Hyppää pääsisältöön

Ei mikään naurun asia

Auktoriteetit vetävät rajoja pilapiirtäjälle. Ann Telnaesin piirros
Auktoriteetit vetävät rajoja pilapiirtäjälle. Ann Telnaesin piirros Auktoriteetit vetävät rajoja pilapiirtäjälle. Ann Telnaesin piirros Kuva: Ann Telnaes ei mikään naurun asia

Poliittinen pilapiirros on sananvapauden mittari. Historiassa moni pilapiirtäjä ja julkaisija on joutunut puolustamaan niin henkeään kuin piirroksiaan.

On maita, joissa pilapiirtäjän ammattiin kuuluu aina oman turvallisuuden vaarantaminen. Moni pilapiirtäjä tekee työtään maanpaossa. Mutta mikään laiskanvirka se ei ole myöskään liberaaleissa demokratioissa. Niin uskonnolliset kuin poliittiset tahot ovat jatkuvasti piirtämässä rajoja niille, jotka huumorin keinoin pitävät päiväkirjaa kansakuntien henkisestä tilasta.

Vuonna 2006 koettiin ensimmäinen maailmanlaajuinen kohu Muhammed-aiheisista pilapiirroksista. Sen jälkeen keskustelu sananvapaudesta ja sen rajoista on jatkunut ja jatkuu edelleen.

Ranskalaisen Olivier Malvoisinin dokumentti on valmistunut vuonna 2013, siis ennen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtyä terrori-iskua.

 • Ei mikään naurun asia (Fini de rire), Ranska 2013. O: Olivier Malvoisin. Tuotanto Arte
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.