Hyppää pääsisältöön

Pianistilegenda Murray Perahia RSO:n solistina

Murray Perahia
Murray Perahia Kuva: Felix Broede murray perahia

RSO saa 11.9. solistikseen jo 40 vuotta maailman merkittävimpiä konserttisaleja kiertäneen huippupianisti Murray Perahian. Viimeksi vuonna 2007 RSO:n kanssa esiintynyt Perahia soittaa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Mozartin pianokonserton nro 24 ja Beethovenin pianokonserton nro 4. Lisäksi ohjelmassa on Webernin ja Schönbergin orkesteriteoksia. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot esittävät Ligetin jousikvarteton nro 1. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Murray Perahia on 40-vuotisen pianistiuransa aikana kasvanut todelliseksi pianon aristokraatiksi, jonka hienostuneessa pianismissa yhdistyvät hehkuva tunne sekä älyn intensiivisyyden ja hermoherkkyyden yhdistelmä. Perahia esiintyy myös kapellimestarina ja on Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin päävierailija.

New Yorkissa syntynyt Murray Perahia opiskeli pianonsoiton lisäksi orkesterinjohtoa ja säveltämistä. Kesäkaudet hän vietti tiiviisti Marlboron musiikkijuhlilla, jossa hän soitti mm. Rudolph Serkinin ja Pablo Casalsin sekä Budapest-kvartetin kanssa. Opettajinaan hänellä ovat olleet mm. Mieczyslaw Horszowski sekä Vladimir Horowitz. Voitto Leedsin kansainvälisessä pianokilpailussa 1972 oli näyttävä alku Perahian uralle. Vuotta myöhemmin hän konsertoi ensi kertaa Aldeburghin festivaaleilla, jossa hän työskenteli mm. Benjamin Brittenin ja Peter Pearsin kanssa. Festivaalien taiteellinen johtaja hän oli 1981–89.

Kuluvana syksynä Perahia esiintyy mm. Euroopan kamariorkesterin kanssa Wienin Musikvereinissa ja Amsterdamin Concertgebouw’ssa sekä kiertää Japania Lontoon sinfoniaorkesterin ja Bernard Haitinkin kanssa.

Murray Perahia on tehnyt valtavan määrän palkittuja levytyksiä neljän vuosikymmenen mittaisen uransa aikana. Hän on taltioinut mm. kaikki Mozartin pianokonsertot, Brahmsin ja Händelin variaatioita sekä Beethovenia. Grammyn Perahia on saanut Chopinin etydien kokonaislevytyksestä ja Bachin englantilaisten sarjojen (nro 1, 3 ja 6) taltioinnista. Monet levytyksistä on palkittu myös Gramophone-palkinnoilla.

Murray Perahia on Royal Academy of Musicin kunniajäsen sekä Oxfordin yliopiston, Juilliard -musiikkikoulun, Royal College of Music -korkeakoulun, Leedsin yliopiston ja Duken yliopiston kunniatohtori. Maaliskuussa 2004 Englannin kuningatar myönsi hänelle korkea-arvoisen huomionosoituksen (KBE honorary) hänen poikkeuksellisista musiikillisista ansioistaan.

11.9. klo 19
PERJANTAISARJA 1

Hannu Lintu, kapellimestari
Murray Perahia, piano
Anton Webern: Kuusi kappaletta orkesterille op. 6
W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 24 K 491
Arnold Schönberg: Viisi kappaletta orkesterille op. 16
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Jari Valo, viulu
Jukka Pohjola, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Tuija Rantamäki, sello
György Ligeti: Jousikvartetto nro 1

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.