Hyppää pääsisältöön

Vihapuheesta kiistaa jo Seitsemässä veljeksessä

Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Veljekset kuusikon suojassa: Taisto Reimaluoto (Timo), Martti Suosalo (Aapo), Kai Lehtinen (Juhani), Tero Jartti (Eero), Jari Pehkonen (Simeoni), Jarmo Mäkinen (Tuomas) ja Pertti Koivula (Lauri).
Seitsemän veljestä Jouko Turkan ohjaamassa tv-sarjassa Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Veljekset kuusikon suojassa: Taisto Reimaluoto (Timo), Martti Suosalo (Aapo), Kai Lehtinen (Juhani), Tero Jartti (Eero), Jari Pehkonen (Simeoni), Jarmo Mäkinen (Tuomas) ja Pertti Koivula (Lauri). Kuva: Yle / Antero Tenhunen antero tenhunen

Kun MTV ja Helsingin Sanomat ovat rajoittaneet kärkkääksi kulkeutunutta nettikeskusteluaan, on kiinnostavaa huomata, että kärkevistä puheista väitellään jo Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä (1870).

Kansallisromaanissa piirtyy esiin kaksi nykyäänkin esiintyvää keskustelijan ääripäätä: siinä missä Juhani liioittelee, uhittelee ja kiihkoilee alati tarkoittamatta sanomaansa kuin nykytrolli, Tuomas puolestaan kiihtyy vain harvoin mutta toteuttaa aina uhkauksensa.

Sanatkin satuttavat ja johtavat väärinkäsityksiin.

Juhani, vanhin veljeksistä, siis vain uhoaa, sanat eivät johda tekoihin. Silti sanatkin satuttavat ja johtavat väärinkäsityksiin. Esimerkiksi veljesten kohtaamat romanit ymmärrettävästi loukkaantuvat, kun Juhanin puheissa he eivät ole edes ihmisiä, ja yhdessä Eeron kanssa tämä kehottaa romaninaista imemään pakaraansa: "Muori imee ja napsuttelee."

Sinä villitty, onko tarkoitukses vakaa, vai leksoitteletko mieletöntä leikkiä?― Tuomas

Uhollaan Juhani antaa tietyn signaalin ja oikeuttaa tulkinnan itsestään väkivallan miehenä. Eivät edes omat veljet ymmärrä hänen sanojensa katteettomuutta. Tuomas kuitenkin osaa epäillä, kun Juhani on jälleen liioitellen ehdottanut, että henkensä pitimiksi veljesten on vaikka ryövättävä ja ryhdyttävä metsäsisseiksi:

"Sinä villitty, onko tarkoitukses vakaa, vai leksoitteletko mieletöntä leikkiä? Mitä pitää minun sinusta aatteleman?"

Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Tappelu.
Vihapuheesta vihatekoihin? Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Tappelu. Kuva: Yle / Antero Tenhunen. img_2010_00161056

Tuomaan kommentti sopisi hyvin reaktioksi nytkin käytävään keskusteluun: Ovatko ihmiset uhossaan tosissaan vai leksoittelevatko he vain? Olisiko tämän päivän juhaneista todellakin hyvä, että pakolaiset olisivat hukkuneet Välimereen?

Ehkä vihan purkaminen sanoin ehkäisee fyysistä väkivaltaa, mutta samalla vihapuhe luo pelon ja ahdistuksen ilmapiiriä. Niin käy sekä Seitsemässä veljeksessä että nyky-yhteiskunnassa. Kansallisromaanissa kuitenkin lopulta myötämielisyys voittaa, kun veljesten parjaamat romanit ovat heidän juhliensa kutsuvieraina.

Oletko sinä ennemmin usein kiivas mutta todellisuudessa säyseä Juhani vai harvoin mutta todella suuttuva Tuomas?

Aiheeseen liittyvää:

Kuuntele tai lataa itsellesi myöhemmin kuunneltavaksi: Yle Areena: Äänikirja: Seitsemän veljestä Juhani Rajalinin lukemana
Lue: Seitsemän veljestä maksuttomassa Gutenberg-palvelussa
Tutustu: Elävä arkisto: Jouko Turkan Seitsemän veljestä
Kuuntele: Yle Radio 1: Todellisia tarinoita: Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu


Kuuntele: Yle Radio 1: Horisontti: Eurooppalainen omatunto ja vihapuhe kohtaavat

Yle Uutiset: Sanna Ukkola: A-studion maahanmuuttokeskustelu kiihdytti
Yle Uutiset: Aggressiiviseksi riehaantunut nettikeskustelu vahingoittaa sananvapautta – Tutkija: "Kouluissa pitäisi opettaa väittelytaitoa"
Yle Uutiset: Tutkija MTV3:n ja Nytin nettipalstojen sulkemisesta: "Valtamedian hätäilyä"
Yle Uutiset: Liioitteletko keskustelussa? – Jos teet niin tarpeeksi kauan, lopulta uskot väitteisiisi itsekin
Yle Uutiset: Mitta täyttyi vihapuheesta – MTV ja HS rajoittavat nettikommentointia
Yle Uutiset: Maahanmuuttokeskustelu roihahti – Tervon blogi sai suomalaiset pohtimaan kantaansa
Yle Uutiset: Tutkija: "Moderointi on vallankäyttöä"

Kommentit
 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

  Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

  Sana jooga on sanskriitin kieltä ja se tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla he pyrkivät tasapainoon: syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen. Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla. Tapani Rinne tekee musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri