Hyppää pääsisältöön

Suomi jää sivuun energiabuumista

Suomi tekee vakavan ja kalliiksi käyvän virheen, kun energiantuotannossa keskitytään ydinvoiman tapaiseen suurtuotantoon. Tätä mieltä on joukko energia-alaan perehtyneitä professoreita.

Monissa Suomen verrokkimaissa, kuten Saksassa ja Ruotsissa, energiaa tuotetaan yhä enemmän hajautetusti mm. tuuli- ja aurinkovoimalla. Nämä maat ovat tehneet myös merkittäviä satsauksia energian käytön tehostamiseen. Yhdeksän professorin mielestä tämä olisi Suomellekin oikea linja.

”Monissa muissa maissa energiapolitiikka on kiinteästi sidoksissa teollisuuspolitiikkaan: nähdään että maailmassa on tapahtumassa iso energiamurros. Nyt meidän pitäisi päästä siihen mukaan ja luoda työpaikkoja”, professori Raimo Lovio Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta sanoo maanantain MOT-ohjelmassa.

”Meillä katse on juuttunut peruutuspeiliin. Jotenkin sitä muutosta, joka tapahtunut ja joka on vääjäämätön, ei joko nähdä tai ei haluta nähdä”, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Lassi Linnanen sanoo.

Seitsemänkymmentä prosenttia Suomessa kulutetusta energiasta on tuontitavaraa. Energiaa ostetaan ulkomailta vuosittain yli kahdeksalla miljardilla eurolla.

Linnasen mukaan Suomeen pystyttäisiin rakentamaan kilpailukykyinen voimantuontanto, joka käyttäisi vain uusiutuvia energianlähteitä. Tämä tarkoittaisi mm. vesivoiman, aurinko- ja tuulienergian sekä puuvarannon tehokasta käyttöä.

”Maailma on muuttunut: keskitetyistä energiajärjestelmistä mennään hajautuviin, fossiilisista uusiutuviin, energiaa tuhlaavista teknologioista energiatehokkaisiin teknologioihin.”

”Me tarvitsemme monipuolisesti erilaisia tuotantomuotoja, ja ydinvoima on niistä yksi”, sanoo puolestaan yksityisiä energiayhtiöitä edustavan Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen MOT:lle. Naukkarinen luonnehtii Suomen toteuttamaa energiapolitiikkaa menestystarinaksi.

Suomen energiapolitiikasta vastaavassa työ- ja elinkeinoministeriössä professoriryhmän esittämä kritiikki herättää hämmästystä.

”Suomessa harjoitetaan eurooppalaisesti ajateltuna pitkäjänteistä ja vastuullista energiapolitiikkaa”, kuittaa ministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.

MOT: ”Väärää voimapolitiikkaa”, TV1 ma 14.9. klo 20.

Kommentit