
Kaikki ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat kokelaat eivät suinkaan jännitä ylioppilaslakkinsa tai -juhliensa puolesta. Osa heistä ei ole abiturientteja, eikä edes lukiolaisia. Tutkinnon korottaminen tai täydentäminen tuovat osan ylioppilaista takaisin liikuntasalin pulpettiin.
Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuu tänä syksynä yhteensä lähes 37 000 kokelasta. Heistä 3 200 eli noin yhdeksän prosenttia tulee täydentämään tai korottamaan tutkintoaan.
–Tämä on aivan normaali määrä. Joka vuosi joukossa on tutkinnon korottajia ja täydentäjiä, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.
Vähähyyppä kertoo joukon olevan hyvin kirjava. Mukana on sekä jatko-opiskelupaikkaa hakevia nuoria, jotka tavoittelevat lisäpisteitä pääsykokeisiin, että aikuisia kokelaita, jotka haluavat testata osaamistaan. Jotkut tulevat kirjoittamaan työelämästä esimerkiksi tarvitessaan ruotsin kieltä.
Timo Tommila kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2012. Hän kävi uusimassa kemian ja fysiikan viime keväänä valmistautuessaan lääkiksen pääsykokeisiin.
–Se tuntui luontevalta, kun pääsykoemateriaalina olivat lukion kemian ja fysiikan oppimäärät. Sai ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, Tommila kertoo.
Vähähyyppä kertoo, että ylioppilastutkinnolle halutaan antaa jatkossa yhä enemmän painoarvoa jatko-opiskelupaikkaa hakiessa. Näin pyritään pääsemään irti niin sanotusta tuplatestauksesta ja säästämään niin opiskelijoita kuin korkeakoulujakin pääsykokeilta.
Jo nyt joillekin linjoille valitaan opiskelijoita suoraan ylioppilaskokeen arvosanojen perusteella. Esimerkiksi kemiaa ja matematiikkaa voi päästä opiskelemaan Helsingin yliopistoon ilman pääsykokeita.
Päätöksensä kokeiden uusimisesta Tommila teki muutaman vuoden ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen, vaikka kertoo miettineensä sitä pitkään.
–En ollut täysin tyytyväinen arvosanoihini ensimmäisellä kerralla. Tuntui, että en suorittanut kirjoituksia omalla tasollani.
Korottamisen jälkeen molempien aineiden kohdalla laudatur jäi muutaman pisteen päähän. Tommila kertoo olevansa tyytyväinen uusiin arvosanoihinsa, vaikka lääkiksen ovet eivät vielä auenneet.
–Vaikka useaan opiskelupaikkaan on pääsykokeet voi ylioppilaskokeesta saada tärkeitä lisäpisteitä, joskus jopa juuri ne ratkaisevat, Tommila toteaa.