Hyppää pääsisältöön

CITIZENFOUR

Edward Snowden ja Glenn Greenwald keskustelevat
Edward Snowden (vasemmalla) ja Glenn Greenwald Edward Snowden ja Glenn Greenwald keskustelevat Kuva: Laura Poitras citizenfour

Laura Poitrasin vaikuttavassa dokumentissa seurataan Edward Snowdenin tekemiä paljastuksia ja niiden seurauksia hetki hetkeltä.

CITIZENFOUR on tosielämän trilleri, jonka katsoja saa seurata minuutti minuutilta maailmaa kuohuttaneita tapahtumia. Elokuvantekijä Laura Poitras ja toimittaja Glenn Greenwald tapaavat Hong Kongissa miehen nimeltä Edward Snowden, joka luovuttaa heille asiakirjatodisteita Yhdysvaltain signaalitiedustelupalvelu NSA:n harjoittamasta massiivisesta ja laittomasta vakoilusta.

Poitras oli tehnyt dokumenttielokuvaa ihmisiin kohdistuvasta teknisestä seurannasta jo kahden vuoden ajan, kun häneen tammikuussa 2013 otti yhteyttä nimimerkki CITIZENFOUR. CITIZENFOUR eli Snowden valitsi juuri Poitrasin, koska tiesi, että Poitras itse oli joutunut viranomaisten seurannan ja painostuksen kohteeksi muttei ollut antanut periksi. Kun Snowden edelleen kertoi olevansa NSA:n analyytikko ja haluavansa paljastaa NSA:n harjoittaman USA:n kansalaisiin kohdistuvan seurannan, Poitras pyysi lupaa kuvata häntä ja sai sen.

CITIZENFOUR vie katsojan samaan huoneeseen Poitrasin, Greenwaldin ja Snowdenin kanssa, kun he yrittävät hallita ulkopuolella riehuvaa mediamyrskyä ja joutuvat tekemään nopeita päätöksiä, jotka vaikuttavat sekä heidän että kaikkien läheisten ihmisten elämään.

Tämän dokumentin nähtyäsi et enää koskaan suhtaudu kevytmielisesti puhelimeesi, sähköpostiisi, luottokorttiisi, nettiselaimeesi tai some-profiiliisi.

CITIZENFOUR palkittiin parhaan dokumentin Oscarilla 2015.

Dokumentti nähdään syksyllä 2015 myös Docventuresissa.

  • CITIZENFOUR, USA/Saksa 2014. Ohjaus Laura Poitras

CITIZENFOURin verkkosivut (englanniksi)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa