Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Mikko Penttilä ja Risto Laitila
Mikko Penttilä ja Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Bronkiektasia

”Olen Bronkiektasiaa sairastava 62-vuotias nainen. Sairaus todettiin minulla 18 vuotta sitten, ja nyt sairaus on mennyt huonompaan suuntaan. Oireita ovat röhinä, limaisuus, kävellessä hapensaanti vaikeaa ja pääkipu. Mistä tämä sairaus johtuu? En tupakoi eikä suvussa ole kenelläkään tätä sairautta. Hoitoina minulla on käytetty usein lääkekuuria ja suihkeita. Hyöty on ollut vähäinen.”

Bronkiektasia on keuhkoputkien parantumaton laajentuma. Se voi johtua perinnöllisistä syistä tai vaikka lapsena sairastetuista infektioista. Taudissa kertyy runsaasti limaa ja infektioita tulee herkästi, joiden myötä elämänlaatu ja toimintakyky heikkenevät. Tauti saattaa olla kyllä aikamoisen viheliäinen.

Tällainen potilas täytyy nähdä yksilönä ja miettiä, mitkä ovat ne suurimmat ongelmat ja yrittää sitten lieventää näitä. Usein tarvitaan antibioottia, ja myös liikunnan merkitys on suuri. Monet potilaat käyttävät myös niin sanottua vesi-PEP -puhallusta, jossa letkun kautta puhalletaan pullossa olevaan veteen. Pulloon puhallus auttaa myös vaikka keuhkoahtaumataudissa, tai missä vain tilanteessa, jossa limaa tuntuu erittyvän paljon.

Pulloon puhallus synnyttää vastapaineen, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Ilmaa pääsee keuhkoputkissa olevien limapaakkujen taakse, joka saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Tee näin:
– Ota litran tai puolentoista pullo, tavallinen juomapullo käy hyvin.
– Laita pulloon kymmenisen senttiä vettä.
– Ota vajaan metrin mittainen, alle sentin paksuinen muoviletku ja toinen pää pulloon.
– Ota rento istuma-asento, laita pullo eteesi pöydälle tai vaikka syliisi.
– Vedä keuhkot rauhallisesti nenän kautta täyteen ilmaa.
– Puhalla pitkään ja kohtalaisen voimakkaasti ilmaa pulloon niin, että vesi kuplii kevyesti. Keuhkoja ei tarvitse puhaltaa ihan tyhjiksi.
– Puhalla 10–15 kertaa peräkkäin. Tee kunkin puhallussarjan jälkeen muutamia yskäisyjä tai voimakkaita hönkäisyjä niin, että limaa irtoaa. Pidä muutaman minuutin tauko ja toista puhallussarja muutaman kerran.
– Tee puhalluksia useita kertoja päivässä, muutaman tunnin välein.
– Vaihda vesi ja puhdista pullo ja letku jokaisen hoitokerran jälkeen.
– Kerran viikossa kannattaa pullo ja letku kiehauttaa.

Katso video, miten vesi-PEP tehdään.

Eturauhassyöpädiagnoosi

”Olen 62-vuotias fyysisesti hyvässä kunnossa oleva mies. Pelaan futista säännöllisesti ympäri vuoden. Painoindeksini on 21,7, verenpaine ok, ei lääkitystä eikä tupakointia. Mutta suuri ongelma on kohdannut minuakin, nimittäin eturauhassyöpä. Eniten harmittaa tämä lekureiden kapulakieli:
”Löydetty siis matala-asteen eturauhasen syöpäkasvain hyvin pieneltä alueelta, alueen yhteispituus 1 mm. Vasemman apeksin näytteessä pienellä alueella adenokarsinoomaa Gleason 3+3=6.” Haluaisin tietää, paljonko on elinaikaa.”

Nuo Gleason-luvut tarkoittavat, että syöpä on kohtuu rauhallinen eikä laajalle levinnyt.
Monesti huomataan, että PSA-arvo on koholla ja sitten tutkimuksissa löydetään matala-asteinen syöpä. Tämän diagnoosin potilas sitten saa kuin märän rätin kasvoilleen, vaikka kukaan ei voi sanoa, olisiko tämä syöpä koskaan kehittynyt vaaralliseksi syöväksi, vaikka se olisi jäänyt kokonaan huomaamatta.

Potilas totta kai otetaan seurantaan ja hoitoa tarjotaan vain jos näyttää siltä, että sitä tarvitaan. Sen sijaan että laskisi jäljellä olevia elinpäiviä, pitäisi nyt koettaa kääntää katkaisinta ja unohtaa edes olevansa syöpäpotilas. Nyt tilannetta seurataan ja otetaan rauhassa.

Sappikohtaus, vaikka sappi on leikattu

”Miten voi tulla sappikohtaus, vaikka sappi on leikattu jo kuusi vuotta sitten?”

On todettu, että vaikka sappi on leikattu, on sappikohtaukselle tyypillisiä kipuja kuitenkin yli 20 prosentilla miehistä ja naisilla vielä useammalla. Diagnoosi ei siis välttämättä ole ollut oikea, vaan jokin muu kipu on vain matkinut sappikohtausta. Käytännössä on aika mahdotonta välttää tällaista, ja nykytrendin mukaan sappikivet leikataan varhain toteamisesta. Kun menee leikkaukseen, täytyy olla realisti: kivut eivät ehkä häviä. Nyt ei auta muu kuin lääkärin kanssa yrittää pohtia, voisiko kyseessä olla jokin muu syy, kuten vaikka ärtyvä suoli.

Apua hirvikärpäsen aiheuttamiin oireisiin

”Hirvikäpäset ovat käsitykseni mukaan aiheuttaneet päänahkaan ongelman, sillä päänahkaan on tullut useampana syksynä erityisesti hatun reunan alueelle pieniä märkänäppyjä. Näpyt aiheuttavat kutinaa ja ne tulee rikottua, josta aiheutuu rupia ja lisää kutinaa ja iho rikkoutuu. Kävin jo lääkärissä ja muuta hoitoa ei ongelmaan ollut kuin kortisoniliuos ja tulehtumisen estämiseen Basibact-voidetta. Pojalla on ollut sama ongelma useamman vuoden jatkuvasti. Sitäkin on hoidettu kortisoniliuoksella. Helpottaa vähän aikaa, mutta näpyt palaavat pian uudelleen. Mikähän tällaisen ongelman aiheuttaa ja mitä hoitoa kyseiseen vaivaan on?”

Tämä on kyllä tuttu ongelma. Potilaalla saattaa olla kuukausia kestäviä rupia, eikä mikään tunnu auttavan, eivät edes ihon alle laitettavat kortisonipistokset. Nyt olisikin hyvät neuvot kullan arvoisia. Toimivia konsteja hirvikärpäsiä vastaan otetaan ilolla vastaan!

Lisää ohjelmasta

appelsiinimehu ja sokeripalat
appelsiinimehu ja sokeripalat Kuva: Yle, Tero Kyllönen appelsiinimehu ja sokeripalat
vauva syö sosetta
vauva syö sosetta Kuva: Yle, Marko Väänänen vauva
sokeria
sokeria Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä sokeri
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit