Hyppää pääsisältöön

Ei mikään naurun asia

Auktoriteetit vetävät rajoja pilapiirtäjälle. Ann Telnaesin piirros
Auktoriteetit vetävät rajoja pilapiirtäjälle. Ann Telnaesin piirros Auktoriteetit vetävät rajoja pilapiirtäjälle. Ann Telnaesin piirros Kuva: Ann Telnaes ei mikään naurun asia

Poliittinen pilapiirros on sananvapauden mittari. Historiassa moni pilapiirtäjä ja julkaisija on joutunut puolustamaan niin henkeään kuin piirroksiaan.

On maita, joissa pilapiirtäjän ammattiin kuuluu aina oman turvallisuuden vaarantaminen. Moni pilapiirtäjä tekee työtään maanpaossa. Mutta mikään laiskanvirka se ei ole myöskään liberaaleissa demokratioissa. Niin uskonnolliset kuin poliittiset tahot ovat jatkuvasti piirtämässä rajoja niille, jotka huumorin keinoin pitävät päiväkirjaa kansakuntien henkisestä tilasta.

Vuonna 2006 koettiin ensimmäinen maailmanlaajuinen kohu Muhammed-aiheisista pilapiirroksista. Sen jälkeen keskustelu sananvapaudesta ja sen rajoista on jatkunut ja jatkuu edelleen.

Ranskalaisen Olivier Malvoisinin dokumentti on valmistunut vuonna 2013, siis ennen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtyä terrori-iskua.

  • Ei mikään naurun asia (Fini de rire), Ranska 2013. O: Olivier Malvoisin. Tuotanto Arte

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa