Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Palestiina – valtiota ei tule

Ulkolinja: Palestiina - valtiota ei tule, yle tv1
Tuhon jälkiä Gazan Shejaiyassa. Ulkolinja: Palestiina - valtiota ei tule, yle tv1 ulkolinja: palestiina - valtiota ei tule

TV1 torstaina 17.9.2015 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 23.9. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Oslossa sovittiin 20 vuotta sitten Palestiinan hallinnosta ja jälleenrakentamisesta. Alue on saanut kahden vuosikymmenen aikana kansainvälistä avustusta 24 miljardia dollaria.

Suurimpana avustajana on ollut Euroopan Unioni. Yksistään vuoden 2013 aikana EU on tukenut aluetta 438 miljoonalla dollarilla.

Dokumentti selvittää, mihin rahat ovat menneet? Ketkä tosiasiallisesti ovat hyötyneet avustuksista?

Tilanne huonompi kuin koskaan

Virallisesti kansainvälisen avun tarkoitus on edistää demokraattista, itsenäistä ja elinkelpoista Palestiinaa, joka voisi elää rinnakkain ja rauhassa Israelin kanssa. Periaate on hyväksytty tuhansissa asiakirjoissa.

Tosiasiassa mahdollisuudet perustaa Palestiinan valtio ovat yhä kauempana. Gazan ja Länsirannan tilanne on nyt huonompi kuin koskaan. Asiantuntijat puhuvatkin nyt siitä, että alueen kehittymistä estetään järjestelmällisesti.

Dokumentissa tavataan muun muassa kansalaisjärjestöjen edustajia, poliitikkoja ja rahalaitosten edustajia Euroopasta sekä Palestiinan alueilta. Aikooko EU ryhtyä edistämään kestäviä poliittisia ratkaisuja rahallisen avun sijaan?

Milliarden für den Stillstand – Die Rolle der EU im Nahostkonflikt. Ohjaaja: Sabrina Dittus. Tuotanto: New Docs, Saksa, 2015.

Muualla verkossa:
Ulkolinja: Lähi-idän sodan lapset

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.