Hyppää pääsisältöön

Vanhan kaapin tai lipaston modernisoiminen

Lipaston uudistaminen.
Lipaston uudistaminen. Kuva: yle lipasto

50- ja 60-lukujen huonekalut ovat oikeastaan melko hyvää tekoa. Nämä vuosikymmenet olivat aikaa, jolloin kaappien, pöytien ja muiden kalusteiden rungot tehtiin vielä massiivipuusta, aikaa ennen lastulevyä. Puurungot päällystettiin usein tiikki-, tammi- tai saarniviilulla. Viilu myös petsattiin monesti tummanruskeaksi, minkä vuoksi tuolta ajalta peräisin olevat kalusteet saattavat näyttää melko synkeiltä.

Vuosikausien siirtelyn jälkeen huonekalujen viilupinta on yleensä päässyt huonoon kuntoon. Tuohon aikaan käytetty lakka, usein selluloosalakka, ei myöskään kestä seisovaa vettä, lämpöä ja alkoholia. Jos kyseessä on kaunis huonekalu, jonka puupinta halutaan jättää näkyviin, kalusteen voi viiluttaa uudelleen, mutta nopein tapa raikastaa huonekalu on maalata se.

Kolhiintuneet kohdat voi paklata ja hioa. Jos huonekalussa on selluloosalakkapinta, sen voi pohjustaa helposti pohjamaalilla. Ensimmäisellä sivelykerralla lakasta liukenee väriä, ja valkoinen pohjamaali värjäytyy rusehtavaksi, mutta kahden pohjamaalikerroksen jälkeen päälle voi jo maalata pintamaalin.

Kirpputoreilla näkee paljon juuri 50- ja 60-lukujen huonekaluja, joita myydään huokeaan hintaan, ja Jimin mielestä ne voi kunnostaa melko radikaalistikin. Hänen kaapissaan oli liikaa pieniä vetolaatikoita ja epäkäytännöllinen avoin tila keskellä. Hän poisti kahden vetolaatikon rungon ja teki uuden oven.

Jim teki kaappiin uuden pinnan liimaamalla oviin ja vetolaatikkoihin eripaksuisia nelikulmaisia puupalikoita. Hän latoi ne pinnalle täysin summittaisesti. Tärkeintä oli saada aikaan näkyvät korkeuserot.

Valkoinen ei ole ehkä erityisen pirteä väri, mutta siinä palikoiden muodostamat varjot erottuvat kaikkein parhaiten.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa