Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen musiikki ja Taru sormusten herrasta sisältävät samaa energiaa

Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa.
Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa. Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen jon anderson

"Sibeliuksen musiikissa on samaa energiaa kuin Taru sormusten herrasta -fantasiaromaanissa", sanoo progressiivisen rockin legenda Jon Anderson, joka on nauttinut Lahden Sibelius-festivaalin 2015 tarjonnasta koko viikon ajan. Harras Sibeliuksen musiikin ihailija sai liput festivaalille 70-vuotissyntymäpäivälahjaksi vaimoltaan, jonka kanssa viikkoa Suomessa nyt vietetään.

"Viikko on ollut upea, mutta uuvuttava koska tunnelataus on huipussaan Sibeliuksen musiikin kuunnellessa. Sibelius säveltää erityisesti jousille aivan valtavan energistä musiikkia." Oman Yes-yhtyeensä maailmankiertueilla Anderson kuunteli aina vain Sibeliusta ja luki Tarua sormusten herrasta.

Sibeliuksen musiikki on vaikuttanut Andersonin omaan sävellystyöhön läpi koko hänen uransa: "Kuuntelen Stravinskyä tai Dvorakia tai Debussytä mutta Sibelius on ehdoton kuningas, koska hänen musiikkinsa on maanläheistä ja samalla hyvin sielukasta."

Jon Andersonin vilpitön ja loputon Sibelius-ihailu alkoi jo vuonna 1971, kun hän oli nähnyt Walesissa kuvatun elokuvan, jossa oli käytetty Sibeliuksen viidennen sinfonian kolmatta osaa. Konserttikokemuksia on sittemmin kertynyt vuosien varrella lukuisia.

Nyt Sibelius-viikon tarjonnasta Anderson ei nosta esille erityistä huippukokemusta, hän luettelee kaikki sinfoniat ja viulukonserton.

Musiikin ulkopuolelta Anderson kertoo kokeneensa yllätyksen yhdessä kuvanveistäjävaimonsa kanssa: Olavi Lanun veistospuisto on kuljettu läpi jo kahdeksan kertaa.

Kommentit
 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.