Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Palestiina – valtiota ei tule

Ulkolinja: Palestiina - valtiota ei tule, yle tv1
Tuhon jälkiä Gazan Shejaiyassa. Ulkolinja: Palestiina - valtiota ei tule, yle tv1 ulkolinja: palestiina - valtiota ei tule

TV1 torstaina 17.9.2015 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 23.9. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Oslossa sovittiin 20 vuotta sitten Palestiinan hallinnosta ja jälleenrakentamisesta. Alue on saanut kahden vuosikymmenen aikana kansainvälistä avustusta 24 miljardia dollaria.

Suurimpana avustajana on ollut Euroopan Unioni. Yksistään vuoden 2013 aikana EU on tukenut aluetta 438 miljoonalla dollarilla.

Dokumentti selvittää, mihin rahat ovat menneet? Ketkä tosiasiallisesti ovat hyötyneet avustuksista?

Tilanne huonompi kuin koskaan

Virallisesti kansainvälisen avun tarkoitus on edistää demokraattista, itsenäistä ja elinkelpoista Palestiinaa, joka voisi elää rinnakkain ja rauhassa Israelin kanssa. Periaate on hyväksytty tuhansissa asiakirjoissa.

Tosiasiassa mahdollisuudet perustaa Palestiinan valtio ovat yhä kauempana. Gazan ja Länsirannan tilanne on nyt huonompi kuin koskaan. Asiantuntijat puhuvatkin nyt siitä, että alueen kehittymistä estetään järjestelmällisesti.

Dokumentissa tavataan muun muassa kansalaisjärjestöjen edustajia, poliitikkoja ja rahalaitosten edustajia Euroopasta sekä Palestiinan alueilta. Aikooko EU ryhtyä edistämään kestäviä poliittisia ratkaisuja rahallisen avun sijaan?

Milliarden für den Stillstand – Die Rolle der EU im Nahostkonflikt. Ohjaaja: Sabrina Dittus. Tuotanto: New Docs, Saksa, 2015.

Muualla verkossa:
Ulkolinja: Lähi-idän sodan lapset

Kommentit