Hyppää pääsisältöön

Yle tuotti saamenkielisen vaaligallerian

Yle tuotti saamelaisten vaaleihin Saamen vaaligallerian, joka on tehty Ylen euro- ja eduskuntavaalien vaaligallerioiden sapluunalla – mutta kolmella saamen kielellä ja suomeksi.

Saamelaiskäräjävaalit alkoivat tällä viikolla. Vaaleissa valitaan 21 edustajaa saamelaisten kulttuuri-itsehallintoelimeen Saamelaiskäräjille. Vaaleissa on mukana 36 ehdokasta.

Yhteensä 30 ehdokasta kävi neljän minuutin videohaastatteluissa, jotka kuvattiin Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tv-studiossa Inarissa yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjan kanssa.

“Ensimmäistä kertaa Saamelaiskäräjävaalien historiassa äänestäjillä on käytössään näin kattavasti ja näin paljon tietoa ehdokkaiden näkemyksistä”, kertoo Yle Sápmin päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

Vaaligallerian toivotaan parantavan äänestysinnokkuutta

Saamelaiskäräjävaalien erikoisuus on se, että edustajat valitaan suoralla henkilövaalilla ja mukana ei ole puolueita eikä listoja. Äänekkyysinnokkuus jäi neljä vuotta sitten hieman alle 50 prosenttiin.

“Yhtenä Saamen vaaligallerian tavoitteena on tukea saamelaista demokratiaa. Toiveena on, että vaalipalvelumme innostaisivat myös useampia, etenkin nuoria, äänestämään”, sanoo Saamen vaaligallerian projektipäällikkö Aletta Lakkala.

Vaaligalleriavideot ovat Yle Areenassa. Saamenkielisiä videoita on 19 ja ne on tekstitetty suomeksi. Loput videot ovat suomeksi ja ne on tekstitetty pohjoismaisia katsojia ajatellen pohjoissaameksi.

Saamen vaaligalleriaa täydentää Saamen vaalikone, joka on myös tuotettu koltansaameksi, inarinsaameksi, pohjoissaameksi ja suomeksi.

yle.fi/sapmi

Lisätietoja:
Pirita Näkkäläjärvi, päällikkö, Yle Sápmi, +358 40 3577 006
Aletta Lakkala, projektipäällikkö, Saamen vaaligalleria, +358 40 829 5187