Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Kipu kuriin sähkön voimalla?

Kipustimulaattorin asentaminen
Kipustimulaattorin asentaminen Kuva: Jani Mattsson kipustimulaattori

Kroonisen kivun hoitoon kehitellään koko ajan uusia hoitoja. Kun kipuja ei saada kuriin lääkehoidon avulla, voi apu löytyä kipustimulaattorista. Selkäydinstimulaattori asennetaan potilaalle paikallispuudutuksessa ja onnistuessaan laite katkaisee kipuviestin johtamalla sähköä selkäydinhermoihin. Akuutti pääsee helsinkiläisen Pekka Kymäläisen mukana toimenpiteeseen, jossa kokeillaan, voisiko hän hyötyä stimulaattorista.

Kantasoluista odotetaan pelastajaa taistelussa eri sairauksia vastaan. Tampereella tehdään uraauurtavaa tutkimusta kantasolujen käyttämisestä silmäsairauksien hoidossa. Voidaanko kantasolujen avulla tulevaisuudessa parantaa jopa näkövammaisuutta aiheuttavia sairauksia, kuten silmän ikärappeumaa ja perinnöllisiä verkkokalvosairauksia?

Kuvassa Maire Koivisto.
Kuvassa Maire Koivisto. Kuva: Yle, Taisto Lapila maire koivisto
Maanantaina Akuutti vierailee myös 100-vuotiaan Maire Koiviston luona. Hän ei pidä itseään vanhana, vaan ainoastaan kauan eläneenä. Koiviston sataan vuoteen mahtuukin paljon muistoja ja kokemuksia. Äitinsä Maire menetti jo yksivuotiaana ja jatkosodassa kaatui aviomies. Kahden lapsen äitinä hän opetteli tehokkaan opiskelun ja työnteon tahdin. Terveyssisarena pitkän työuran tehneellä naisella on myös tärkeä viesti nykyperheille.

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat tällä kertaa, miten sisäilmaongelmien jäljille päästään. Miten voidaan varmasti todentaa, että erilaiset silmä- ja hengitystieoireet johtuvat sisäilmasta, eikä jostain muusta. Lisäksi Risto ja Mikko ovat syksyn kunniaksi luvanneet selvittää, miten paljon puolukkaa on turvallista syödä.

Ilmajooga
Ilmajooga Kuva: Yle, Marko Väänänen ilmajooga
Uusia liikuntamuotoja kehitetään jatkuvasti. Yksi erikoisimmista tulokkaista on ilmajooga, joka on hiljattain rantautunut myös Suomeen. Ilmajoogassa tehdään liikkeitä katossa roikkuvan kankaan varassa ja siinä yhdistyvät ilma-akrobatia sekä perinteinen jooga. Laji vaatii jonkin verran uskallusta, koordinaatiota ja ennen kaikkea kehonhallintaa. Akuutti käy testaamassa lajia, jonka sanotaan laittavan ainakin keskivartalon lihakset koville.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

Akuutti, TV1 maanantaina 14.9. klo 18:30.
Uusinnat keskiviikkona 16.9. klo 5:55 ja sunnuntaina 20.9. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Naiset ilmajoogassa.
Naiset ilmajoogassa. Kuva: Yle, Marko Väänänen ilmajooga
Mikko Penttilä ja Risto Laitila
Mikko Penttilä ja Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila
Hannu Uusitalo tutkii potilaan silmiä.
Hannu Uusitalo tutkii potilaan silmiä. Kuva: Yle, Akuutti silmätutkimus
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit