Hyppää pääsisältöön

Parempi tapa juhlia Sibeliusta

Alba-yhtiön uutuuslevyllä Kamus-jousikvartetti hoitaa tämän vuoden pakollisen Sibelius-juhlinnan tyylillä, jonka soisin yleistyvän. Voces intimae -kvartettoklassikosta tarjoillaan rikkeetön, persoonallinen tulkinta, joka kuitenkin asetetaan vuoropuheluun Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun kvartettomusiikin kanssa. Siksi levy on elävää taidetta eikä patsas isolla jalustalla.

Kamus / Different Voices
Kamus / Different Voices uudet levyt

Viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen ja sellisti Petja Kainulainen ovat soittaneet Kamus-kvartettina kolmetoista vuotta. Joukkio on noussut Suomen kamarimusiikin kärkeen ja erottuu kirittäjästään Meta4:sta astetta laveammalla, rennommalla soinnilla.

Rentous ei tarkoita huolettomuutta - Kamus tekee läksynsä huolella, että voi sitä vapaammin heittäytyä kamarimusiikin huumaan. Voces intimaessa heittäytymistä on omaan makuuni tosin liikaa. Kvarteton yleistunnelmaan ja etenkin Adagio-osaan sopisi pidättyväinen ote somemmin kuin Kamusin korkeaoktaaninen romantiikka, mutta sielukkaalle, yhtenäisesti aaltoilevalle sointimassallekin on ystävänsä.

Jouni Kaipaisen "Batsheba"-kvartetossa intohimoasteikon yläpää tulee tarpeeseen, samoin tekninen huolellisuus, kun viulistit sahaavat fortissimo-melodioita äärimmäisessä ylärekisterissä. Meno ei kuitenkaan lipsahda takakireäksi hartsinpöllyttämiseksi vaan pysyy romanttisen ulospäin suuntautuneena, mikä todistaa että paatos istuu kvartetin profiiliin loistavasti.

Suvereeneinta osaamista Kamus osoittaa Tiensuun särmikkäässä, hauskassa Rackissä. Mikrointervallit, rytmiset pyrähdykset ja huiluäänet justeerataan huolella, ja nelikko pystyy toteuttamaan Tiensuun luoman illuusion suuresta sointikoneesta.

Kaikkiaan kyseessä on punnittu, lämmin ja taiturillinen levy, joka vieläpä nostaa Sibeliuksen ilmaisun paremmin esiin kuin loputtomat kokonaislevytykset. Erityiskiitokset saa Sonja Saarikosken kirjoittama Kamus-kvartetin esittely, joka näyttää suuntaa pois persoonattomista CV-litanioista.

"Different Voices". Jean Sibelius: Jousikvartetto d-molli "Voces intimae". Jouni Kaipainen: Jousikvartetto nro 7 "Batsheba". Jukka Tiensuu: Rack. - Kamus-kvartetti. (Alba, ABCD 383)

Kuuntele Uudet levyt 11.9.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.