Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen musiikki ja Taru sormusten herrasta sisältävät samaa energiaa

Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa.
Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa. Progressiivisen rockin legenda Jon Anderson on nauttinut Lahden Sibelius-viikon tarjonnasta koko viikon yhdessä vaimonsa kanssa. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen jon anderson

"Sibeliuksen musiikissa on samaa energiaa kuin Taru sormusten herrasta -fantasiaromaanissa", sanoo progressiivisen rockin legenda Jon Anderson, joka on nauttinut Lahden Sibelius-festivaalin 2015 tarjonnasta koko viikon ajan. Harras Sibeliuksen musiikin ihailija sai liput festivaalille 70-vuotissyntymäpäivälahjaksi vaimoltaan, jonka kanssa viikkoa Suomessa nyt vietetään.

"Viikko on ollut upea, mutta uuvuttava koska tunnelataus on huipussaan Sibeliuksen musiikin kuunnellessa. Sibelius säveltää erityisesti jousille aivan valtavan energistä musiikkia." Oman Yes-yhtyeensä maailmankiertueilla Anderson kuunteli aina vain Sibeliusta ja luki Tarua sormusten herrasta.

Sibeliuksen musiikki on vaikuttanut Andersonin omaan sävellystyöhön läpi koko hänen uransa: "Kuuntelen Stravinskyä tai Dvorakia tai Debussytä mutta Sibelius on ehdoton kuningas, koska hänen musiikkinsa on maanläheistä ja samalla hyvin sielukasta."

Jon Andersonin vilpitön ja loputon Sibelius-ihailu alkoi jo vuonna 1971, kun hän oli nähnyt Walesissa kuvatun elokuvan, jossa oli käytetty Sibeliuksen viidennen sinfonian kolmatta osaa. Konserttikokemuksia on sittemmin kertynyt vuosien varrella lukuisia.

Nyt Sibelius-viikon tarjonnasta Anderson ei nosta esille erityistä huippukokemusta, hän luettelee kaikki sinfoniat ja viulukonserton.

Musiikin ulkopuolelta Anderson kertoo kokeneensa yllätyksen yhdessä kuvanveistäjävaimonsa kanssa: Olavi Lanun veistospuisto on kuljettu läpi jo kahdeksan kertaa.

Kommentit
  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.