Hyppää pääsisältöön

Marimekko-kirjan tekijätiimin Kati Pehkonen: Huonot olot Kiinan-tehtaalla eivät yllättäneet

Paljastuskirjan tekijä vieraili Marimekon tehtaalla Kiinassa. Työolosuhteissa oli parantamisen varaa, mutta huonomminkin voisi olla.

Kati Pehkonen oli mukana kirjoittamassa Marimekko-tietokirjaa. // Kuva: YleX

Kuusi suomalaista journalistia julkaisi tänään tietokirjan Marimekko – Suuria kuvioita. Vuoden kestäneen projektin tuloksia ruoditaan useissa medioissa. Kirjassa on todella skuuppiainesta, sillä se paljastaa muun muassa yksityiskohtia Armi Ratian alkoholiongelmasta,  Ratian suhteesta presidentti Urho Kekkoseen sekä yhtiön Kiinan-tehtaiden huonoista työoloista.

- Pureuduimme niin syvälle kuin pystyimme. On erikoista, ettei Marimekosta ole tehty journalistista kirjaa aiemmin, Etusivussa vieraillut Pehkonen sanoo.

Tällä hetkellä YleX:n uutistoimittajana työskentelevä Pehkonen vieraili itse Kiinassa Marimekon tehtaalla. Kirjassa kuvataan, miten Marimekon entinen toimitusjohtaja Mika Ihamuotila hämmentyy nähdessään videomateriaalia Kiinan-tehtaalta, jossa työntekijät tekivät töitään toppatakit päällä. Lisäksi kaikilla työntekijöillä ei ollut ompelemisessa käsiä suojaavia leikkaushanskoja eikä liimahöyryjen hengityssuojia.

Pehkosen ennakkokäsitykset työoloista menivät yksiin todellisuuden kanssa.

- Kiina on maa, jossa kaikki ei ole aina ihan kunnossa. Palkat olivat Marimekon tehtaalla kuitenkin alueen määräysten mukaisia, Pehkonen kertoo.

Suomessa valmistetaan tällä hetkellä ainoastaan Marimekon kankaita. Yhtiöllä on tehtaita Kiinan lisäksi muun muassa Virossa, Thaimaassa ja Intiassa.

Pehkosen mukaan Kiina on alkanut kallistua valmistusmaana. Marimekko-kirjassa kerrotaan, että asiantuntijat uskovat seuraavan halpamaan olevan Etiopia.

- Kiinan elintaso on noussut, joten tekstiiliteollisuus alkaa etsiä halvempia tuotantomaita. Etiopia olisi alalle sopiva maa myös sen sijainnin vuoksi. Rahtikustannukset vähenisivät, koska maa on lähempänä Eurooppaa, Pehkonen sanoo.

Paljastuskirjan työstäneet journalistit aikovat jatkaa Marimekon tarinan seuraamista.

- Jatkamme saman aiheen parissa, ja haluamme matkustaa myös uusille alueille, Pehkonen toteaa.

Marimekko – Suuria kuvioita -teosta ovat olleet tekemässä Pehkosen lisäksi Annina Vainio, Esa Koivuranta, Tuija Sorjanen, Nina Karlsson ja Otto Ponto.

Kuuntele Kati Pehkosen haastattelu alta!

Lue myös:

Muotiketjut eivät aina tiedä, millaisissa oloissa vaatteita tehdään