Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen musiikki ja Taru sormusten herrasta sisältävät samaa energiaa

Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa.
Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa. Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen jon anderson

"Sibeliuksen musiikissa on samaa energiaa kuin Taru sormusten herrasta -fantasiaromaanissa", sanoo progressiivisen rockin legenda Jon Anderson, joka on nauttinut Lahden Sibelius-festivaalin 2015 tarjonnasta koko viikon ajan. Harras Sibeliuksen musiikin ihailija sai liput festivaalille 70-vuotissyntymäpäivälahjaksi vaimoltaan, jonka kanssa viikkoa Suomessa nyt vietetään.

"Viikko on ollut upea, mutta uuvuttava koska tunnelataus on huipussaan Sibeliuksen musiikin kuunnellessa. Sibelius säveltää erityisesti jousille aivan valtavan energistä musiikkia." Oman Yes-yhtyeensä maailmankiertueilla Anderson kuunteli aina vain Sibeliusta ja luki Tarua sormusten herrasta.

Sibeliuksen musiikki on vaikuttanut Andersonin omaan sävellystyöhön läpi koko hänen uransa: "Kuuntelen Stravinskyä tai Dvorakia tai Debussytä mutta Sibelius on ehdoton kuningas, koska hänen musiikkinsa on maanläheistä ja samalla hyvin sielukasta."

Jon Andersonin vilpitön ja loputon Sibelius-ihailu alkoi jo vuonna 1971, kun hän oli nähnyt Walesissa kuvatun elokuvan, jossa oli käytetty Sibeliuksen viidennen sinfonian kolmatta osaa. Konserttikokemuksia on sittemmin kertynyt vuosien varrella lukuisia.

Nyt Sibelius-viikon tarjonnasta Anderson ei nosta esille erityistä huippukokemusta, hän luettelee kaikki sinfoniat ja viulukonserton.

Musiikin ulkopuolelta Anderson kertoo kokeneensa yllätyksen yhdessä kuvanveistäjävaimonsa kanssa: Olavi Lanun veistospuisto on kuljettu läpi jo kahdeksan kertaa.

Kommentit
 • Piirtäminen teki Lassi Rajamaasta onnellisen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Tutustu Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittajaan.

  Kun Lassi Rajamaa oli Sibelius-Akatemian rehtori 1990-luvulla, hän ei tiennyt mitään hienompaa kuin olla arvostetun taidelaitoksen johtaja. Nyt vanhemmiten hän on tullut toisiin ajatuksiin; elämä olisi ollut sittenkin onnellisempaa taiteilijana. Lassi Rajamaa on Musiikin syntymäpäiväkalenterin karikatyyrien piirtäjä.

 • Antheil viihdyttää tyylillä

  Antheil viihdyttää tyylillä

  George Antheil (1900–1959) toimi monipuolisesti kirjoittajana, pianistina, keksijänä sekä säveltäjänä kahlitsematta itseään tekijänä minkään tietyn lajityypin edustajaksi. Kirjoittajana tekijän käsistä valmistui lehtiartikkeleita, omaelämäkerta, jännitysromaani sekä kolumneja.

 • Florence Pricen lempeää Americanaa

  Florence Pricen lempeää Americanaa

  Afroamerikkalaisen naissäveltäjän tie ei todellakaan ollut helppo 1900-luvun alun Yhdysvalloissa. Silti Florence Price (1887–1953) onnistui ylittämään sukupuoleensa ja etnisyytensä kohdistuneet esteet ja luomaan varteenotettavan tuotannon ennen kaikkea orkesterimusiikin säveltäjänä.

 • Saksofonin ja harpun monipuolinen kokonaisuus

  Saksofonin ja harpun monipuolinen kokonaisuus

  Harpulle ja saksofonille kirjoitettu ohjelmisto ei ole vielä järin suureksi päässyt kasvamaan. Yhdysvaltalainen The Admiral Launch Duo (Jennifer R.