Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Punainen kolmio

kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1
Hertta Kuusisen roolissa nähdään Vappu Nalbantoglu ja Yrjö Leinona Eero Aho. kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1 kotikatsomo: punainen kolmio

TV1 sunnuntaisin 13. - 27.12.2015 klo 21.05 - 22.05, uusinta maanantaisin n. klo 22.50
Yle Areenassa 30 päivää, sarjan 3. jakso katsottavissa jo sunnuntaina 20.12. klo 21.06

Suomen tunnetuin kommunisti Hertta Kuusinen (1904 - 1974) sai äänivyöryn ensimmäisissä sodan jälkeisissä vaaleissa. Kuusinen oli vuosikymmeniä maan merkittävin naispoliitikko.

Heidi Köngäksen ohjaama kolmiosainen draamasarja Punainen kolmio kertoo Hertta Kuusisen ja ministeri Yrjö Leinon (1897 - 1961) raastavan rakkaustarinan. Heidän yksityinen suhteensa ja Suomen vaaran vuodet liittyivät lujasti ja kipeästi yhteen.

kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1
kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1 Kuva: Martta Koskinen (Emmi Pesonen, vas.) ja Mandi Leino (Seela Sella). kotikatsomo: punainen kolmio
Hertta Kuusista esittää näyttelijä Vappu Nalbantoglu ja Yrjö Leinoa näyttelee Eero Aho. Leinon Mandi-äitiä näyttelee Seela Sella ja ompelijatar Martta Koskista Emmi Pesonen. Etsivän keskuspoliisin päällikön Esko Riekin roolissa nähdään Pekka Valkeejärvi.
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1 Kuva: Etsivän keskuspoliisin päällikkö Esko Riekki (Pekka Valkeejärvi) kotikatsomo: punainen kolmio

Maanalaiseen työhön Suomeen

Sarja alkaa Moskovasta 1934, kun Hertta saa isältään Otto Wille Kuusiselta (Raimo Grönberg) käskyn lähteä Suomeen maanalaiseen puoluetyöhön.

Kotikatsomo: Punainen kolmio
Kotikatsomo: Punainen kolmio Kuva: Hertta Kuusinen (Vappu Nalbantoglu) kotikatsomo: punainen kolmio
Hertta tottelee ja jättää poikansa Juran (hellittelynimi Juri) lastenkotiin. Hän luulee viipyvänsä matkalla vain puoli vuotta mutta jää lähes heti kiinni ja saa liki viiden vuoden vankilatuomion.

Aate ja intohimo

Vankilasta vapautumisensa jälkeen 1939 Hertta kohtaa Yrjö Leinon, ja he rakastuvat. Hertta uskoo, että heitä yhdistävät aate ja intohimo, vaikka Leino on tukevasti naimisissa.

Uusi elämä – niin yksityinen kuin poliittinenkin – avautuu heidän edessään.

Hertta ei palaakaan Moskovaan poikansa luo vaan jää Helsinkiin. Hän on rakastunut eikä ota kuuleviin korviinsa toisten tovereiden epäilyjä Leinon aatteen aitoudesta.

Hertta sivuuttaa epäilyt ja haluaa uskoa Leinon vilpittömyyteen. Kaikki on heidän edessään. Juuri heidän. Juuri nyt.

Sarjan käsikirjoituksen ovat tehneet Taina West, Leena Virtanen ja Heidi Köngäs. Punaisen kolmion tuottaa Yle Draaman Anita Kurvinen. Tuotanto: Yle, 2015.

Punaisen kolmion näyttelijät ja heidän roolihenkilönsä

Vappu Nalbantoglu (Hertta Kuusinen), Eero Aho (Yrjö Leino), Emmi Pesonen (Martta Koskinen), Emilia Sinisalo (Aili Mäkinen), Pekka Valkeejärvi (Esko Riekki), Seela Sella (Mandi Leino, Yrjö Leinon äiti), Katja Salminen (Saima Kuusinen, Hertan äiti), Mikko Rantaniva (Tuure Lehén, Hertan 1. mies), Leo Sapora (Juri , Hertan ja Lehénin poika), Annika Poijärvi (Riikka-Sisko, Hertan sisko), Saana Hyvärinen (Ulla Leino , Leinon 2.vaimo), Touko Kirjavainen (Pooke, Leinon ja Ulla poika), Ursula Salo (Alli Simola, Leinon 1. vaimo), Oona Ojajärvi (Lieko, Leinon ja Alli Simolan tytär), Martti Suosalo (Aimo Aaltonen), Eero Ritala (Ville Pessi), Hannu Kivioja (Jussi Asikainen), Petriikka Pohjanheimo (Lydia Arppe), Raimo Grönberg (OWK, Otto Wille Kuusinen), Eeva Soivio (Minni Asikainen), Ylermi Rajamaa (Olavi Heiman), Eeva Putro (Irja Heiman) ja Ville Myllyrinne (Toivo Antikainen).

