Hyppää pääsisältöön

Ajankohtainen arabian kieli

Ostoksilla Libanonissa
Ostoksilla Libanonissa Kuva: Markku Värtö/Yle arabiankurssi

Arabian kieli on koskettanut suomalaisia matkailun ja kulttuurin kautta. Nyt pakolaistulva muuttaa akuutteja kielitaitotarpeita koko Euroopassa. Moni suomalainen voi hyötyä auttavasta arabian kielen taitoa. Arabiasta on hyötyä myös kriisitilanteiden ulkopuolella.

Arabia on maailmankieli

Arabiaa puhuu äidinkielenään yli 300 miljoonaa ihmistä ja se kilpailee maailman puhutuimpien kielten kärkijoukossa. Arabian niemimaa, muu Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka ovat kielen ydinaluetta. Monessa maassa arabia on vähemmistökieli, esimerkiksi Afganistanissa, Israelissa, Iranissa ja Nigeriassa. Yli miljardi muslimia, joiden äidinkieli ei ole arabia, oppii sitä vieraana kielenä tai toisena kielenään.

Arabit ymmärtävät toisiaan, mutta eri maiden arabia eroaa ääntämykseltään ja sanastoltaan. Yhdistyneet kansakunnat nostivat arabian kuudenneksi viralliseksi kieleksi v.1974.
Suomessa sitä puhuu äidinkielenään lähes 12 000 henkeä.

Opi kommunikoimaan perustilanteissa

Pikaisena apuna kommunikointiin Suomeen tulleen uuden arabiankielisen väestön kanssa Yle Oppiminen tarjoaa arabian kättelykurssin, jonka avulla pääsee nopeasti perusfraaseihin ja samalla arjen tilanteisiin. Opit kielestä perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona tai harrastusten parissa.

Kurssin erityinen anti on audioissa, jotka auttavat hahmottamaan kuunneltua kieltä . Videot vievät oppijan arabimaiden kulttuurien erityispiirteisiin. Audioiden kielenä toimii Egyptin arabia, mutta videoissa kuulee myös Libanonissa ja Tunisiassa puhuttua arabiaa. Kurssin kieliaines on esitetty eurooppalaisena transkriptiona eli kirjoitusasussa ei ole käytetty arabialaisia aakkosia. Niitä toki esitellään kurssin muussa sisällössä.

Arabian alkeiskurssi

Arabiaa instagramissa - #opisanapaivassa