Hyppää pääsisältöön

Parasta aikaa - Chekkonen

Kaukana ja lähellä. Bilettäjä ja pohdiskelija. Bling bling ja hyväntekijä. Vakava ja itseironinen. Julkinen ja yksityinen. Kuka muu muka?

J-H-T. Jare Henrik Tiihonen, Cheek. Ristiriitojen lihaskimppu. Rakastettu ja vihattu Suomen suurin supertähti on tullut takaisin. Tasan vuosi Olympiastadionin tuplakeikkojen jälkeen, kuten lupasi. Uusi single, albumi ja Suomen suurin jäähallikiertue.

Cheek on tarjonnut suuria yhteisiä elämyksiä. Hänen räpeistään on tullut yleisönsä omaisuutta ja ne elävät jo omaa elämäänsä liittyen aivan muiden kuin artistin itsensä elämään. Isoon ilmiöön kuuluvat aina voimakkaat tunteet. Cheek on puheenaihe ja mielipiteitä hänestä on kaikilla. Fanit ovat fanaattisia ja inhoajat ilkeitä.

Räpin perinteeseen kuuluu oman egon yliammuttu buustaus, edustaminen, kieli poskessa ja riimit rytmissä, kilpailu muiden räppäreiden kanssa niin läpästä kuin julkeudesta. Räppäri ei ujostele, pikemminkin elostelee. Cheek osaa tämän näytelmän.

Cheek esiintyi Blockfestissa 2015
Cheek Blockfestissä 2015, keikkatauko kesti vuoden Cheek esiintyi Blockfestissa 2015 Kuva: Katariina Salmi / YleX jare henrik tiihonen

Iso C palasi estradille Tampereella Blockfestin pääesiintyjänä Ratinan stadionilla spektaakkelimaisella mediastrategialla ja showlla. Ilotulituskin oli osa keikkaa, ei vain loppuhuipennus. Artisti haluaa tehdä parhaansa ja enemmänkin. Kunnianhimo, voimakas tahto, itsensä haastaminen ja perfektionismi ovat ammattitaitoa, vaikka välillä se voi näyttäytyä ylimielisyytenä.

Päähenkilö on hämillään: kuka hän on, minne menossa, onko järkee jatkaa? Hän on ylhäisyydessään yksinäinen.

Ennen paluukeikkaa ilmestyi single Sä huudat. Itseä tutkiskeleva ja poikkeuksellinen tilitys suomalaisen populaarimusiikin jatkumossa. Rap genrenä tarjoaa laajemmat mahdollisuudet tekstilliseen tykitykseen kuin iskelmä, pop tai rock. Cheekin flow luo draamankaarta kiihkon kautta rauhoittumiseen. Päähenkilö on hämillään; kuka hän on, minne menossa, onko järkee jatkaa? Hän on ylhäisyydessään yksinäinen.

"Tähän elämään jää puoliks tahtomattaan kiinni. Illan pimeinä tunteina kelaan, et kai pakko tappaa Cheekki", hän tilittää. "Oli pakko katella kaukaa, lähdin maailmalt hakemaa rauhaa"

Tulevaa albumia Alpha Omega leimaa artistin mukaan brutaali rehellisyys. Artisti osaa käyttää symboliikkaa. Hän on tatuoinut käsivarsiinsa alpha- ja omega-merkit. Cheek on kertonut, että hänen saagansa on edennyt siihen pisteeseen, että antaakseen lisää itsestään räppärin piti mennä ikään kuin tarinansa taakse. Cheekin piti miettiä, onko hänellä enää mitään kerrottavaa ja kuinka hän pystyisi olemaan entistä rehellisempi. Ratkaisu oli avata itsensä kokonaan ja kohdata menneisyys. Ikään kuin käydä ripillä itsensä kanssa.

Uudella albumilla on kiinnostava ja taitavasti markkinoitu koukku: tähden tarina. Pitkä tie menestykseen, vuoren huipulle kiipeäminen, sitten hämmennys, kuka muka, tässäkö tämä oli? Tämäkö minä olen?

"Mä oon kiertäny palloo, etsien Jaree, mutta tuntuu että samal tavallaan meen ittee hanee. Ne räpsii salakuvia, nettiin ne panee, ja sieltä Chekkonen päätyy taas lehtien kanteen. Jare sitä, Jare tätä, Jare, Jare, Jare, Jare. Panee sitä, panee tätä, Jare, Jare, Jare, Jare."

Tähdenelämää. JHT on jaettu olio, julkinen eläin. Miltäköhän tuntuisi olla itse samassa tilanteessa? Sä huudat -videon lopussa Cheek on häkissä ja ulkopuolella vaanii leijona, hänen symbolinsa. Mitä tämä symboliikka tarkoittaa?

Miltäköhän tuntuisi olla itse samassa tilanteessa?

Samoista asioista on tullut niin paljon hyvää, mutta myös niin paljon huonoa, on Cheek sanonut. "Oon eksyksissä mun pään sisällä, anna mulle anteeks. Paskaa fiilistä tuottanut kai varmaan sulle tarpeeks." Päähenkilö katuu. Vaikka loistaisi sateenkaaren huipulla, perustunteet ja tarpeet ovat samat kuin sateessa kastuvilla.

"Faija löydettiin pilkiltä haalarit jäässä. Mä väsyin omaan naamaani, dokasin naamari päässä. Oon joskus venannu huoneessa ja mä oon kelannu kuolemaa. Jo nuorenna maannu lautan pääl ja venannu tuonelaa."

Cheek maalaa tummia sibeliaanisia sävyjä. Isä ja itse. Menneisyys ja nykyaika. Alku ja loppu - alpha ja omega. Puhdistaako purkautuminen? Kuka peilistä tänään katsoo? Ja kuka katsoo huomenna?

Artisti ja yrittäjä, tekijä ja tuottaja, suomalaisen showbisneksen valtiomies, Chekkonen. Vai yksinäinen mies?

(Sitaatit kappaleesta Sä huudat.)

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua