Hyppää pääsisältöön

Osmo Vänskä johtaa Brucknerin 7. sinfonian RSO:n konsertissa

Osmo Vänskä
Osmo Vänskä Kuva: kaapo kamu sf

Minnesotan sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä vierailee johtamassa RSO:a 16.9. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on vain yksi mutta sitäkin suurempi teos, Anton Brucknerin järkälemäinen seitsemäs sinfonia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Brucknerin 7. sinfonia saavutti heti kantaesityksessään 1884 valtavan menestyksen ja on pysynyt yhtenä säveltäjän suosituimmista teoksista. Harva sinfonian historian teos kykenee tarjoamaan näin monia yhtä hiottuja teemoja, joista kukin avaa kuulijalle kauneutensa sellaisenaan. Kauneusoptimin rajoille yltäviä aiheita on runsaasti, mutta materiaali on silti niin keskitetty, että vaativinkin järjestyksen taju tulee tyydytetyksi.

Dynaamisista ja intensiivisistä esityksistään kiitosta saanut Osmo Vänskä valittiin Minnesotan sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi 2003. Vänskä ja orkesteri ovat sittemmin niittäneet paljon mainetta. Ennen Minnesotaan siirtymistään, Vänskä toimi Sinfonia Lahden taiteellisena johtajana vuodesta 1988. Hän on työskennellyt ylikapellimestarina myös Tapiola Sinfoniettassa, Islannin sinfoniaorkesterissa ja BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesterissa. Vänskä johtaa säännöllisesti huippuorkestereita ympäri maailmaa niin New Yorkissa, Philadelphiassa, Münchenissä, Bostonissa, Leipzigissa, Chicagossa, Englannissa kuin Amsterdamissakin.

Sinfonia Lahden kanssa tehtyjen ylistettyjen Sibelius-levytysten lisäksi Vänskä on taltioinut Sibeliusta myös Minnesotassa. Sinfonioiden 1 ja 4 levytys toi orkesterille ja Vänskälle arvostetun Grammy-palkinnon. Minnesotan sinfoniaorkesteri ja Vänskä ovat tehneet myös kehuja keränneen Beethovenin sinfonioiden kokonaislevytyksen.

Osmo Vänskä on Glasgown yliopiston kunniatohtori. Royal Philharmonic Society myönsi hänelle palkinnon hänen ansioistaan klassisen musiikin alalla. Lisäksi Musical America valitsi Vänskän vuoden kapellimestariksi 2005. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin Saksan levykriitikkojen yhdistyksen vuotuinen palkinto BIS-levymerkille tehdyistä Sibelius-levytyksistä.

16.9. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 2

Osmo Vänskä, kapellimestari
Anton Bruckner: Sinfonia nro 7
Liput: 8–32,50 €

Kommentit
 • Muutama aikalaismuisto Gustav Mahlerista

  Alfred Roller ja Otto Klemperer muistelevat Mahleria.

  Kuvataiteilija Alfred Roller ja kapellimestari Otto Klemperer muistelevat Gustav Mahleria Outi Paanasen artikkelissa.

 • Saksalaisen laulutaiteen mestari Matthias Goerne RSO:n solistina

  Konsertin johtaa Manfred Honeck

  Hienovaraisen liedlaulun mestarina tunnettu baritoni Matthias Goerne tulkitsee Šostakovitšin laulusarjan Michelangelon runoihin RSO:n solistina 31.10.–1.11. Musiikkitalossa. Konsertin kapellimestarina on Yhdysvaltojen ykkösorkestereihin kuuluvan Pittsburghin sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja Manfred Honeck, jonka johdolla ohjelmassa on myös Mahlerin 1. sinfonia "Titaani".

 • Jüri Reinvere: Through a Lens Darkly

  Säveltäjä Reinvere kirjoittaa teoksestaan.

  Virolaissäveltäjä Jüri Reinvere oli Ingmar Bergmanin ystävä ja keskusteli hänen kanssaan paljon musiikista. Reinveren teos Through a Lens Darkly on sävelletty Göteborgin sinfoniaorkesterin tilauksesta Ingmar Bergmanin juhlavuoden kunniaksi, ja se kuullaan Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 12.10.