Hyppää pääsisältöön

Strömsö: 80-luvun vaatekaapin tuunaaminen

Kuva: YLE/Strömsö restaurera

Jossain vaiheessa kodin kalustus alkaa vääjäämättä näyttää vanhanaikaiselta, mutta sen sijaan, että heittäisi kaapin, pöydän, tuolit ja sängyn pois, voi antaa mielikuvituksen lentää ja loihtia niistä jotain kaunista. Jim uudisti vanhan vaatekaapin kekseliäillä muutoksilla.

Kaappi oli jo lähdössä kierrätyskeskukseen. Se oli puolittain kiinteä. Kaappi oli kellastunut, kulunut ja vei liikaa tilaa.

Kuva: YLE/Strömsö restaurera

Uudistettava kaappi oli kaksi metriä korkea, metrin leveä ja 60 cm syvä, eli siinä oli 1,2 kuutiometriä säilytystilaa. Kun kaappi oli viety pois, huone tuntui tilavalta ja avaralta. Ongelmana oli kuitenkin se, että iso osa kaapissa säilytetyistä tavaroista lojui nyt lattialla.

Muutama yksinkertainen vinkki vanhan vaatekaapin tuunaamiseen:

1. Poista sokkeli ja laita kaapin alle neljä jalkaa. Kun kaappi kohoaa hieman lattiasta, se näyttää sirommalta ja selväpiirteisemmältä.

2. Kevennä kaappia. 60 cm syvä kaappi työntyy pitkälle huoneeseen, varjostaa ja vie melko paljon tilaa. Hyvä mutta työläs tapa on sahata kaappi niin, että sen syvyys on 40 cm. Silloin vaatteet pitää ripustaa siihen eri päin. Kaapin saa näyttämään keveämmältä myös poistamalla osan ovista. Silloin siihen jää sekä avoimia hyllyjä että ovellisia komeroita.

3. Maalaa kaappi. Vanhat vaatekaapit ovat useimmiten valkoisia, mutta vuosien mittaan ne ovat kellastuneet ja likaantuneet. Vaatekaapit on yleensä tehty lastulevystä, joka on pinnoitettu melamiinikalvolla. Hio pinnat hiekkapaperilla ja pese kaappi maalipesulla. (Hiominen karhentaa pinnat niin, että maali tarttuu niihin paremmin. Maalipesu sekä himmentää pinnat että puhdistaa ne liasta ja rasvoista.)

4. Vaihda vetimet ja nupit, koska yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden.

Ruotsinkielinen ohjevideo

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa