punottu kori. Kuva: Svenska Yle / Strömsö punonta

Leen mielestä kaikkea voi uusiokäyttää. Hän teki pieniä kulhoja samalla tavalla kuin ennen vanhaan punottiin tuohikoreja. Esimerkiksi sipsipusseista tai papereista leikatuista suikaleista voi punoa koreja naposteltavien tarjoiluun tai pikkutavaroiden säilytykseen.

Tarvikkeet:

  • 1 sipsipussi
  • sakset
  • katkoteräveitsi
  • viivain
  • leikkuualusta
  • silitysrauta
  • pyykkipoikia

Tee näin:

1. Tyhjennä sipsipussi.
2. Leikkaa pussin pohja auki ja poista keskisauma.
3. Pese pussi rievulla ja saippuavedellä.
4. Leikkaa pussi pituussuunnassa 2 cm:n levyisiksi suikaleiksi katkoteräveitsellä viivainta apuna käyttäen leikkuualustan päällä.
5. Taita suikaleet pituussuunnassa kaksin kerroin niin, että niiden leveys on 1 cm, ja sulata kerrokset yhteen vanhalla silitysraudalla. Säädä silitysraudan lämpötila tarkasti aivan yhden pisteen alapuolelle; jos rauta on liian kylmä, ei tapahdu mitään, ja liian kuuma, suikaleet sulavat kokonaan. Silitettyinä suikaleista tulee napakoita ja hyvin muotoiltavia. Yhdestä sipsipussista saa 16 suikaletta, mikä riittää tämän kulhon punomiseen.
6. Aseta kahdeksan suikaletta tiiviisti vierekkäin ja pidä niitä paikoillaan viivaimella.
7. Puno loput suikaleet yksi kerrallaan poikittaissuuntaan vuoroin suikaleiden ali ja yli. Huomaa, että uusi suikale kulkee aina eri puolelta pitkittäissuuntaisia suikaleita kuin edellinen suikale.
8. Tarkista, että punottu osuus on täysin keskellä ja sen ulkopuolelle vapaasti jäävät suikaleet ovat yhtä pitkiä. Kiinnitä punotun osan kulmiin pyykkipojat, jotta suikaleet pysyvät paikoillaan.
9. Taita jokaisen sivun kaksi keskimmäistä suikaletta ylös ja paina terävä taitos kynnellä. Niistä muodostuu korin kulmat. Kannattaa siis tehdä tarkkaa työtä, jotta kulmista tulee siistit.
10. Ala punoa korin seinämiä. Aloita kulmasta ja puno vuoroin ali ja yli. Puno ensin neljä keskimmäistä suikaletta, kiinnitä pyykkipojalla ja jatka seuraavaan kulmaan.
11. Jatka näin punomista ja siirrä pyykkipoikia tarpeen mukaan.
12. Kun lyhimmästä suikaleesta on jäljellä 4–5 cm tai kun kori on riittävän korkuinen, on aika tehdä yläreuna. Yksi tapa on tehdä perinteinen kulmikas reuna. Aloita silloin taittamalla kaksi suikaletta alas ja ristikkäin toisiinsa nähden.
13. Leikkaa suikaleiden päät nuolenmuotoisiksi.
14. Pujottele suikaleiden päät alempiin kerroksiin niin, että sama kuvio säilyy. Lee pujottelee suikaleet mahdollisimman pitkälle, jotta korista tulee tukeva.
15. Jatka näin korin ympäri tehden reunaa kahdella suikaleella kerrallaan.
16. Leikkaa ylimääräiset näkyvät päät pois.

Katso punontakuvat Strömsön artikkelista.