Hyppää pääsisältöön

Tosi tarina: Aito, timanttimies

Tosi tarina: Aito timanttimies, yle tv1
Aito Koskinen liikkuu Kongon viidakoissa yhtä ketterästi kuin paikalliset oppaat. Tosi tarina: Aito timanttimies, yle tv1 tosi tarina: aito timanttimies

TV1 torstaina 10.9.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 15.9. klo 16.20
Yle Areenassa 30 päivää

Aito Koskinen on seitsemänkymppinen kultaseppä ja gemmologi eli jalokiven asiantuntija. Mies on luonut itselleen uran Kongon timantti- ja kultakaivoksilla.

Toimittaja Kati Juuruksen dokumentti kertoo Koskisen hämmentävän elämäntarinan.

Kongon viidakoissa

Kielitaidoton Aito Koskinen kulkee Kongon viidakoissa yhtä ketterästi kuin riuskat paikalliset oppaat.

Koskinen suunnittelee mutakuopan kaltaisiin kaivoksiin vedenjuoksutusjärjestelmiä, siivilöi hiekasta kultaa paikallisten kaivosmiesten rinnalla ja hörppää välillä viidakkopurosta vettä janoonsa.

Välillä Koskinen käy kotimaassa arvioimassa jalokiviä – usein niin upeita, ettei tavallinen suomalainen ole sellaisia edes nähnyt.

Köyhyydestä timanttien loistoon

Koskinen on syntyjään köyhistä oloista ja joutunut pikkupoikana kerjäämään. Hänestä on kasvanut aurinkoinen pärjääjä, joka on muokannut elämästään itsensä näköisen.

Afrikassa kaikki ei aina mene nappiin, mutta Koskinen ei anna sen lannistaa. Hän on aina valmis uuteen Kongon-seikkailuun.

Aito Koskinen rakastaa Suomen ja Afrikan luontoa ja ihmisiä. Hänen suurin rakkautensa ovat raakatimantit: eivät hintansa, vaan kauneutensa vuoksi.

Ohjaus: Kati Juurus. Leikkaus: Jorma Höri. Kuvaus: Marco Hyvärinen. Tuottaja: Nina Stenros. Yle, 2012.Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä vuonna 2012.