Hyppää pääsisältöön

Jihadismin tutkija: Suomessa ei tarvitse pelätä Isisin soluttautujia

Jihadistijärjestö Isis kerää riveihinsä taistelijoita ympäri maailman, myös Euroopasta. Tutkija Juha Saarinen kuitenkin muistuttaa, että kyse on marginaalisesta ilmiöstä.

Jihadismin tutkija Juha Saarinen. // Kuva: Nadja Kamara/YleX

Syyrian sekasortoisessa sisällissodassa jihadistijärjestö Isisin valta on kasvanut. Myös Isisin riveihin lähtevistä eurooppalaisista radikalisoitujista puhutaan paljon, mutta jihadismin tutkija Juha Saarisen mukaan kyseessä on kuitenkin varsin marginaalinen porukka.

- Vaikka Suomesta muslimiväestön kokoon nähden on lähtenyt eniten vierastaistelijoita, puhutaan siltikin vain promillesta muslimiväestöstä, Saarinen ynnää YleX Etusivun haastattelussa.

Suomesta Isisiin on Suojelupoliisin arvion mukaan lähtenyt yli 60 ihmistä. Vaikka Saarisen mukaan ei voida puhua laajasta ilmiöstä, on radikalisoitumiseen reagoitava.

-Pitää suorittaa jonkinlaista de-radikalisaatiota, eli tuoda nämä ihmiset takaisin ajattelemaan eri tavalla tai ainakin näkemään, että väkivalta ei ole legitiimi tapa vaikuttaa poliittisesti.

Tuleeko Isis pakolaisten mukana Suomeen?

Syyrian sisällissota koskettaa tällä hetkellä koko Eurooppaa, kun ihmiset pakenevat sodan jaloista. Heinäkuun loppuun mennessä liki 90 000 syyrialaista on päässyt Eurooppaan. Heistä Suomeen on päätynyt 119 pakolaista.

Muun muassa ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on julkisuudessa varoitellut, että turvapaikanhakijoiden joukossa Suomeen saattaa tulla äärijärjestöihin kuuluvia henkilöitä. Tutkija Juha Saarinen pitää tätä epärealistisena pelkona.

-Ihmiset pakenevat joko hirmuhallintoa tai juuri näitä jihadisteja.

Saarisen mukaan Isis-soluttautujien pelko ruokkii jihadistien tarkoitusperiä.

- Isis pyrkii näyttäytymään sellaisena, että he ovat kaikkialla jatkuvasti, ja ihmisten tulisi pelätä. Jos me lähdemme tähän peliin mukaan, me annamme lisäpisteitä jihadisteille sellaisesta toiminnasta, jonka pyörittämiseen heillä ei ole kapasiteettia.

Jihadismin tutkiminen on synkeää hommaa

YleX Etusivussa vieraillut tutkija Juha Saarinen myöntää, että vuosien jihadistiryhmien ja arabikevään tutkimisella on vaikutuksensa: hän on esimerkiksi turtunut  järkyttäviin uutiskuviin.

- Näen, että se on selviytymismekanismi. Jos jokaisella kuvalla tai videolla saisi aikaan ison tunnereaktion, niin siinähän palaisi nopeasti loppuun.

Ihan kaikkea ei edes paatunut jihadismin tutkija työnsä takia tee. Isis-järjestön medistrategiaan kuuluu myös raakojen kidutus- ja tappovideoiden julkaiseminen.

- Vaikka niiden katsominen varmasti kuuluisi mun työnkuvaan, niin siihen mä olen vetänyt rajan, Saarinen kertoo.

Kuuntele YleX Etusivun haastattelu kokonaisuudessaan alta: