Hyppää pääsisältöön

Rakastan sinua kyyneliin

Voimisteluhetki Putin-nuorten Seliger-kesäleirillä
Voimisteluhetki Putin-nuorten Seliger-kesäleirillä rakastan sinua kyyneliin

Dokumentti venäläisestä utopiasta, Putin-nuorten Seliger-leiristä, jossa rakastetaan isänmaata ja sitten mennään diskoon tai naimisiin.

Kun ohjaaja Jari Kokko ja kuvaaja Joona Pettersson matkustivat viikoksi Putin-nuorten leirille Seligeriin, Venäjän Tveriin, heillä ei ollut ollenkaan aikomusta kuvata leiriä. Aamulla he kuitenkin heräsivät teltastaan mäntymetsässä raikuvaan Venäjän kansallishymniin. Tuhansia nuoria kulki pitkissä jonoissa kohti keskusaukiota, jossa he aloittivat kiihkeän aerobic-session valtavien Vladimir Putinin ja Dmitri Medvedevin kuvien katveessa. Silloin Kokko ja Pettersson tiesivät, että tästä olisi tehtävä elokuva.

Tunnelma tukahduttavassa 40 asteen helteessä oli absurdi: kaikkialla silmiin osuivat rinta rinnan lempeästi hymyilevät Putin ja Medvedev, ja maiseman täydensivät uima-asuihin sonnustautuneiden nuorten seassa vaeltavat mustakaapuiset, pitkäpartaiset papit.

Kirkasotsaiset nuoret kuuntelivat pakollisilla luennoilla tarinoita terveistä elämäntavoista, perhearvoista, politiikasta, bisneksestä ja hyvistä teoista. He uivat, tanssivat, rakastuivat ja menivät naimisiin. Kaikki olivat ystävällisiä ja auttavaisia. Kukaan ei juonut, ei polttanut. Opettajien johdolla nuoret kohdistivat kielteisiä tunteita muun muassa korruptioon, väärin pysäköityihin autoihin ja vodkaan. Stal-nuorten ympäri leiriä ripustamissa julisteissa tuomittiin kansanvihollisia, ”fasisteja”, kuten Eduard Limonov ja rocklegenda Juri Ševtšuk. Ševtšukin leimaaminen kansanviholliseksi aiheutti kuitenkin särön onnelliseen julkisivuun. Sitä ei osa leirin osanottajista hyväksynyt. Muuten tunnelma oli kuin jossain käsittämättömässä utopiassa.

Leiri on jossain mielessä kuin Venäjä pienoiskoossa. Palvonnan kohteina ja kiistattomina johtajina olivat Putin ja Medvedev. Heillä oli tukenaan hyvin näkyvästi Venäjän ortodoksinen kirkko, jonka julistama ”kristillinen käsitys johtajuudesta” sopii hyvin nyky-Venäjän tilanteeseen: ”Johtaja on lojaali niille, jotka ovat hänelle lojaaleja.”

Vallanpitäjät – oppositio -asetelmakin leirillä syntyi, kun kaikki eivät hyväksyneet Juri Ševtšukin parjaamista. Kävi ilmi, että leiriläisten keskuudessa vallitsi erimielisyyttä demokratian olemuksesta. Jako kahteen leiriin tapahtui jopa Putinille uskollisimpien Stal-nuorten piirissä. Rockissa on vielä voimaa. Putin-palvonnan, tiukan kurin ja ohjauksen vastapainona olivat itse osanottajat, ympäri Venäjää saapuneet kirkassilmäiset nuoret. Heille leiri oli ennen kaikkea mahdollisuus tavata muita nuoria, pitää hauskaa, tanssia, leikkiä ja rakastua.

Nuorisofoorumin verkkosivut (venäjäksi/englanniksi)

  • O: Jari Kokko. Tuotanto Zerkalo Oy 2012
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa