Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Alzheimerin tauti – aivojen diabetes?

Appelsiinimehun sokerimäärä sokeripaloina
Piilosokeri yllättää! Yhdessä lasissa appelsiinimehua on kahdeksan sokeripalaa. Appelsiinimehun sokerimäärä sokeripaloina Kuva: Yle, Tero Kyllönen appelsiinimehu ja sokeripalat

Syksyn ensimmäisessä Akuutissa on luvassa tuttuun tapaan tuhti paketti terveysaiheita. Maailmalta on tipahdellut uutisia, joissa Alzheimerin tautia on kuvailtu eräänlaiseksi aivojen diabetekseksi. Tuhoaako sokeri salakavalasti aivoja? Voisiko dementiaa ehkäistä jopa omilla elintavoilla tai ruokailutottumuksia muuttamalla? Akuutti käy kysymässä, mitä mieltä suomalaisasiantuntijat ovat sokerin ja Alzheimerin taudin yhteydestä.

Ruoka-asiat puhuttavat myös monissa lapsiperheissä, sillä ruoka-aineallergiat ovat yleistyneet hurjasti. Moni pienen lapsen vanhempi saattaa kuitenkin välttää turhaan lapselle annettavia erilaisia ruoka-aineita. Suuri osa ruoka-aineallergiaepäilyistä ei olekaan allergiaa vaan tavanomaista, esimerkiksi lapsen ikään liittyvää oireilua. Oireilu saattaa olla yhteydessä suoliston kypsymiseen. Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitetään, voisiko allergioita ehkäistä syöttämällä vauvalle ruokaa monipuolisesti nykysuosituksia aiemmin.

Sydän sykkii hurjasti, hengitys kiihtyy ja kädet alkavat täristä. Jännittää! Esiintymisjännitys on tuttu tunne suurimmalle osalle suomalaisista. Tietynlainen jännitys kuuluukin hyvään esiintymiseen, mutta liiallinen jännittäminen tekee esiintymisestä epämiellyttävää. Akuutti käy kysymässä vuoden psykologiksi valitulta Minna Martinilta, millaisilla keinoilla esiintymisjännitystä voisi lieventää. Oman tarinansa kertoo myös Sini Sandman, joka on valmistumassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, mutta kärsii pahasta esiintymisjännityksestä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila vastaa jälleen katsojien lähettämiin terveysaiheisiin kysymyksiin yhdessä toimittaja Mikko Penttilän kanssa. Tällä kertaa luvassa on asiaa ainakin eturauhas- ja sappivaivoista sekä hirvikärpäsistä, jotka ovat kiusanneet monia metsässä liikkujia syyskesän aikana. Syksyn ensimmäisen lähetyksen kunniaksi Risto laittaa Mikon erikoiseen puhallustestiin.

Lähetyksen lopuksi tutustutaan vielä hajukoiriin, joiden herkkää hajuaistia halutaan hyödyntää ihmisten sairauksien havaitsemisessa. Voiko koira haistaa tulevaisuudessa useita erilaisia tauteja jo ennen kuin ne antavat muita merkkejä olemassaolostaan?

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

Akuutti, TV1 maanantaina 7.9. klo 18:30.
Uusinnat keskiviikkona 9.9. klo 5:55 ja sunnuntaina 13.9. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

appelsiinimehu ja sokeripalat
appelsiinimehu ja sokeripalat Kuva: Yle, Tero Kyllönen appelsiinimehu ja sokeripalat
vauva syö sosetta
vauva syö sosetta Kuva: Yle, Marko Väänänen vauva
sokeria
sokeria Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä sokeri
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit