Hyppää pääsisältöön

Monikulttuurisuuden huipentuma hallitsee radiolistaa – Syyskuun World Music Top 10

TOTÓ LA MOMPOSINA
TOTÓ LA MOMPOSINA Kuva: Kuva: Josh Pulman / Real World Records totó la momposina

Pippuriset latino-donnat Kolumbiasta ja Meksikosta soivat eniten Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmissa. Reippain nousija on Englannin folkin ravistelija Sam Lee. Häntä brittiläisemmältä ei voi kuulostaa, vaikka soittimina saattaa olla intialainen tabla, japanilainen koto, havaijilainen ukulele ja jopa kantele. Senegalin veteraani Cheikh Lô on noussut Youssou N’Dourin varjosta varteenotettavaksi haastajaksi.

1. Tambolero – Totó La Momposina, Kolumbia

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Suuri kolumbialaisen folkloren ja maan Karibian meren puoleisen rannikon sanansaattaja on Totó La Momposina. Hän löi läpi länsimaissa 22 vuotta sitten albumilla ”La Candela Viva”. Sen julkaisi Peter Gabrielin levy-yhtiö Real World. Tämä monikulttuurinen kestävä klassikko juontaa juurensa kauas: alkuperäisiin intiaaneihin, espanjalaisiin valloittajiin ja afrikkalaisiin orjiin. Nyt levy on luotu pitkälti uudelleen alkuperäisten nauhojen pohjalta. Nimeksi uutuuslevylle on annettu ”Tambolero”. Tällä albumilla on julkaisemattomia lauluja, uusi miksaus ja tänä vuonna äänittettyä lastenlasten taustalaulua ja soittoa. Cumbia-rytmissä kulkeva ”El Pescador” on kunnianosoitus kalastajille.

2. Balas y Chocolate – Lila Downs, Meksiko/USA

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Lila Downs kasvoi isänsä, yhdysvaltalaisen professorin kulttuurissa ja koki miltä tuntuu olla Deadhead, eli seurata Grateful Dead –yhtyettä kleinbussilla ympäri maata. Sitten hän kääntyi meksikolaisen intiaaniäitinsä perinteen suuntaan. ”Balas y Chocolate” (Luoteja ja suklaata) -albumillaan Grammy-palkinnoilla monesti palkittu Lila Downs peilaa bilebiisien ja kansanballadien kautta Meksikon rajua historiaa ja tätä päivää. Albumin nimikappaleessa Lila Downs laulaa rajojen yli muuttavien lasten hädästä. Video on silti positiivista tanssipoppia.

3. Balbalu – Cheikh Lô, Senegal

(Edellinen sijoitus listalla: 14)

Spirituaalisen silkkiäänisen Cheikh Lôn tyyli on muheva mikstuura kotimaan Senegalin omaa mbalaxia, Kuubaa, funkia, jopa jazzia ja reggaeta. Miehen viiden vuoden valmistelun jälkeen ilmestynyt viides albumi on Balbaluu. Cheikh Lo’lla on valtavat dreadlocks–kiharat kuten Jamaikan rastafareilla, mutta Senegalissa tämä hiustyyli on työteliään ja rauhaisan Muridismi-islamin Baye Fall –veljeskunnan tunnusmerkki. Lokakuussa tämä veteraani palkitaan isosti Womexissa, tärkeimmässä maailmanmusikkitapahtumassa Budapestissa. Videona nähtävässä ”Degg Gui” (Totuus) –esityksessä Cheikh Lôta avustaa brasilialainen laulajatar Flavia Coelho ja ranskalainen hanuristi Fixi.

4. The Fade In Time – Sam Lee, Britannia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Lontoolainen folkkari Sam Lee laulaa väkevällä tunteella ikivanhoja, mustalaisilta ja maankiertäjiltä oppimiaan lauluja, tosi omaperäiiellä sovituksilla ja soitinnuksella. ”The Fade In Time” –levyllä, miehen kakkoslevyllä soi intialainen tabla, japanilainen koto, havaijilainen ukulele, jopa kantele. Näin Sam Lee nostaa lähes unohtuneet brittiläiset kansanlaulut eläväksi perinteeksi, jopa radikaalisti, mutta aivan horjumattomalla ja täysin brittiläisellä tyylitajulla. Albumi on vahva ehdokas vuoden levyksi brittien folk-skenessä. Videolla nähdään miten “Lovely Molly” -kappale äänitettiin Roundhouse-kuoron kanssa.

