Hyppää pääsisältöön

Bronxin katujen kasvatti on Susijengin puhutuin pelaaja: 8 syytä rakastaa Jamar Wilsonia

Jamar Wilson sai Suomen kansalaisuuden kesäkuussa. EM-kisoissa pelaaja on hurmannut niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Jamar Wilson hurmaa Susijengin paidassa. // Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Susijengin fanit pääsivät maanantaina tuulettamaan Suomen ensimmäistä voittoa EM-koriskentillä, kun Susijengi kaatoi Venäjän viime hetkillä 81–79. Ottelun jälkeen kannattajat pääsivät tapaamaan suosikkijoukkueensa pelaajia, joista suosituin on tällä hetkellä olevan Jamar "Jammu" Wilson.

Miten vasta pari kuukautta sitten Suomen kansalaisuuden saanut Bronxin katujen kasvatti hurmasi suomalaisen korisyleisön? YleX esittelee kahdeksan syytä rakastaa "Kansalainen" Wilsonia.

1. Säkenöivä huumorintaju

Jamar Wilsonin heittäytyminen todella puree suomalaisiin. Maanantain fanitapaamisessa pelaaja otti haltuun esiintymislavan ja tulkitsi Jukka Pojan suosikkibiisiä Kylmästä lämpimään.

2. Aidosti suomalainen

Wilson on syntynyt Yhdysvalloissa. Kun pelaaja saapui Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2007 yhdessä tulevan suomalaisen vaimonsa kanssa, hän rakastui maahan välittömästi. Osoitus Wilsonin aidosta kiintymyksestä uuteen kotimaahansa nähtiin ennen pelaajan ensimmäistä maaottelua, kun hän yritti opetella Maamme-laulun sanoja kuumeisesti ennen ottelua.

Ranskan EM-kisoissa Wilson näytti, miten kansallislaulu sujuu.

3. Susijengin täydentävä palanen

Wilsonin räjähtävä pelityyli sopii maajoukkueeseen mainiosti. Pelaaja pystyy tukemaan joukkuetta kallisarvoisissa paikoissa. Suomen kantava pelaaja Petteri Koponen on saanut tärkeää levähdysaikaa vaihtopenkillä, kun Wilson on häärinyt samalla pelipaikalla kuin Koponen. Venäjä-pelissä Koponen pääsi huilaamaan ennen kuin tuli kentälle tekemään voittokorin viimeisellä minuutilla.

4. Leikkaa sukkaa Särren kanssa

Leikkaa sukkaa -biisin videolta voi bongata monia suomalaisia urheilukasvoja, kuten urheilubisnestä tekevän Aleksi Valavuoren. Videon komeimman donkin tekee kuitenkin Jamar Wilson.

5. Vaikeuksien kautta voittoon

Tie koripalloammattilaiseksi ei ole ollut Wilsonille helppo. Pelaaja on kotoisin New Yorkin Bronxista, jossa olosuhteet olivat hänen nuoruudessaan kovat.

- Siihen aikaan Bronxista sanottiin, että jos et itse syö aamupalaasi, joku toinen syö sen. Siellä täytyi taistella kaikesta. Se opettaa kasvamaan aikuiseksi jo nuorella iällä. Bronxissa näki siihen aikaan paljon tappamista, eikä se ole oikea tapa elää, Wilson kuvaili Yle Urheilun haastattelussa.

Wilson kertoo, että vaikeista oloista pääsi varmimmin ulos urheilemalla.

- Koripallo pelasti minut pahalta.

6. Uskottava esimerkki

Wilson on osoittanut, että kova työ palkitaan. Pelaaja sai nuorena koripallostipendin yliopistoon, joten hänellä on myös yliopistotutkinto. Jo ensimmäisen yliopistovuoden aikana Wilson takoi kentällä huimia pistemääriä. Wilson kertoo Yle Urheilun haastattelussa, että tajusi heti ensimmäisenä pelivuotenaan yliopistosarjassa haluavansa koripalloammattilaiseksi.

7. Perhe ennen kaikkea

Suomalainen Laura Sario (nyk. Wilson) tapasi Jamar Wilsonin Yhdysvalloissa yliopistokoriksen maailmassa. Naisten korismaajoukkueen vakiokalustoon vuosia kuulunut Laura pelasi Binghamptonin riveissä. Nyt avioparilla on pieni tytär.

Wilson julkaisi joitakin viikkoja sitten Instagram-tilillään kuvia, kun perhe vieraili tämän kotiseudulla Bronxissa.

- Jatkan tien viittoittamista tyttärelleni niin, ettei hänen tarvitse koskaan nähdä asioita, joita näin itse kasvaessani, Wilson kirjoitti Instagram-kuvansa tekstiksi.

Avaa Instagram postaus

8. Kekseliäät lempinimet

Merkki siitä, että suomalaiset ovat todella ottaneet Wilsonin ilolla vastaan, ovat pelaajalle keksityt lempinimet. Yleisimmin Wilsonia kuulee nimitettävän Jamar "Kansalainen" Wilsoniksi tai tuttavallisesti Jammuksi. Lempinimet eivät Jammua tunnu häiritsevän, sillä pelaaja vain haluaa antaa kentällä kaikkensa Susijengille.

Avaa Instagram postaus

Lue myös:

YleX Aamu haastaa Jälki-istunnon korismatsiin: "Luvassa maailmanhistorian epätasaisin ottelu"

Auuu! Susijengi tv:ssä, radiossa ja netissä

Koripallohistoriaa Blockfesteillä: vaativa temppu onnistui ensimmäistä kertaa maailmassa

Käsittämätön jäätyminen koriskentällä – edes joukkuekaverin raivokkaat ohjeet eivät riittäneet 

Suomalaisen urheilun kuumin nimi on tällä hetkellä Makwan "Mr. Finland" Amirkhani – katso tästä miksi