Hyppää pääsisältöön

Yle Teeman musiikkidokumentit kertovat suuria tarinoita sunnuntaisin klo 21

Valokeilassa Atte Blom, tv-dokumentti.
Valokeilassa Atte Blom, tv-dokumentti. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Kuvapalvelu valokeilassa atte blom

Tositarinoita musiikista, sen tekijöistä ja faneista, menestyksestä ja unohduksesta, elämästä ja kuolemasta. Yle Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenttipaikalla kuunnellaan tänä syksynä muun muassa jazzia, soulia, metallia ja brittipoppia.

Syksyllä 2015 Yle Teema esittää muun muassa uudet dokumentit Billie Holidaysta ja James Brownista sekä henkilökuvan suomalaisen musiikin suuresta taustavaikuttajasta, Love Recordsin perustajasta Atte Blomista. Lisäksi luvassa on kertomus Kambodžan kadonneesta rocksukupolvesta (Don't Think I've Forgotten), kuvaus laulaja Edwyn Collinsin halvaantumisesta, toipumisesta ja paluusta musiikin pariin (Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista), konemusiikin historiaa (I Dream of Wires) ja oikeussalidraamaa raskaan rockin maailmasta (As the Palaces Burn: Lamb of God).

Dave Lindholm: "Elämäni tärkeimpiä miehiä on Atte Blom"

Valokeilassa Atte Blom on ensimmäinen tv-dokumentti äänilevytuottajasta, joka on työskennellyt jo 50 vuoden ajan useiden eri artistien ja yhtyeiden taustalla. Monet heistä ovat jääneet suomirockin historiaan, kuten Juice Leskinen, Rauli Badding Somerjoki, Leevi & The Leavings, Tasavallan Presidentti, Wigwam ja Hurriganes.

Atte Blom (s.1943) on yksi legendaarisen levy-yhtiön Love Recordsin perustajista. Tämän levy-yhtiön kautta julkaistiin mm. poliittisia lauluja, rockia ja lastenmusiikkia. Loven konkurssin jälkeen Blom jatkoi levyjen julkaisua mm. Johanna-, Megamania- ja Pyramid-levymerkeillä. Hän eli artistiensa rinnalla niin levytystudiossa kuin keikoillakin. Blomin tavaramerkeiksi muodostuivat syvältä kumpuava nauru, aina mukana kulkevat muovikassit sekä paksu sikari.

Valokeilassa Atte Blom valottaa Suomen musiikkielämään lähtemättömästi vaikuttaneen Atte Blomin elämää. Ääneen pääsevät Blomin lisäksi hänen kanssaan työskennelleet yhteistyökumppanit ja muusikot kuten Dave Lindholm, Mato Valtonen, Kaj Chydenius, Aki Kaurismäki, Maarit Hurmerinta, Pelle Miljoona, Andy McCoy, Tuomari Nurmio, Herra Ylppö ja Jouni Hynynen.

"Mun elämäni tärkeimpiä miehiä ilman muuta on kyllä Atte Blom" - Dave Lindholm

"Isot massat ei välttämättä tienneet, kuka Atte oli, koska se oli kulissien takana, mut kyllä musiikkipiireissä kaikki ties" - Andy McCoy

Dokumentin on ohjannut Tapio Turpeinen.

Valokeilassa Atte Blom Yle Teemalla 4.10. klo 21.

Musiikkidokumentit sunnuntaisin klo 21 Yle Teemalla

Billie Holiday. Kuva samannimisestä tv-dokumentista.
Billie Holiday. Kuva samannimisestä tv-dokumentista. billie holiday - a sensation

Kuva dokumenttielokuvasta Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Ohjaus Alex Gibney.
Kuva dokumenttielokuvasta Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Ohjaus Alex Gibney. alex gibney

13.9. Billie Holiday
20.9. David Chappelle’s Block Party
27.9. Mr. Dynamite: The Rise of James Brown
4.10. Valokeilassa Atte Blom
11.10. Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista
18.10. Pulp: elämä, kuolema, supermarketit
25.10. Don't Think I've Forgotten
1.11. I Dream of Wires
8.11. As the Palaces Burn: Lamb of God
15.11. Lemmy
22.11. Don’t Stop Believing: Everyman’s Journey

Ensi-illat boldattu.

Lue lisää kaikista dokumenteista yle.fi/musiikki-sivustolta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua