Hyppää pääsisältöön

Uusi dokumentti Mika Kaurismäestä sekä Arvottomat ja Valehtelija Teemalauantaissa

Mika Kaurismäen elokuva Arvottomat (1982).
Arvottomat: Manne, Harri ja Veera (Matti Pellonpää, Juuso Hirvikangas ja Pirkko Hämäläinen). Mika Kaurismäen elokuva Arvottomat (1982). pirkko hämäläinen,Teemalauantai

"Tärkeintä on lähteminen." Teemailta on omistettu elonsa vaelluksen keskitiessä olevalle elokuvaohjaaja Mika Kaurismäelle.

Mika Kaurismäki, elokuvaohjaaja on uusi henkilökuva tuotteliaasta kansainvälisestä elokuvantekijästä, joka on juuri nyt ajankohtainen elokuviensa Tyttökuningas ja Elämältä kaiken sain vuoksi.

50 vuotta täyttävä Mika Kaurismäki käy dokumentissa läpi mittavaa uraansa ja elämäänsä Brasiliassa ja Suomessa sekä fiktioiden ja dokumenttien tekoa. Myöskään road movien syvintä olemusta ei unohdeta.

Teemalauantain elokuvina nähdään Kaurismäen läpimurto-ohjaukset Arvottomat (1982) ja Valehtelija (1981), pääosissa Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen, Aki Kaurismäki ja Juuso Hirvikangas.

Mika Kaurismäen (s. 21.9. 1955) läpimurto ohjaajana oli Münchenin elokuvakoulun lopputyönä valmistunut puolipitkä Valehtelija, joka sai ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla keväällä 1981. Elokuvan toinen käsikirjoittaja ja pääosan esittäjä oli Kaurismäen nuorempi veli Aki.

Seuraavana vuonna valmistui ensimmäinen pitkä fiktioelokuva Arvottomat, jonka Mika kirjoitti veljensä kanssa. Syntyi käsite "kaurismäkeläisyys", ja suomalainen elokuvakulttuuri kääntyi veljesten myötä uuteen asentoon.

Juha Suomalaisen ohjaamassa tv-dokumentissa seurataan erityisesti Mika Kaurismäen uusimman elokuvan, juuri Montrealin elokuvajuhlilla palkitun Tyttökuninkaan (Girl King, 2015) tekoprosessia parin vuoden ajan Suomessa ja Kanadassa. Ruotsin kuningatar Kristiinasta kertova kansainvälinen elokuva saa joulukuussa Suomen-ensi-iltansa.

Menneitäkin muistellaan. Kuulemme muun muassa, miksi Arvottomien päärooliin tuli neuvostovalmisteinen Volga ja kuinka legendaarinen melodraamaohjaaja Douglas Sirk kätteli maestro-Fassbinderin sijaan nuorta Mikaa.

Mika Kaurismäen henkilökuva on seitsemäs osa Yle Kulttuurin dokumenttisarjassa Ammatti: suomalainen elokuvaohjaaja.

Aki Kaurismäki ja Pirkko Hämäläinen Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981).
Valehtelija: Aki Kaurismäki ja Pirkko Hämäläinen. Aki Kaurismäki ja Pirkko Hämäläinen Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981). valehtelija,Teemalauantai
Matti Pellonpää Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat (1982).
Arvottomat: Matti Pellonpää. Matti Pellonpää Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat (1982). arvottomat,Teemalauantai

Teemalauantain elokuvat ovat Mika Kaurismäen kaksi ensimmäistä fiktio-ohjausta, Arvottomat (1982) ja Valehtelija (1981).

Mika Kaurismäki vuonna 1982.
Mika Kaurismäki ja Volga vuonna 1982. Mika Kaurismäki vuonna 1982. Kuva: Marianna Films arvottomat,Teemalauantai

Anssi Tikanmäen sovittamalla Finlandialla alkava Arvottomat on "eksistentialistinen hortoilu ympäri Suomea", kuten toinen käsikirjoittaja Aki Kaurismäki elokuvaa ensi-illan aikaan kuvaili. "Matkan varrella sankarin perään tarttuvat sekä yhteiskunta poliisin muodossa että rikolliset."

Tuo sankari oli Manne, jota esitti Matti Pellonpää – suuri läpimurto sekin. Hänen rakkauden kohdettaan Veeraa esitti Pirkko Hämäläinen, ja kolmikon täydensi Harria esittänyt Juuso Hirvikangas.

Vanhemman polven näyttelijöistä elokuvassa nähdään muun muassa Esko Nikkari, Aarre Karén, Veijo Pasanen, Pehr-Olof Sirén ja Tuija Vuolle. Elokuvan soundtrackilla soivat muun muassa Juice Leskisen Per Vers, runoilija ja The Streetsin Kestääkö siivet. Rauli Badding Somerjoki ja Agents nähdään keikalla Kuopion kaupunginhotellissa.

Arvottomat on road movie, gangsteritarina, seikkailuelokuva ja rakkaustarina. "Se on siis komedia, myös", ohjaaja Mika Kaurismäki totesi vuonna 1982. Hän lisäsi: "Ei elokuvantekeminen ole vaikeaa, jos tietää mitä haluaa tehdä ja on varma siitä mitä tekee."

Helsingistä alkava pakomatka väärennettyine tauluineen ja perässä seuraavine velkojineen vie päähenkilöt muun muassa Tampereelle, Jyväskylään ja Kuopioon, katoavan Suomen jäljille.

Valehtelijasta tuttu Ville Alfakin on jälleen mukana. Roolihenkilö teki kunniaa Jean-Luc Godardin Alphaville-elokuvalle ja antoi nimen Kaurismäen veljesten yhteiselle tuotantoyhtiölle Villealfalle.

Aki Kaurismäki Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981).
Valehtelija: onnellinen loppu. Aki Kaurismäki Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981). valehtelija,Teemalauantai

Illan päättää Ranskan uuden aallon elokuvia kauniisti lainaileva, silti supisuomalainen puolipitkä fiktio Valehtelija. Aki Kaurismäen esittämä Ville Alfa vaeltelee kesäisessä Helsingissä, filosofoi, on kirjoittavinaan kirjaa ja päättää rakastua. "Eikö elämä olekin pettymys", ovat elokuvan ensimmäiset sanat.

Valehtelija voitti Tampereen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnon 1981. Naispääosassa on Pirkko Hämäläinen, sivuosassa vilahtaa myös Matti Pellonpää.

Teemalauantai käynnistää Mika Kaurismäen elokuvien sarjan Kino Suomessa. Teemalla esitetään 24.9.–22.10.2015 Rosso, Helsinki Napoli All Night Long, Yötyö, Jackpot 2, Zombie ja Kummitusjuna, Klaani – tarina Sammakoitten suvusta sekä Amazon.

Teemalauantai 19.9.2015

  • Klo 21.00 Mika Kaurismäki, elokuvaohjaaja. Suomi 2015. Ohjaus Juha Suomalainen, leikkaus Antti Isoaho. Tuottaja Marjaana Mykkänen, tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde.
  • Klo 21.58 Arvottomat (12). Suomi 1982. Ohjaus Mika Kaurismäki. Pääosissa Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen, Juuso Hirvikangas. Käsikirjoitus Aki ja Mika Kaurismäki.
  • Klo 23.55 Valehtelija (7). Suomi 1981. Ohjaus Mika Kaurismäki. Pääosissa Aki Kaurismäki ja Pirkko Hämäläinen. Käsikirjoitus Aki Kaurismäki ja Pauli Pentti.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa