Hyppää pääsisältöön

Osmo Vänskä johtaa Brucknerin 7. sinfonian RSO:n konsertissa

Osmo Vänskä
Osmo Vänskä Kuva: kaapo kamu sf

Minnesotan sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä vierailee johtamassa RSO:a 16.9. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on vain yksi mutta sitäkin suurempi teos, Anton Brucknerin järkälemäinen seitsemäs sinfonia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Brucknerin 7. sinfonia saavutti heti kantaesityksessään 1884 valtavan menestyksen ja on pysynyt yhtenä säveltäjän suosituimmista teoksista. Harva sinfonian historian teos kykenee tarjoamaan näin monia yhtä hiottuja teemoja, joista kukin avaa kuulijalle kauneutensa sellaisenaan. Kauneusoptimin rajoille yltäviä aiheita on runsaasti, mutta materiaali on silti niin keskitetty, että vaativinkin järjestyksen taju tulee tyydytetyksi.

Dynaamisista ja intensiivisistä esityksistään kiitosta saanut Osmo Vänskä valittiin Minnesotan sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi 2003. Vänskä ja orkesteri ovat sittemmin niittäneet paljon mainetta. Ennen Minnesotaan siirtymistään, Vänskä toimi Sinfonia Lahden taiteellisena johtajana vuodesta 1988. Hän on työskennellyt ylikapellimestarina myös Tapiola Sinfoniettassa, Islannin sinfoniaorkesterissa ja BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesterissa. Vänskä johtaa säännöllisesti huippuorkestereita ympäri maailmaa niin New Yorkissa, Philadelphiassa, Münchenissä, Bostonissa, Leipzigissa, Chicagossa, Englannissa kuin Amsterdamissakin.

Sinfonia Lahden kanssa tehtyjen ylistettyjen Sibelius-levytysten lisäksi Vänskä on taltioinut Sibeliusta myös Minnesotassa. Sinfonioiden 1 ja 4 levytys toi orkesterille ja Vänskälle arvostetun Grammy-palkinnon. Minnesotan sinfoniaorkesteri ja Vänskä ovat tehneet myös kehuja keränneen Beethovenin sinfonioiden kokonaislevytyksen.

Osmo Vänskä on Glasgown yliopiston kunniatohtori. Royal Philharmonic Society myönsi hänelle palkinnon hänen ansioistaan klassisen musiikin alalla. Lisäksi Musical America valitsi Vänskän vuoden kapellimestariksi 2005. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin Saksan levykriitikkojen yhdistyksen vuotuinen palkinto BIS-levymerkille tehdyistä Sibelius-levytyksistä.

16.9. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 2

Osmo Vänskä, kapellimestari
Anton Bruckner: Sinfonia nro 7
Liput: 8–32,50 €

  • Nuori pianovirtuoosi Benjamin Grosvenor soittaa Chopinin konserton RSO:n solistina

    Ohjelmassa myös Stravinskya ja Lutoslawskia.

    Hämmästyttävää uraa jo varhaisteini-ikäisestä saakka tehnyt Benjamin Grosvenor esiintyy RSO:n solistina 16.-17.2. Musiikkitalossa. Hän tulkitsee Chopinin pianokonserton nro 2. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on myös Stravinskyn Symhony in Three Movements ja Lutoslawskin 1. sinfonia. Kummatkin konsertit ovat loppuunmyytyjä.

  • Klaus Mäkelä ja Víkingur Ólafsson korvaavat Lionel Bringuierin ja Piotr Anderszewskin RSO:n konserteissa 7.-8.2.

    Myös ohjelma muuttuu.

    Kapellimestari Lionel Bringuierin lisäksi myös pianisti Piotr Anderszewski on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 7.-8.2. sairastumisen takia. Uudeksi solistiksi saatiin Islannin Glenn Gouldiksi kutsuttu Víkingur Ólafsson. Kapellimestarina Bringuieria paikkaa Klaus Mäkelä. Ohjelmasta jää pois Esa-Pekka Salosen Helix ja Rimski-Korsakovin Scheheradzade ja tilalla kuullaan Schumannin Alkusoitto, scherzo ja finaali sekä Sibeliuksen 2. sinfonia. Solistinumerona säilyy Mozartin pianokonsertto nro 24.