5. Akö – Blick Bassy, Kamerun

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Useamman kuukauden tämän listan kärkisijoilla viihtynyt kamerunilainen Blick Bassy kutsuu tyyliään folk-Afrikka-bluesiksi. Pariisissa asuvan enkeliäänisen laulaja-kitaristin kolmannen albumin innoittaja on 1920-luvun Delta-blueslegenda Skip James. Tyyli ja tuotanto tässä on varsin ei-afrikkalaista eli intiimiä, unenomaista, melkein minimalistista. Miehen laulu, kitara ja banjo saavat hienovaraista täydennystä sellosta, pasuunasta, huuliharpusta ja muutamasta sämplestä. Laulujen tarinat kertovat sukupolvien vaihtumisista ja lasten kasvatuksesta. Tällä videolla Blick Bassy esittää trioineen kappaleen ”One Love”.

6. Amara Toure 1973 to 1980 – Amara Toure, Guinea/Senegal/Kamerun/Gabon

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

70-luvulla Länsi-Afrikkaa Guinea-Senegal-Kamerun-Gabon –akselilla kierrelleen Amara Tourén elossa olosta ei ole tietoa. Joka tapauksessa hän saavutti unohtumattoman maineen vain kymmenen kappaleen levytuotannolla. Hurmaavasti nimetty Analog Africa -levy-yhtiö on juuri julkaissut miehen koko tuotannon cd:llä Amara Touré 1973-1980; 3 singleä ja yhden LP:n. Tämän sensuellimpaa afro-kuubalaista laulua ei Länsi-Afrikasta löydy. Malliksi vuoden -73 ensisingleltä kappale ”Temedy” audiona.

7. In Conclusion – Amadou Balaké, Burkina Faso

(Edellinen sijoitus listalla: 7)

Amadou Balaké oli Burkina Fason, entisen Ylä-Voltan tunnetuin laulaja. Ura kesti yli puoli vuosisataa. Albumilla ”In Conclusion” kuullaan tämän savuisen raspikurkun viimeisiksi jääneet äänitykset tallennettuina toissavuonna maan pääkaupungissa Ougadougou’ssa. Africando-nimisessä salsan superyhtyeessä Amadou Balaké levytti neljä albumia ja kiersi maailmaa laajalti. Tämän linkin takaa löytyy tuliterä Afrikka-musiikin perus-levy-yhtiön, brittiläisen Sternsin tekemä esittelyvideo Amadou Balakésta.

8. From Kinshasa - Mbongwana Star, Kongon demokraattinen tasavalta

Alkuvuoden läpimurto, varsinaista alkemia-eliksiiriä tarjoava monsterilevy soi edelleen tanakasti Euroopan radioissa. Mbongwana Star –yhtye (Muutoksen tähti) tulee Kongon demokraattisesta tasavallasta. Länsimaissakin läpilyöneen, jo hajonneen Staff Benda Bililin rullatuoleilla liikkuvat perustajajäsenet ovat nyt vieneet Kongon pääkaupungin Kinshasan kierrätyssoundit ei-kenenkään maalle, jonkinlaiseen kosmiseen särö-futurismiin elektro-tuottaja Doctor L:n muovaamana. Klubissa kuvatussa videossa soi albumilla oleva kappale ”Nganshé”.

9. Mare Vostrum - Mara Aranda, Espanja

(Edellinen sijoitus listalla: 9)

Vanhan musiikin erityistaitaja on laulaja Mara Aranda Espanjan Valenciasta. Uudelle albumilleen ”Mare Vostrum” (Välimeri) hän on kerännyt hänelle tutun meren tyylejä Gibraltarilta Kreikkaan – ja kymmenillä perinnesoittimilla säestettyinä. Laulunsa Mara Aranda sanoittaa itse. Videolla nähtävä kahdeksanminuuttinen konserttitaltiointi on kuvattu luoteis-espanjanjalaisessa Zamoran pikkukaupungissa.

10. Monoswezi Yanga – Monoswezi, Mosambik/Norja/Ruotsi/Zimbabwe

(Edellinen sijoitus listalla: 6)

Epätavallinen yhtyenimi Monoswezi avautuu kun huomaa, että siihen on lyhennetty on viisikon kotimaat lyhennettyinä: Mosambik, Norja, Ruotsi ja Zimbabwe. Laulaja Hope Masike laulaa ja soittaa hypnoottista zimbabwelaista peukalopianoa, mbiraa skandinaavisen jazzillisen saksofonin ja säestyksen päälle. Äänitys on tehty syrjäisellä Ruotsin saarella. Laulut ovat pitkälti sovituksia zimbabwelaisesta perinteestä. Videokappalessa ”Matatya” nuori tyttö toivoo uutta rakastajaa kyllästyttyään ”sammakkojen suutelemisen”.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Entä miten WMCE kerätään? Niin, että puolisen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen käy listan Top 10:n läpi joka kuun ensimmäisenä tiistaina Etnoillassa Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena

Lue myös - yle.fi:stä poimittua