Joonas Snellman (Taneli Kuusinen), Jari Virman (Freedy Kekäläinen), Jarkko Tiainen (Ryynänen), Marc Gassot (Juvonen), Emmi Parviainen (Aino Salo), Hannes Suominen (Asser Salo), Ella Lahdenmäki (Hanna Malm), Juha Muje (Andrei Zdanov , valvontakomission pj), Alexey Vasilchenko (Tulkki), Henna Alitalo (Vartija), Sari Mällinen (Vartija) ja Esko Salminen (puolustusvoimien komentaja).

Kirjailija Heidi Köngäs
Kirjailija Heidi Köngäs Kuva: © Jouni Harala heidi köngäs

Ohjaaja Heidi Köngäs: Vastauksia lähihistoriasta

Punainen kolmio tulkitsee lähihistoriaa mielenkiintoisen poleemisesti ja vastaa kysymykseen: kuinka Suomi vältti ns. rauhanomaisen siirtymisen sosialismiin.

Tarinan tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1934 - 1948. Vaaran vuosiksi kutsuttuna ajanjaksona Suomessa pelättiin maan muuttamista kansantasavallaksi.

”Kuusisen ja Leinon suhde ei kerro vain kahden ihmisen rakkaudesta, vaan ajankohta luo kiinnostavan näkökulman omaan historiaamme", kertoo Heidi Köngäs.

Dokumenttiprojekti esittää maanantaina 7.12. klo 21.30 Ville Suhosen dokumentinOmpelijatar. Se kertoo Hella Wuolijoen ompelijasta Martta Koskisesta, joka oli yksi kymmenistä tuhansista suomalaisista, joita Suomen salainen poliisi tarkkaili 1920- ja -30-luvuilla.

Muualla verkossa:
Ohjaaja Heidi Köngäs: Huima Hertta
Elävä arkisto: Hertta Kuusinen
Elävä arkisto: Yrjö Leino
Puolue vai mies? Kommunisti Hertta Kuusinen valitsi puolueen
Dokumenttiprojekti: Ompelijatar

Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1 Kuva: Yrjö Leino (Eero Aho) kotikatsomo: puneinen kolmio

Merkittävä näyttelijäpalkinto Eero Aholle

Näyttelijä Eero Aholle on myönnetty vuoden 2015 Ida Aalberg -säätiön palkinto. Aho tunnetaan väkevistä tulkinnoistaan näytelmien päähenkilönä ja elokuvien rosoisena rikollisena.

Eero Aho, 47, on sukupolvensa johtavia näyttelijöitä, todetaan palkintoraadin perusteluissa.

Suomalaisyleisölle Aho on tullut tutuksi muun muassa Aku Louhimiehen elokuvista Käsky (2008) sekä 8-pallo (2013), jossa hän teki hyytävän roolin kovanaamaisena rikollisena. Ahon tuorein elokuvatyö on Petri Kotwican ohjaus Henkesi edestä (2015).

Aho on tehnyt vaikuttavan uran myös teatterissa. Hänet on nähty monissa Kansallisteatterin, KOM-teatterin ja Helsingin kaupunginteatterin näytelmissä.

Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1 kotikatsomo: punainen kolmio

Hertta Kuusisista (Vappu Nalbantoglu) ja Yrjö Leinoa (Eero Aho) yhdistivät poliittinen aate ja myrskyisä suhde.

Näin rakennetaan epookkiasunnon lavaste!

Punaiseen kolmioon rakennettiin yhteensä kuusi lavastetta. Katso lavastaja Malla Helanderin ja Ylen lavastamon taidonnäyte. Kuvaaja Hannu Kettunen.

Graafikon taidonnäyte

Punainen kolmio -sarjan alkutunnuksen on suunnitellut graafikko Tomi Paijo.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.