Hyppää pääsisältöön

Unkarin pakolaiset jättivät lohduttomina maansa 1956

Unkarin kansannousun verinen tukahduttaminen ajoi 15 000 unkarilaista äkilliselle pakomatkalle marraskuussa 1956. Itävaltalainen uutisfilmi näyttää, miten itkevät unkarilaispakolaiset kävelivät Unkarin Sopronista Itävallan rajalle.

Unkarilaisten vallankumousyritys huipentui loka-marraskuun taitteessa 1956. Kun toiveet länsivaltojen poliittisesta tuesta kuivuivat kokoon ja neuvostojoukot ottivat yhteen kapinallisten kanssa, kurjistuivat kansalaisten olot nopeasti. Unkariin toimitettiin nopeassa tahdissa avustuksia Punaisen ristin kautta.

Itävaltalaisen filmiyhtiön Austria Wochenschaun uutiskuvaaja matkusti Unkariin viimeisen avustuskolonnan mukana, kaksi päivää ennen rajan sulkemista. Tuolloin oli tiedossa, että Neuvostoliitto oli aloittanut toisen vaiheensa kansannousun tukahduttamisessa: satatuhatta puna-armeijan sotilasta panssareineen oli marssinut Budapestiin.

Itävallan rajan läheisessä Sopronin kaupungissa filmille tallentui, miten naiset ja lapset lähetettiin pakomatkalle. Osa lapsista lähetettiin matkaan yksin, sillä vanhemmat halusivat jäädä kotimaahansa ”taistelemaan viimeiseen asti”. Matkaa rajalle oli Sopronista kymmenen kilometriä. Osa pakolaisista käveli rajalle 175 kilometrin matkan Budapestista asti.

Seuranneissa yhteenotoissa sai surmansa 669 venäläistä ja arviolta 3 000 unkarilaista. Kansannousun jälkeen noin 200 000 unkarilaista pakeni maasta ja kymmeniätuhansia suljettiin leireihin. Yli 25 000 vallankumousyritykseen osallistunutta tuomittiin vankeuteen ja 229 kuolemaan. Kansannousun ajan pääministerinä toiminut Imre Nagy tuomittiin kuolemaan kesäkuussa 1958.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto