Hyppää pääsisältöön

Innostu sienistä - Saimi Hoyerin vinkit sienestäjälle

Saimi Hoyer iloitsee kehnäsienestä
Kehnäsieni on yksi Saimi Hoyerin suosikeista Saimi Hoyer iloitsee kehnäsienestä Kuva: yle / Elina Toivonen sieni sienestäminen kehnäsieni

Metsä on elämys

Sienestäminen ei ole pelkkää sienten poimimista, vaan myös metsän aistimista. Suunnista siis pelotta metsään, saat kaupan päälle luontoelämyksen.

Sikurirousku kädessä
Saimi: Limanuljaska on Suomen väärinymmärretyin sieni Sikurirousku kädessä Kuva: yle / Elina Toivonen sikurirousku

Opettele uusi laji

Jos tunnet jo kantarellin, herkkutatin, suppilovahveron ja suolasienirouskut, niin opettele tänä vuonna joku uusi laji. Esimerkiksi limanuljaska on aika helppo tunnistaa ja äärettömän herkullinen. Toinen helppo sieni onkehnäsieni, joka tosin on seitikkien sukua ja saattaa siksi ulkonäkönsä puolesta hieman pelottaa. Jonkin verran anikselta tuoksuva kehnäsieni on kuitenkin mahtava ruokasieni.

Ole järjestelmällinen

Laita sienikorisi sisään esim. muovirasioita tai erottele kori pahveilla eri osioihin siten, että sienet eivät sekoitu toisiinsa. Yhteen osioon laitat ne sienet, joita haluat tarkemmin tutkia kotona. Sienten tutkiminen on hauskaa puuhaa.

Hanki useita sienikirjoja

Sienikirjoja ei voi olla liikaa. Kannattaa vertailla usean kirjan kuvaa tutkimastasi sienestä, sillä kuvaushetkellä mm. sää ja valo ovat voineet muuttaa sienen väriä ja pintaa. Eri kirjoissa kerrotaan sienistä myös hieman eri asioita.

Meillä tehdään keväisin korvasienilettuja ja lapset tykkää tosi paljon.
― Saimi Hoyer

Opeta lapset sienten makuun

Sienten makuskaala on laaja. Perinteisten sieniruokien valmistamisen lisäksi sieniä voi käyttää mausteena moniin kotiruokiin. Tällä tavalla lapsetkin saa helpommin syömään sieniä. Kuivata ja jauha sienet ja sekoita sienijauhetta lasten lempiruokiin. Kokeile vaikka sekoittaa sienijauhetta lettutaikinaan.

Kaksi kantarellia maassa
Kantarellit loistavat keltaisina. Kaksi kantarellia maassa Kuva: yle / Elina Toivonen kantarelli keltavahvero

Jos sienet alkavat kiinnostaa enemmän, kaipaat lisää tietoa ja kaltaistesi seuraa, voi Sieni-ihmiset yhdistys olla oikea paikka sinulle. Sieni-ihmiset ry on yhdistys, jonka tavoitteena on innostaa ja opastaa suomalaisia käyttämään enemmän luonnonvaraisia ja viljeltyjä sieniä. Sienitietous leviää viestinnän ja yhteisten tapahtumien, kuten sieniretkien ja ruuanlaittokurssien avulla.

Päivitys 8.9.15: Kuvateksti korjattu
Päivitys 14.9.15: Kehnäsienen tuoksua koskevaa lausetta muokattu.

Kommentit