Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Minä pääkuva

Keskusteluja muusikoiden kanssa.

Ville Leinonen ei lakkaa hämmästyttämästä

Ville Leinonen - henkilökuva 1
Ville Leinonen - henkilökuva 1 Kuva: Joonas Josefsson/Yle ville leinonen

Ville Leinonen on soolourallaan ja eri yhtyeidensä kanssa kulkenut rohkeasti musiikkigenrestä toiseen. Kun uusi levy ilmestyy, on se tekijälleen jo vanha juttu ja Leinosen ajatukset tiukasti seuraavassa albumissa. Ja on hyvin todennäköistä, että se seuraava albumi tulee yllättämään sinut. Jälleen.

Nuoruuden sankarit

Ville Leinonen, nelilapsisen muusikkoperheen esikoinen, on aina soittanut jotain instrumenttia. Pienenä lyömäsoittimia ja huilua, ala-asteikäisestä lähtien kitaraa.

Lukioiässä Leinonen fanitti Kauko Röyhkä & Narttua ja Ismo Alangon vuonna 1990 julkaistu Kun Suomi putos puusta -albumi kolahti isosti. Näistä kahdesta Leinonen teki hetken omaa versiotaan: matki Alangon lauluääntä ja Röyhkän soinnutusta. Kohta neliraiturilla olikin jo omia biisejä, jotka tuntuivat omasta mielestä paremmilta kuin esikuvien kappaleet. Nick Caven tuotantoon perehtyminen toi Leinosen teksteihin lisää omakohtaisuutta.

Suuri hetki oli päästä vapisevin käsin ojentamaan oman bändin keikalla äänitetty cd-r sekä Röyhkälle että Alangolle. "Viimeistään silloin tajusin, etten edes tarvitse heidän palautettaan. En pyytänyt enää nimmaria, vaan annoin oman tuotokseni eteenpäin."

Ville Leinonen - henkilökuva 2
Ville Leinonen - henkilökuva 2 Kuva: Joonas Josefsson/Yle ville leinonen
Ville Leinonen - henkilökuva 5
Ville Leinonen - henkilökuva 5 Kuva: Joonas Josefsson/Yle ville leinonen

Kimaltavia unelmia

Vuonna 1997 julkaistiin Ville Leinosen ensimmäinen albumi Raastinlauluja. Levyn materiaalia ei kuitenkaan esitetty seuraavana vuonna perustetun Valumo-yhtyeen keikoilla. Raastinlauluja jäi omaksi, itsenäiseksi teoksekseen ja ensimmäinen Ville Leinonen & Valumo -albumi ilmestyi lokakuussa 2000.

Valumo oli lopulta kasassa seitsemän vuotta, teki ahkerasti keikkoja ja julkaisi neljä studioalbumia. Yhtyeen lopetettua vuonna 2005, Leinonen keskittyi soolokeikkoihin ja esiintyi välillä duona kitaristi Tuomas Luukkosen kanssa. Bändin kanssa työskentelyyn tottunut Leinonen ihastui vapaaseen soittamiseen. Jos ympärillä oli kymmenen ihmistä, oli helppoa tarttua kitaraan, ja alkaa laulaa heille lauluja. Soolo- ja duokeikkoja Leinonen tekee edelleen ja ne ovat jääneet "tärkeimmäksi asiaksi mitä teen työkseni".

ville leinonen - henkilökuva 7
ville leinonen - henkilökuva 7 Kuva: Joonas Josefsson/Yle ville leinonen

Etsiä, löytää

Valumon jälkeen Ville Leinonen teki kaksi levyllistä covereita. Vuonna 2007 ilmestynyt Hei!-albumi sisälsi versioita muun muassa Katri Helenan ja Juhamatin tutuiksi tekemistä iskelmistä. Reilu vuosi sen jälkeen julkaistiin enimmäkseen suomalaisia kansanlauluja kierrättävä Ville Leinosen Unilehto.

2010-luvulla Leinosen julkaisutahti on kiihtynyt entisestään ja miehen laaja-alaisuus musiikintekijänä alkanut paljastua yhä laajemmin. Ennen tuoreinta Isi-levyään julkaistuilla albumeilla Leinonen on yllättänyt milloin kokeellisen elektronisen musiikin, milloin Samhain-versioiden parissa.

Omien sanojensa mukaan Leinonen ei edelleenkään suunnittele tulevia tekosiaan, uutta musiikkia vain syntyy ”ihan pirusti”. Majakanvartijan uni -albumi avasi lauluntekijän lukot vuonna 2008. ”Muutaman vuoden mietin mistä uudet laulut kertovat. Mutta ensimmäisen lapsen myötä tajusin, että ne kertovat juuri tästä kaikesta mitä tapahtuu. Yhtäkkiä silmät aukesivat.”

Ville Leinonen - henkilökuva 3
Ville Leinonen - henkilökuva 3 Kuva: Joonas Josefsson/Yle ville leinonen
Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.