Hyppää pääsisältöön

Simo Salminen oli pellehyppääjä Liukas Lätkä ja Marjorien vedenneito

Kun viihdelaulaja Marjorie sai vuonna 1991 valita itselleen vedenneidon, ei hän tyytynyt kehen tahansa räpiköitsijään. Lauteille saapui nimittäin Pohjoismaiden pellehyppymestari Liukas Lätkä, joka myös Simo Salmisena (1932–2015) tunnettiin.

Pellehyppykilpailuista tuli 1950-luvulla varsin suosittu ulkoilmaviihteen muoto. Samalla vuosikymmenellä lajiin uppoutui myös trampoliiniakrobaatti ja uimahyppääjä Simo Salminen. Salminen ehti voittaa pellehypyissä kaksi kertaa Suomen mestaruuden ja Pohjoismaiden pellehyppykuninkuudenkin kerran. Salminen osallistui myös lajin ensimmäisiin EM-kisoihin, joissa hän sijoittui neljänneksi.

Lauantai-illan huumaa

Lauantai-illan huumaa oli 1990-luvun alun musiikkiviihdeohjelma ajan julkimoilla höystettynä. Sarjan mieleenpainuvin ohjelmanumero oli eittämättä vedenneidon tiputus, johon ohjelmassa vierailevat julkkikset nimesivät omat uhrinsa.

Salminen esiintyi pellehyppääjänä taiteilijanimellä Liukas Lätkä. Hyppyrepertuaarinsa bravuurinumeron hän oli nimennyt ”veteläksi vanukkaaksi”. Tempussa mies loikkasi peräti kymmenestä metristä vatsalleen veteen.

Salminen oli kouluttautunut ammatiltaan kondiittoriksi ja ehti työskennellä myös teatterinäyttelijänä, kuvanveistäjänä ja lasitaiteilijana.

Suurelle yleisölle Salminen tuli tunnetuksi monipuolisesta viihdeurastaan muusikkona ja näyttelijänä. Salminen oli Pertti ”Spede” Pasasen luottoaisapareja Vesa-Matti Loirin ohella ja hän näytteli yhtä elokuvaa lukuun ottamatta kaikissa Speden Uuno Turhapuro -tuotannoissa.

Pääasiallisesti sivuosarooleissa esiintynyt Salminen näytteli pääosaa vuonna 1965 valmistuneessa Yleisradion Lumilinna-elokuvassa. Lumilinna voitti samana vuonna Montreux'n Kultaisen ruusun.

Alla käynnistyvässä filmikatsauksessa seurataan pellehyppyjen SM-kisoja Helsingin Uimastadionilla 1958. Salminen eli Liukas Lätkä sijoittui kilvoittelussa toiseksi. Voiton korjasi Joonas Ventti, joka esitti voittohyppynään "Amerikkalaisen avaruusraketin".