Hyppää pääsisältöön

Billie Holiday

Billie Holiday
Billie Holiday billie holiday

Tv-dokumentti ainutlaatuisesta jazzlaulajasta, joka päätti itse kohtalostaan. "Hänen kuvansa pitäisi koristaa dollarin seteliä!"

Vuonna 2015 valmistunut dokumentti Billie Holiday (Billie Holiday – A Sensation) kertoo tutun, traagisen tarinan suurenmoisesta jazzlaulajasta: kurja lapsuus Baltimoressa ja kaoottinen nuoruus Harlemissa, häkellyttävä musiikillinen lahjakkuus, hyväksikäyttö ja sutenöörimiehet, nopea nousu New Yorkin jazzpiirien kuningattareksi, rasismi ja seksismi, Strange Fruit -laulusta alkanut FBI:n vaino, huume- ja vankilakierre sekä kuolema vain 44-vuotiaana.

Uutta on se, että dokumentin kaksi keskeistä haastateltavaa, jazzlaulajat Dee Dee Bridgewater ja Cassandra Wilson, puhuvat paitsi kaltoinkohdellusta taiteilijasta myös itsenäisestä ja vahvatahtoisesta naisesta, joka päätti itse kohtalostaan. Voiko ihminen olla uhri jos hän pystyy luomaan sellaisen määrän upeaa musiikkia, Wilson kysyy. Billie Holiday koki kovia mutta teki mitä halusi.

Dee Dee Bridgewater on esittänyt Billie Holidayta Broadway-musikaalissa Lady Day; Cassandra Wilson on levyttänyt Billie Holidayn kunniaksi tribuuttialbumin Coming Forth By Day.

Billie Holiday. Kuva samannimisestä tv-dokumentista.
Billie Holiday noin vuonna 1947. Billie Holiday. Kuva samannimisestä tv-dokumentista. billie holiday - a sensation

Katja Dureggerin ohjaamassa tv-dokumentissa kuullaan Billie Holidayn (1915–1959) esityksiä kolmelta vuosikymmeneltä sekä luetaan otteita tämän ystävien ja aikalaisten muistelmista. Haastateltavina ovat myös jazzkriitikko Dan Morgenstern, joka tunsi Holidayn, sekä Holidayn elämäkerran kirjoittaja Julia Blackburn. "Hänen kuvansa pitäisi koristaa dollarin seteliä", Blackburn huudahtaa.

Näin Billie Holiday itse kuvaili suhdettaan laulamiseen (elämäkerrasta Lady laulaa bluesin, suomennos Seppo Loponen):

"Minä en voi laulaa samaa laulua samalla tavalla kahta iltaa peräkkäin, saati kahta tai kymmentä vuotta. Jos sen voi tehdä, silloin se e ole musiikkia, se on sulkeista tai jumppaa tai jodlausta tai jotakin, mutta ei musiikkia."

"Jokaisen on oltava erilainen. On turha matkia toisia tai kuvitella että siitä syntyisi jotakin. Jos matkii toisia, se merkitsee että soittaa ilman aitoa tunnetta. Ja ilman tunnetta ei saa mitään aikaan."

Dokumentin ensiesitys Teemalla oli Billie Holidayn syntymän satavuotisvuonna 2015.

  • Billie Holiday (Billie Holiday – A Sensation), Saksa 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Katja Duregger.


Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 26.9.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa