Hyppää pääsisältöön

B.B. Kingin muisto-illassa dokumenttielokuva ja konsertti

B.B. King revittelee. Kuva konsertista Live at the Royal Albert Hall, 2011.
Blueslegenda isännöi konserttia Lontoon Royal Albert Hallissa kesäkuussa 2011. B.B. King revittelee. Kuva konsertista Live at the Royal Albert Hall, 2011. Kuva: Yle Kuvapalvelu blues

The Thrill Is Gone... Bluesin kuningasta muistetaan dokumenttielokuvalla The Life of Riley sekä Royal Albert Hallissa vuonna 2011 taltioidulla konsertilla.
Dokumentti ja konsertti sunnuntaina 16.10. klo 21.00 & klo 22.40.

Blues-musiikin kruunaamaton kuningas Riley ”Blues Boy” King kuoli Yhdysvalloissa toukokuussa 2015. 89-vuotias King oli sairastanut vuosikausia sokeritautia. Viihdetaivaan pidetyimpiin tähtiin kuulunut King kiersi ahkerasti maailmaa (myös Suomessa) viime vuosiinsa asti yhdessä rakkaan Lucille-kitaransa kanssa. Kitaroistaan B.B. King loihti yhdestäkin nuotista tunnistettavaa, kieltentaivutuksen ja vibraaton mehustamaa soundiaan, joka jää ainaisesti musiikin historiaan. Kovan koulun käynyt sympaattinen King ei unohdu. The Thrill Is Not Gone.

Teeman muistoillassa esitetään ensin pitkä dokumenttielokuva The Life of Riley, sen jälkeen Yle Livessä nähdään B.B. Kingin ja ystävien konsertti vuodelta 2011.

B.B. King: The Life of Riley

Jon Brewerin vuonna 2012 ohjaama dokumenttielokuva kertoo Mississipin puuvillapeltojen laidalla 16. syyskuuta 1925 syntyneen Riley B. Kingin elämäntarinan, jota sävyttivät ankara rotusorto ja mustien amerikkalaisten kokemat pelottavat vainot. Riley aloitti seitsemänvuotiaana työt puuvillapelloilla ja laski myöhemmin kävelleensä maailman ympäri muulien perässä kyntäessään – 50 kilometriä päivässä, kuusi päivää viikossa. Kiinnostus musiikkiin kehittyi peltolauluista, sukulaistädin grammarista ja baptistikirkon saarnaajan kitaransoitosta ja gospelista.

Myöhemmin Riley B. King yleni traktorikuskiksi, mutta traktorille sattunut vahinko ajoi hänet pakomatkalle Memphisiin. Siellä hän tapasi serkkunsa, blueslaulaja Bukka Whiten, joka opetti hänelle monta asiaa. Työ mustien ensimmäisellä radioasemalla WDIA:lla toi hänelle mainetta ja Blues Boy -nimen.

B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta.
"Yritä olla oma itsesi." B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta. b.b. king: the life of rlley

Ensimmäiset levytyksensä King teki vuonna 1949. Noihin aikoihin syntyi kitaran nimi Lucille, sekin tarina kuullaan artistin omin sanoin. B.B. Kingin ura kesti yli 60 vuotta, ja vuodessa hänellä saattoi olla yli 300 keikkaa.

Kahden vuoden työn vaatinut dokumenttielokuva sisältää runsaasti arkistomateriaalia, sukulaisten, aikalaisten ja musiikin ammattilaisten kertomuksia sekä luonnollisesti B.B. Kingin omia, sympaattisia ja rauhallisia muistelmia lapsuusseuduilla ja muualla. Kertojana on näyttelijä Morgan Freeman.

B.B. Kingistä dokumentissa puhuvat muun muassa Aaron Neville, Bill Wyman, Bono, Bonnie Raitt, Bruce Willis, Buddy Guy, Carlos Santana, Dr. John, Eric Clapton, George Benson, Joe Bonamassa, Joe Walsh, John Mayer, John Mayall, Johnny Winter, Jonny Lang, Mick Taylor, Paul Rodgers, Ringo Starr...

”Meillä kaikilla on idolimme”, King on sanonut. ”Soita niin kuin kuka vain josta pidät, mutta yritä kuitenkin samalla olla oma itsesi."

B.B. King ja ystävät

B.B. King. Kuva konsertista Live at the Royal Albert Hall, 2011.
Konsertti-isäntänä vuonna 2011. B.B. King. Kuva konsertista Live at the Royal Albert Hall, 2011. blues

Bluesmestarin muistoillan päättää Lontoon Royal Albert Hallissa 28.6. 2011 kuvattu konsertti, jota B.B. King mestarillisesti isännöi. Mukana menossa ovat muun muassa Slash, Mick Hucknall, Ronnie Wood, kitaravirtuoosi Derek Trucks ja kitaristi-laulaja Susan Tedeschi.

Konsertissa kuullaan muun muassa klassikot Rock Me Baby, All Over Again ja The Thrill Is Gone.

Konsertin kappalelista:
I Need You So
Key to the Highway
See That My Grave Is Kept Clean
All Over Again
Rock Me Baby
You Are My Sunshine
(B.B. jams with guests)
The Thrill Is Gone
Guess Who
When The Saints Go Marching In

Esittelyt kirjoitti ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen.

  • Klo 21.00 B.B. King: The Life of Riley. Britannia 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Jon Brewer. Tuotanto Emperor Media Ltd.
  • Klo 22.40 Yle Live: B.B. King ja ystävät (B.B. King & Friends Live at the Royal Albert Hall). Britannia 2011. Tuotanto Cardinal Releasing/Emperor.
B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta.
B.B. King 1925–2015. B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Future Publishing / Yle Kuvapalvelu b.b. king: the life of rlley

Artikkeliin on muutettu uusintatiedot 7.10.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa