Hyppää pääsisältöön

Kiistelty Kekkonen hallitsi suvereenisti

Kun Urho Kekkonen syksyllä 1981 sairastui ja pyysi eroa tasavallan presidentin tehtävistä, merkitsisi se yhden aikakauden päättymistä Suomen historiassa. Kekkonen oli hallinnut maata presidenttinä neljännesvuosisadan ajan.

Tv-uutisten syksyllä 1981 valmistamassa koosteessa käydään läpi Kekkosen uran huippukohdat. Kekkonen kuoli vuonna 1986.

Vaikka Kekkosen terveydentilasta oli jo pitkään liikkunut huhuja, julkisesti presidentin kunnosta ei puhuttu. Elokuussa 1981 Islantiin tehty matka nosti kuitenkin presidentin terveydentilan puheenaiheeksi. Syyskuussa 1981 hän jäi sairaslomalle, ja kuukautta myöhemmin edessä oli ero presidentin virasta.

Ennen presidenttikauttaan Kekkonen oli J. K. Paasikivien läheinen työtoveri ja uskottu. Kekkonen toimi Paasikiven aikaan peräti viiden hallituksen pääministerinä.

Vuoden 1956 tiukassa vaalissa Maalaisliiton Kekkonen voitti sosialidemokraattien K. A. Fagerholmin. Vaalitaistelu oli repivä ja likainen. Kekkosella oli vastassa ärhäkkä oppositio, jonka ydin muodostui SDP:n lisäksi oikeistosta. Ay-liike tervehti Kekkosen valintaa yleislakolla.

Kekkosen presidenttikauden alku olikin kiistojen sävyttämää. Maalaisliitto ja SDP kävivät kovaa kädenvääntöä maan herruudesta. Vuonna 1962 Kekkonen valittiin presidentiksi noottikriisin jälkeen ei-sosialistien voimin. Seuraavissa vaaleissa häntä tuki jo keskustan ja vasemmiston muodostama suuri vaaliliitto.

Vuoden 1974 valitsijamiesvaaleihin Kekkonen ei halunnut asettua ehdokkaaksi. Valtakautta jatkettiinkin neljä vuotta poikkeuslailla, jonka takana oli laaja poliittinen enemmistö, myös kokoomus, joka tähän saakka oli Kekkosta vierastanut.

Vuoden 1978 vaaleissa Kekkonen valittiin jatkokaudelle neljän suurimman puolueen ehdokkaana. Se oli mittava luottamus hänen politiikalleen.

Koko presidenttiuransa ajan Kekkonen muisti korostaa ulkopolitiikan merkitystä. Sen perustana olivat toisaalta hyvät suhteet Neuvostoliittoon, toisaalta pyrkimys puolueettomuuteen.

Urho Kekkosen ulkopoliittisen uran huippukohta oli vuonna 1975 Helsingissä järjestetty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous, ETYK, joka toi maailman johtajat Suomeen. Se oli näyttävä ponnistus liennytyksen puolesta sodan uhkaa vastaan.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.