Hyppää pääsisältöön

Mika Kaurismäki on Kino Suomen syksyn ohjaaja

Kino Suomen syksyssä sarja Mika Kaurismäen elokuvia.
Kino Suomen syksyssä sarja Mika Kaurismäen elokuvia. Kuva: YLE syksy2015

Mika Kaurismäen laajasta filmografiasta on poimittu Kino Suomen torstai-iltoihin katsojien toive-elokuvia ja harvinaisempia herkkuja.

Iso osa Mika Kaurismäen ensimmäisten elokuvien (Arvottomat, Valehtelija) viehätyksestä nojasi pikkuveljen Aki Kaurismäen kirjoittamaan dialogiin, jonka kirjakielinen näppäryys toi töihin uuden perinnetietoisen, lämpimän ironian tason. Tuo taso syveni sittemmin Akin omassa elokuvatuotannossa, mutta Mika Kaurismäki jatkoi Arvottomien viitoittamalla tiellä kohti seikkailuja, rikosten ja kulkemisen teemoja.

Kino Suomeen on poimittu Mika Kaurismäen toivotuimpia kulttielokuvia sekä harvemmin nähtyjä helmiä. Elokuvista käy ilmi ohjaajan monipuolisuus, mutta samalla ne piirtävät esiin joitakin hänen tuotantonsa keskeisiä teemoja: muukalaisuus, yksinäisyys ja ulkopuolisuus. Samalla korostuu hänen viehtymyksensä road movien ja rikoselokuvan lajityyppeihin.

Rosso (1985) ja Helsinki Napoli All Night Long (1987) ovat katsojasuosikkeja uran alkutaipaleelta: molemmat liikkuvat rikoksen maailmassa, ja kuvauksen kohteena ovat normiarjen laitamilla elävät yksilöt ja erilaisten kulttuurien kohtaaminen.

Televisioelokuva Yötyö (1988) on aiemmin esitetty vain kerran. Se kertoo öisen kontaktiohjelman radiojuontajasta, joka sotkeutuu kuulijoittensa elämään. Pääosassa nähdään Martti Syrjä, joka on myös lyhytelokuvan Jackpot 2 (1982) kantava voima.
Myös surumielinen ja koskettava Zombie ja Kummitusjuna (1991) antaa pääroolit rock-kuvioista tutuille kasvoille: Sleepy Sleepersin ja Leningrad Cowboysin basisti Silu Seppälä ja Balls-yhtyeen keulakuva Marjo Leinonen ovat leffan pariskunta. Elokuvan edellisestä esityskerrasta tv:ssä on vierähtänyt jo yli 10 vuotta.

Farssissa Cha cha cha (1989) pultsari siltojen alta joutuu vaihtamaan roolia kunnollisen perheenisän kanssa Amerikan perinnön toivossa.

Tämän syksyn Kaurismäki-paketin viimeisenä nähdään luonnonkansojen ja sademetsien asiaa puolustava seikkailuelokuva Amazon (1990), joka Zombien tavoin on nähty televisiossa viimeksi yli 10 vuotta sitten.

Myös elokuva Klaani – tarina Sammakoitten suvusta (1984) tekee pientä tv-historiaa: siitä esitetään Teemalla alkuperäinen lähes kaksituntinen versio, jota ei ole nähty televisiossa sitten 1980-luvun. Kaurimäki nimittäin leikkasi elokuvasta 20 minuuttia lyhyemmän kansainvälisen version, joka on sittemmin yleistynyt myös tv-esityksissä. Pitkä esitysversio koostetaan filminegatiiveista, ja valmistuu vasta vuoden 2016 puolella. Tuolloin esitetään myös Kaurismäen Paperitähti (1989).

Kaurismäen ensimmäiset elokuvat Arvottomat (1982) ja Valehtelija (1981) nähtiin tuoreen henkilödokumentin kera alkusyksystä Teemalauantaina 19.9.

  • 24.9. Kino Suomi: Rosso (1985) Italialainen palkkamurhaaja saapuu Suomeen etsimään ainoaa ihmistä, joka hänelle jotain merkitsee. O: Mika Kaurismäki. N: Kari Väänänen ja Martti Syrjä.
  • 1.10. Kino Suomi: Helsinki Napoli All Night Long (1987) Jännityskomedia yhden yön tapahtumista Länsi-Berliinissä, missä suomalainen taksikuski löytää autonsa takapenkiltä laukullisen rahaa ja kaksi ruumista. N: Kari Väänänen ja Roberta Manfredi. O: Mika Kaurismäki.
  • 8.10. Kino Suomi: Yötyö (1989) Radioaseman yötiskijukan rauhallinen jutustelu saa uuden tahdin, kun yksi vakiosoittajista ottaa suoraa kontaktia. N: Martti Syrjä, Kaija Pakarinen ja Esko Salminen. O: Mika Kaurismäki.
  • 8.10. Kino Suomi: Jackpot 2 (1981) Mika Kaurismäen lyhytelokuva kolmesta nuoresta viettämässä perjantai-iltaa suurkatastrofin jälkeen. N: Martti Syrjä, Jukka Mikkola ja Tiina Bergström. K: Aki ja Mika Kaurismäki.
  • 15.10. Kino Suomi: Zombie ja Kummitusjuna (1991) Melankolinen komedia ja matkaelokuva vaiteliaasta rokkibasistista, alkoholista, aavebändistä ja Istanbulista. Pääosissa Silu Seppälä, Marjo Leinonen ja Matti Pellonpää. Ohjaus Mika Kaurismäki.
  • 22.10. Kino Suomi: Cha cha cha (1989) Hyvän mielen komedia siitä, kuinka rantojen mies nousee siltojen alta sofistikoituneeksi perijäksi. Farssin päärooleissa Matti Pellonpää ja Kari Väänänen. O: Mika Kaurismäki.
  • 29.10. Kino Suomi: Amazon (1990) Tarina kahdesta miehestä, jotka lähtevät kaivamaan kultaa. He huomaavat, että maa ei hevin luovu rikkauksistaan, vaan perii niistä kovan hinnan. N: Kari Väänänen ja Robert Davi. Ohjaus Mika Kaurismäki.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa