Hyppää pääsisältöön

Docventures-kaksikko koulii turvapaikanhakijoista startup-yrittäjiä: “Maahanmuutto on aivotuontia”

Tunna Milonoff ja Riku Rantala haluavat hyödyntää pakolaisten ammattitaitoja. Startup Refugees -ohjelmasta hyötyisi sekä Suomi että pakolaiset.

Docventures // Kuva: Docventures

Docventures- ja Madventures-ohjelmien takana olevien Tunna Milonoffin ja Riku Rantalan mielestä maahanmuuttajien ammatillinen osaaminen ja yrittäjäkokemus auttavat sekä Suomea nousemaan että pakolaisia saamaan uuden alun.

Siksi kaksikko haluaa valjastaa pakolaisista startup-yrittäjiä.

- Pakolaisia on monenlaisia, mutta osa on varmasti jo kotimaassaan ollut yrittäjä. Heillä on ehkä ajatuksia, ideoita, tietoa ja ymmärrystä kulttuureista ja maailmasta – myös sellaista mitä suomalaisilla ei ole, Milonoff sanoo.

Starttirahaa bisnesideoille

Näistä lähtökohdista Milonoff ja Rantala ovat kehitelleet Startup Refugees -ohjelman, joka kartoittaa vastaanottokeskusten asukkaiden ammattitaitoa, yrittäjäkokemusta ja yritysideoita.

Parhaille ideoille myönnetään starttirahaa 32,80 euroa päivässä kuukauden ajan. Ensimmäiset startupit voivat olla esimerkiksi vastaanottokeskusten majoitusta tai ruokailua tukevia palveluita.

Docventuresin starttirahaa on saanut hakea tänään klo 9:00 alkaen. Hakijan on täytynyt olla kolme kuukautta ilmoittautuneena turvapaikanhakijaksi ja oikeutettu työskentelemään Suomessa.

"Maahanmuutto on aivotuontia. Haluamme valjastaa pakolaisten henkisen pääoman, yhdistää sen suomalaiseen hulluun yrittäjyyteen ja saada Suomen nousuun."

- Monet suomalaisenkin yrityshistorian menestystarinat ovat syntyneet maahanmuuttajien kyvystä ajatella toisin. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että mm. Applen Steve Jobs oli syyrialainen toisen polven siirtolainen, Rantala sanoo.

- Maahanmuutto on aivotuontia. Haluamme valjastaa pakolaisten henkisen pääoman, yhdistää sen suomalaiseen hulluun yrittäjyyteen ja saada Suomen nousuun, hän jatkaa.

Suomalaiset yritykset ohjelman tukena

Startup Refugees -ohjelmassa on jo mukana monia kovan luokan tekijöitä Sisäministeriöstä startup-tapahtuma Slushiin.

Kolmiportainen ohjelma koostuu starttirahasta, yrityskummitoiminnasta ja yrityshautomosta. Milonoff ja Rantala kannustavat suomalaisia yrityksiä ryhtymään yrityskummeiksi ja myöntämään omia starttirahoja. Vastaanottokeskuksissa järjestettäviä hautomoita taas kutsutaan vetämään suomalaisia yritysguruja.

Lue myös:

Tervetuloa zombiekeskukseen – erään pakolaisen tarina ihmissalakuljettajien käsistä Suomeen

Pakolaisia on enemmän kuin koskaan – "Sodat vaikuttavat siviileihin enemmän kuin ennen"

Miltä tuntuu, kun joku kutsuu elintasopakolaiseksi? Irakilainen Zaal vastasi lukijoiden kysymyksiin

Urheilupropagandaa ja salaliittoteorioita: Docventuresin kolmas kausi on täynnä "kovia leffoja ja hyvää keskustelua"

Docventures-kaksikko onnistui: valtiolle tuhansien eurojen rahalahjoitus