Hyppää pääsisältöön

Johannan vaikea valinta: luopuako unelmasta lapsen vuoksi?

Päähenkilö Johanna
Päähenkilö Johanna päähenkilö

Johanna on 30-vuotias kolmen lapsen yksinhuoltaja. Hän on elämässään hyvin ristiriitaisessa tilanteessa: pitkään suunniteltu haave kauneusalan yrityksestä olisi juuri nyt lähdössä nousukiitoon, mutta intoa jarruttaa se tosiasia, että hänen vanhin lapsensa on vakavasti sairas. Pitäisikö jäädä kotiin omaishoitajaksi vai voisitko kuitenkin tarttua yrityshaaveeseen ja ehkä hallita koko pakettia?

Johanna tuli äidiksi 19-vuotiaana. Lapsen elämä alkoi vaikeasti, sillä pojalla sairaus todettiin jo synnytyslaitoksella.

- Parin tunnin ikäisenä hänelle tuli tosi pahoja hengitysvaikeuksia. Hän tarvitsi runsaasti lisähappea, mutta tilanne meni vain huonommaksi. Lopulta vauva oli tehohoidossa ja sitten ei enää tiedetty, että pysyykö hän hengissä, Johanna muistelee järkyttäviä alkuaikoja.

- Vietimme ensimmäisen vuoden sairaalassa. Olin jo jäänyt yksin lapsen kanssa. Pääsimme sitten osittain kotiin. Muistan, että kerran valvoin kahdeksan vuorokautta lapsen kanssa. Oli pakko ajaa takaisin sairaalaan, kun tuntui etten pysty enää. Sitten olimme aina välillä kotona pari päivää, välillä taas sairaalassa.

Kerran valvoin kahdeksan vuorokautta lapsen kanssa. Oli pakko ajaa takaisin sairaalaan, kun tuntui etten pysty enää.

Poikaa tutkittiin ja todettiin, että hänen keuhkoputkissaan on vaurioita ja laajentumia. Nyt lapsi on kohta 11-vuotias ja diagnoosi hengitysongelmille on löytynyt. Sairaus on niin harvinainen, että sellaista ei ole Suomessa ennen nähty. Koepalat otettiin pari vuotta sitten – ja tulokset olivat murtaa äidin.

- Kolmasosa hänen keuhkoistaan on toimintakyvyttömät ja tilanne pahenee koko ajan. Parin vuoden sisällä hänellä on edessään elinsiirto, mutta sellaista ei ole koskaan tehty Suomessa näin pienelle lapselle. Pahinta ehkä on, että hän itse miettii tätä kovasti ja kysyy minulta ”äiti, kuolenko minä?”, Johanna kertoo liikuttuen.

Voisinko saada kaiken?

Johannan päivätyö on lastenvaateyrityksessä, jota hän pitää siskonsa kanssa. Poika käy koulua ja pärjäilee tällä hetkellä melko hyvin. Muutama vuosi sitten Johanna alkoi viritellä ystävänsä kanssa ideaa kauneushoitolasta, jollaista ei ole ennen täällä nähty. Tarjolla olisi luksusympäristö, hyvät palvelut mutta kohtuuhinnoin. Nyt bisneskumppani on valmis aloittamaan yrityksen, mutta Johanna epäröi.

-Mulla on tapana heittäytyä ihan täysillä. En halua tehdä mitenkään pikkuisen, vaan sata lasissa. Tarkoitus on, että saataisiin ihan ketju aikaiseksi. Olen hyvä organisoimaan, mutta kyllä oma jaksaminen mietityttää. Tiedän olevani perfektionisti, ja nyt mulla olisi mahdollisuus toteuttaa omia unelmia. Sitä mä kovasti haluaisin, Johanna sanoo silmät loistaen.

Unelmien ja velvollisuuksien sovittaminen samaa pakettiin on vaikeaa. Se saa Johannan surumieliseksi ja mietteliääksi.

-Mietin, pitääkö mun sitten vaan heittää omat haaveet syrjään ja olla vaan lasten kanssa. Ja luopua niistä unelmista, joita kodin ulkopuolelta oikeasti haluaisin.

 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.